Jak zagęścić żurek? Ten jeden składnik sprawi, że będzie miał idealną konsystencję

Żurek podany w garnuszku
Jak zagęścić żurek? Ten jeden składnik sprawi, że będzie miał idealną konsystencję
Źródło: Roman Starchenko/Getty Images
Żurek jest zupą, której nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Jednak jego przygotowanie nie należy do najprostszych. Aby uzyskać charakterystyczny smak i gęstość dania, trzeba ściśle podążać za instrukcją. Co, jeśli wyjdzie za rzadki? Sprawdzamy, jak zagęścić żurek.

Idealna gęstość żurku

Żurek ma nie tylko charakterystyczny kwaśny smak, ale również odpowiednią konsystencję. Powinien być odpowiednio gęsty - jak płynna śmietanka 30%. Inne zupy są wodniste, jednak nasza wielkanocna potrawa nie powinna. Co zrobić jeśli wyjdzie za rzadka?

Dalsza część materiału znajduje się pod materiałem wideo

Wielkanocne dekoracje

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybki sposób na: wieniec zając
Szybki sposób na: wieniec zając
Szybki sposób na: zajęczą girlandę
Szybki sposób na: zajęczą girlandę
Szybki sposób na: babeczki do święconki
Szybki sposób na: babeczki do święconki
Szybki sposób na: stroik z wydmuszek
Szybki sposób na: stroik z wydmuszek
Szybki sposób na: paczuszkę prezentową
Szybki sposób na: paczuszkę prezentową

Za to, jak gęsty jest żurek, odpowiada ilość wody w stosunku do ilości zakwasu. Jeśli będzie to zbyt duża proporcja, zupa będzie lejąca się. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jak zagęścić żurek?

Pierwszą techniką jest dodanie kolejnej porcji zakwasu. Jeśli nie mamy już własnego, możemy skorzystać ze sklepowych opcji. Dobrym pomysłem jest skuszenie się po wersję bio.

Jeśli jednak zupa jest idealna w smaku i martwimy się, że zrobi się zbyt kwaśna po dodaniu kolejnej porcji zakwasu, można wykorzystać inny trik. W takiej sytuacji odlewamy około 200 ml zupy, studzimy i dodajemy do odlanego wywaru mąkę pszenną lub żytnią. W zależności od tego, jak gęstą chcemy zupę, będzie potrzeba więcej mąki. Na początek można zacząć od 3-4 kopczastych łyżek. Miksturę mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy do reszty dania. Całość zagotowujemy i gotowe.

Jeśli zupa po dodaniu mąki straci swój aromat, można ją ponownie doprawić, dodać odrobinę zakwasu lub tartego chrzanu. Ostatni składnik nada jej niepowtarzalnej ostrości.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: beszamel.se

Źródło zdjęcia głównego: Roman Starchenko/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana