Przepisy kulinarne

Sprawdzone przepisy na wielkanocne sałatki. Jak je zrobić?

Sałatka wielkanocna

DebbiSmirnoff/GettyImages

Przepisy kulinarne

Sprawdzone przepisy na wielkanocne sałatki. Jak je zrobić?

Sałatka wielkanocna

DebbiSmirnoff/GettyImages

Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Oto kilka prostych przepisów.

Wielkanoc jest świętem ruchomym, które w 2020 roku przypada w niedzielę 12 kwietnia. Dzień później, czyli 13 kwietnia, wypada Poniedziałek Wielkanocny, w którym praktykowana jest tradycja oblewania się wodą, ale też jest to okazja do wspólnego biesiadowania. Święta są doskonałą okazją do spróbowania wielu smacznych potraw. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sałatek, mamy więc dla was kilka prostych przepisów, którymi zachwycicie bliskich.

Klasyczna sałatka jarzynowa

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonez,
  • musztarda sarepska,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Umyj i ugotuj marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki. (oczyść je po ugotowaniu, wtedy łatwiej zejdzie z nich skórka). Nie zapomnij o ugotowaniu na twardo jajek. Ostudź. Wszystkie warzywa, jajka oraz umyte i obrane jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączony z zalewy groszek z puszki (mniej więcej pół opakowania). Dodaj pół łyżeczki cukru i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z trzema dużym łyżkami majonezu i dwiema łyżkami musztardy sarepskiej. Przełóż do salaterki i ozdób natką pietruszki.

Sałatka tuńczykowa z kukurydzą

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 2 duże puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 duże jajka,
  • papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie: 

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy je razem z umytą papryką w większą kostkę. Dosypujemy kukurydzę (bez zalewy). Całość przyprawiamy i mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. Gotową przekładamy do salaterki i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka szynkowa z ananasem

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 30 dag szynki,
  • 20 dag sera żółtego (np. gouda),
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 papryka,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę razem z szynką, serem żółtym, ananasem odsączonym z syropu i umytą papryką. Dosypujemy kukurydzę (bez zalewy). Przyprawiamy wedle smaku solą i pieprzem i mieszamy z trzema łyżkami majonezu. Po przełożeniu do salaterki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
84
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0