Materiał promocyjny

Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne

Czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Większość Polaków uwielbia tradycyjne dania wielkanocne. Ale może raz na jakiś czas warto odejść od klasyki i przygotować coś, co zaskoczy zebraną przy świątecznym stole rodzinę? Uda ci się to na pewno z zaprezentowanymi w kuchni Dzień Dobry TVN przez Marietę Marecką nietuzinkowymi potrawami na Wielkanoc.

Wypróbuj jej przepisy na faszerowane i smażone jajka z szynką oraz boczkiem, wielkanocny placek włoski ze szpinakiem, jajkiem i kiełbasą, pieczeń z białą kiełbasą oraz sałatkę z kiełbasą i ziemniakami.

Jaja faszerowane i smażone z szynką oraz boczkiem

Jaja faszerowane i smażone z szynką oraz boczkiem
Jaja faszerowane i smażone z szynką oraz boczkiem
Jaja faszerowane i smażone z szynką oraz boczkiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
    • opakowanie pasztetu na okrągło JBB Bałdyga,
      • ząbek czosnku,
        • 1/2 łyżeczki majeranku,
          • 1/2 małej cebuli,
            • łyżka majonezu,
              • sól, pieprz,
                • natka pietruszki,
                  • bułka tarta,
                    • olej do smażenia,
                      • 4 duże pieczarki,
                        • żurawina do podania.

                          Przygotowanie:

                          Ugotowane jaja, jeszcze w skorupkach, przecinamy ostrym nożem na pół. Wydrążamy ostrożnie jajo, skorupki zachowując w całości. Białka kroimy drobno, żółtka rozcieramy z majonezem. Na patelni, na 2 łyżkach oleju, przesmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Po przestudzeniu łączymy z białkami, żółtkami i rozgniecionym widelcem pasztetem. Doprawiamy, mieszamy dokładnie i masą faszerujemy skorupki. Panierujemy je bułką tartą od strony farszu i przesmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy na zimno lub ciepło.

                          Wielkanocny placek włoski a’la torta pasqualina ze szpinakiem, jajkiem i kiełbasą bez osłonki JBB

                          Składniki na ciasto:

                          • 600 g mąki pszennej,
                            • 350 g wody,
                              • ok. 30 g oliwy,
                                • sól.

                                  Składniki na farsz:

                                  • 6 białych kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga,
                                    • 150 g szynki na maśle JBB Bałdyga,
                                      • 750 g mrożonego szpinaku w liściach,
                                        • 2-3 jaja,
                                          • ok. 250 g ricotty,
                                            • 4-6 łyżek startego grana padano lub parmezanu,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • skórka starta z połowy cytryny,
                                                  • 4 jaja ugotowane na twardo,
                                                    • oliwa,
                                                      • sól, pieprz.
                                                        Wielkanocny placek włoski a’la torta pasqualina
                                                        Wielkanocny placek włoski a’la torta pasqualina
                                                        Wielkanocny placek włoski a’la torta pasqualina
                                                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                        Przygotowanie:

                                                        Z mąki, wody, dużej szczypty soli i oliwy zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i nie powinno się kleić. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki (lub na całą noc). Szynkę kroimy w paski i przesmażamy do zrumienienia na łyżce oliwy. Szpinak dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, doprawiamy startą skórką z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy z szynką, ricottą i 2 łyżkami parmezanu oraz 2-3 jajami. Ciasto dzielimy na 4 porcje, rozwałkowujemy pierwszą porcję i wykładamy nią spód tortownicy lub formy do tart.

                                                        Smarujemy oliwą i układamy na nim kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Na to nakładamy farsz szpinakowy i wciskamy do niego ugotowane jaja i kiełbaski bez osłonki JBB Bałdyga. Posypujemy pozostałą porcją parmezanu. Na wierzch kładziemy trzecią porcję rozwałkowanego ciasta, dociskamy lekko, smarujemy oliwą i przykrywamy ostatnią, rozwałkowaną porcją ciasta. Sklejamy boki ciasta, tworząc ładne fałdki, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Kroimy po lekkim przestudzeniu i serwujemy.

                                                        Wielkanocny placek włoski ze szpinakiem
                                                        Wielkanocny placek włoski ze szpinakiem
                                                        Wielkanocny placek włoski ze szpinakiem
                                                        Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                        Wielkanocna pieczeń z białą kiełbasą bez osłonki JBB Bałdyga

                                                        Składniki:

                                                        • 250 g mielonej wołowiny,
                                                          • 250 g mielonej wieprzowiny,
                                                            • cebula,
                                                              • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                                                                • płaska łyżeczka soli,
                                                                  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
                                                                    • łyżeczka majeranku,
                                                                      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
                                                                        • mała kajzerka namoczona w mleku,
                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                            • 8-10 cienkich plastrów wędzonego boczku,
                                                                              • 4-6 kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, a gdy będzie miękka odciskamy nadmiar mleka i przekładamy miękisz do mięsa. Dodajemy przesmażoną, drobno pokrojoną cebulkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną, następnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą przekładamy część masy. Dociskamy ją, tak by była ścisła i nie miała pęcherzyków powietrza. Później układamy na niej kiełbaski i przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Wierzch przykrywamy plastrami boczku zachodzącymi na siebie na zakładkę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. godzinę. Po przestudzeniu serwujemy jako zimną pieczeń na platerze mięs lub podajemy na ciepło z ulubionym sosem. 

                                                                                Wielkanocna pieczeń z białą kiełbasą
                                                                                Wielkanocna pieczeń z białą kiełbasą
                                                                                Wielkanocna pieczeń z białą kiełbasą
                                                                                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                Sałatka z kiełbasą swojską JBB Bałdyga i ziemniakami

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 kiełbasy swojskiej JBB Bałdyga,
                                                                                  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
                                                                                    • 6-8 daktyli suszonych,
                                                                                      • świeże zioła: mięta, pietruszka, koperek,
                                                                                        • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
                                                                                          • 2 czubate łyżki majonezu,
                                                                                            • czubata łyżka gęstego jogurtu,
                                                                                              • łyżka soku z cytryny,
                                                                                                • łyżeczka ostrej musztardy,
                                                                                                  • 4-6 ogórków konserwowych,
                                                                                                    • 3-4 łyżki groszku konserwowego,
                                                                                                      • ząbek czosnku,
                                                                                                        • olej,
                                                                                                          • sól, pieprz,
                                                                                                            • miks sałat do dekoracji.

                                                                                                              Przygotowane:

                                                                                                              Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, jogurt łączymy z majonezem oraz sokiem z cytryny, musztardą, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno poszatkowanymi ziołami. Ziemniaki łączymy z majonezowym sosem, groszkiem i połową pokrojonych w ukośne plastry ogórków. Kiełbaski kroimy na ukośne plastry i przesmażamy na złoto, wraz z pokrojonymi w paski daktylami. Na szerokim talerzu rozkładamy ziemniaki, dekorujemy listkami sałaty, przesmażoną kiełbaską z daktylami, plasterkami ogórków i listkami pietruszki. Serwujemy najlepiej po schłodzeniu.

                                                                                                              Sałatka z kiełbasą swojską
                                                                                                              Sałatka z kiełbasą swojską
                                                                                                              Sałatka z kiełbasą swojską
                                                                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana