Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie z nich aromatycznych i pysznych sałatek zajmuje najczęściej zaledwie kilka chwil. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" stworzyła dla nas
Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Przede wszystkim nie powinno zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Jak ją przygotować?
Jarzynowa na ciepło. Z młodej marchewki i brzoskwiń z różanym jogurtem. Z głąba kapusty ze skwarkami. Pierożkowa z truskawkami i arbuzem. To nietypowe, ale atrakcyjne sałatki, jakie proponuje Andrzej Polan. Zobacz, jak to robi.
Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!
Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.