Pęczotto z burakami i kozim serem
Składniki:
2 buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 ml białego wytrawnego wina
500-700 ml bulionu warzywnego
50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
1 łyżka listków tymianku
50 g twardego sera koziego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na 0,5 cm kostki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na ok. 20 min. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pęczak i smażymy całość kilka minut. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Podlewamy chochlą bulionu, zmniejszamy gaz i gotujemy bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolewamy kolejną chochlę bulionu. Gotujemy w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodajemy miękkiego sera koziego, listki rozmarynu i buraki. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypujemy tartym serem kozim. Podajemy ciepłe.
Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli
Składniki:
Konfitura:
olej do smażenia
1 kg czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 goździki
4 owoce jałowca
2-3 gałązki tymianku
120 ml octu balsamicznego
100 g konfitury z czarnej porzeczki
Spód:
60 g krakersów
2 łyżki ziaren maku
2 łyżki ziaren sezamu
60 g masła
Masa serowa:
400 g kremowego serka koziego
200 g kremowego serka krowiego
300 ml kremówki
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż będzie miękka. W trakcie smażenia solimy i dodajemy posiekany czosnek. Przyprawy zawijamy w kawałek gazy i razem z octem i konfiturą dodajemy do cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury. Odstawiamy do ostygnięcia.
Spód:
Krakersy miksujemy z makiem i nasionami sezamu. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i wkładamy na spód małej tortownicy (ok. 16 cm). Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Sery mieszamy ze sobą. Śmietanę gotujemy i dodajemy do niej żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy sery i mieszamy. Masę wylewamy na krakersowy spód. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Podajemy z konfiturą cebulową na wierzchu.
Kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem
Składniki:
150 g serka koziego do kanapek
250 g krowiego serka do kanapek
1 owoc granatu
1 pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu winnego
bagietka do podania
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą sery na gładką i jednolitą masę. Wykładamy na płaski talerz równo rozsmarowując. Po wierzchu posypujemy pestkami granatu oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorkiem. Tuż przed podaniem polewamy wymieszanym ze sobą miodem i octem. Podajemy z bagietką.
Sałatka z buraków i koziego sera
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek, plus do polania
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka listków tymianku
4 surowe buraki
2 x 100 g rolady z koziego sera
4 garście rukoli
pieprz
sól
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z octem, cukrem i tymiankiem. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki zalewamy marynatą i odstawiamy do zamarynowania na godzinę, najlepiej na całą noc. Następnie układamy na talerzu na burakach. Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika na najwyższą temperaturę. Ser układamy na lekko natłuszczonej blasze i wstawiamy do piekarnika tuż pod grzałkę. Opiekamy na złoty kolor z obu stron. Przypieczony ser układamy na rukoli. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN