Sałatka jarzynowa na ciepło
Składniki:
- młody seler - 2 sztuki
- pęczek młodej marchwi
- 2 młode pory
- 10 małych młodych ziemniaków
- ogórki małosolne
- pęczek młodej cebulki
- zielone jabłko
- koperek, natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Wszystkie warzywa dokładnie oczyszczamy za pomocą gąbki, przesmażamy po kolei na maśle klarowanym z dodatkiem soli, pieprzu i cukru. Przekładamy warzywa do dużego rondla, wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika. Kiedy tylko będą już prawie miękkie łączymy z pokrojonym jabłkiem, ogórkiem małosolnym i ziołami.
- 100 g masła
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 żółtka
- sól, pieprz czarny - do smaku
- sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy
Masło przyrumieniamy, odcedzamy tylko czysty tłuszcz. Jego wysoką temperaturę gasimy dolewając olej rzepakowy. Żółtka, musztardę, sok z cytryny łączymy razem dodajemy sól i pieprz. Miksujemy i małym strumieniem dodajemy olej z masłem palonym do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
- polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
- 100 g ziarna dyni
- natka pietruszki
- bazylia świeża
Dynię chwile przesmażamy na patelni, miksujemy wraz z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Smarujemy musztardą i dopiekamy w piekarniku. Po wyjęciu obtaczamy w ziołach i dyni i układamy na sałatce.
Sałatka z młodej marchewki, brzoskwiń z różanym jogurtem, porzeczką i miętą
Składniki:
- 250 ml nektaru z czarnej porzeczki
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- agar - 4 g
- młoda marchew -pęczek
- marchew kolorowa - jak spotkamy
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie paski wzdłuż najlepiej na mandolinie, pokrojone wrzucamy do zimnej wody z lodem, stanie dzięki temu chrupiąca i powykręcana – bardziej dekoracyjna. Podobnie postępujemy z brzoskwiniami.
Olej wlewamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki na ok 30 minut, ważne aby mocno obniżyć jego temperaturę. W rondelku mieszamy agar z nektarem z czarnej porzeczki, robimy to bardzo dokładnie, po czym zagotowujemy. Lekko schładzamy, nektar przelewamy do butelki plastikowej z dziubkiem.
Za pomocą butelki wyciskamy nektar bezpośrednio do zimnego oleju, powstają nam kulki przypominające czarne perły. Po krótkiej chwili perły odcedzamy.
- jogurt grecki gęsty - 1 szklanka
- miód akacjowy do smaku - 1 łyżka
- zmiksowana konfitura z płatków róży
- sok z cytryny
- kilka ziaren kozieradki
- sól do smaku
- płatki róż różowych i białych
- liście mięty
- kiełki lucerny
Jogurt miksujemy blenderem z puree z płatków róży z konfitury, solą, miodem, sokiem z cytryny , kozieradką i solą do smaku. Marchewki wykładamy na duży talerz, wykładamy perełki z nektaru porzeczkowego, płatki róż, miętę i polewamy jogurtem różanym. Na koniec posypujemy kiełkami lucerny.
Sałatka z głąba kapusty z jabłkiem, czerwoną cebulą i skwarkami
Składniki:
- 3-4 głąby z kapusty
- 1 zielone jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3-4 pieczarki
- boczek wędzony surowy w kawałku - 200 g
- 1 bagietka
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka chrzan
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy
- Koperek
- Roszponka
- Pieprz i sól
Boczek i bagietkę kroimy w dowolną kostkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Głąb kapusty szatkujemy na cienkie paski. Miód łączymy z chrzanem, octem, olejem, koperkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jabłko podobnie jak głąba kroimy w cienkie plasterki.
Talerz smarujemy sosem, układamy na wierzchu plasterki głąba, jabłka, kółka czerwonej cebuli, pokrojone cienko pieczarki. Na kolorowy talerz wysypujemy grzanki i skwarki . Jeszcze roszponka, koperek. Pieprz i sól.
Sałatka pierożkowa, truskawki, arbuz i werbena
Składniki:
- mąka - 300 g
- 3 jajka
- odrobina ciepłej wody
- sól
- twaróg niemielony
- żółtko do sera
- cukier wanilinowy
- truskawki - 500 g
- 1 rabarbar
- arbuz - 400 g
- świeża werbena
Truskawki, arbuza, rabarbar kroimy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
Z mąki, jajek, wody i soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Twaróg łączymy z żółtkiem, cukrem wanilinowym, lepimy malutkie pierogi. Gotujemy. Ugotowane łączymy z owocami.
Z miodu, werbeny, soku z cytryny i skórki przygotowujemy sos, polewamy wszystko na talerzu.
Zobacz też:
- Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży
- Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana
Autor: Luiza Bebłot