Przepisy kulinarne

Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży 

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasto według przepisu Andrzeja Polana. Przygotuj rabarbar w cieście,  bananowe ciasto biszkoptowe z kremem lub ciasteczka marmurkowe z czekoladą. 

Rabarbar w cieście z serem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g twaróg niemielony
  • 250 g mąka
  • 80 g cukier
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki olej
  • cukier puder do posypania rabarbaru i ciastek
  • 6 gałązek rabarbaru
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

Rabarbar pozbawiamy od płaskiej strony skórki, drugą nacinamy co 1 cm. Dzięki temu rabarbar będzie wygodniejszy do jedzenia. Rabarbar posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aby nam zmiękł.

Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy , rozwałkowujemy na stolnicy na 05.cm. układamy rząd rabarbaru, okrągłą końcówką do szprycowania wycinamy w cieście kółka, i zwijamy niczym rurkę. Dzielimy z długości na porcje nam odpowiadające, smarujemy jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut.

Rabarbar w cieście

Andrzej Polan

Ciasto biszkoptowo-bananowe

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 6 białka
  • 120 g cukier drobny
  • 1,5 szt. dojrzałego banana
  • 150 g ml mleko
  • 180 g mąka
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa

Przygotowanie: 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania oraz sok z cytryny. Żółtka mieszamy dokładnie z rozgniecionym bananem i mlekiem. Białka łączymy z żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut.

Krem do ciasta 

Składniki:

  • 500 ml mleko
  • 3 jajka
  • 130 g cukier
  • 4 łyżki mąka kukurydziana
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • kolorowe bratki
  • banan do dekoracji
  • kilka truskawek

Przygotowanie: 

Jajka łączymy z mąką kukurydzianą i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Zagotowanym mlekiem zalewamy jajka z mąką, mieszamy, ponownie wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Masę studzimy i zalewamy ciasto. Dekorujemy plasterkami bananów, truskawkami drobnymi kwiatkami.

Biszkopt bananowy

Andrzej Polan

Ciasteczka czekoladowe marmurkowe

Składniki:

  • 280 g mąka pszenna
  • 120 g kakao
  • 100 ml olej rzepakowy
  • 240 g cukier trzcinowy
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania ciastek
  • świeże truskawki
  • świeża mięta 

Przygotowanie: 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszankę mąki i kakao dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy, powstaje nam gęste ciasto, które odstawiamy do lodówki. Dzięki temu będzie lepsze do porcjowania na ciasteczka. Ciasto dzielimy na małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na pergaminie. Pieczemy w piekarniku, temp. 170 stopni czas około 15 minut. Truskawki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, dodajemy miętę. Ciasteczka podajemy z truskawkami. 

Ciasteczka czekoladowe

Andrzej Polan

Zobacz też:

Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości 

Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0