Przepisy kulinarne

Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży 

Przepisy kulinarne

Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży 

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasto według przepisu Andrzeja Polana. Przygotuj rabarbar w cieście,  bananowe ciasto biszkoptowe z kremem lub ciasteczka marmurkowe z czekoladą. 

Rabarbar w cieście z serem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g twaróg niemielony
  • 250 g mąka
  • 80 g cukier
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki olej
  • cukier puder do posypania rabarbaru i ciastek
  • 6 gałązek rabarbaru
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

Rabarbar pozbawiamy od płaskiej strony skórki, drugą nacinamy co 1 cm. Dzięki temu rabarbar będzie wygodniejszy do jedzenia. Rabarbar posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aby nam zmiękł.

Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy , rozwałkowujemy na stolnicy na 05.cm. układamy rząd rabarbaru, okrągłą końcówką do szprycowania wycinamy w cieście kółka, i zwijamy niczym rurkę. Dzielimy z długości na porcje nam odpowiadające, smarujemy jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut.

Rabarbar w cieście

Andrzej Polan

Ciasto biszkoptowo-bananowe

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 6 białka
  • 120 g cukier drobny
  • 1,5 szt. dojrzałego banana
  • 150 g ml mleko
  • 180 g mąka
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa

Przygotowanie: 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania oraz sok z cytryny. Żółtka mieszamy dokładnie z rozgniecionym bananem i mlekiem. Białka łączymy z żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut.

Krem do ciasta 

Składniki:

  • 500 ml mleko
  • 3 jajka
  • 130 g cukier
  • 4 łyżki mąka kukurydziana
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • kolorowe bratki
  • banan do dekoracji
  • kilka truskawek

Przygotowanie: 

Jajka łączymy z mąką kukurydzianą i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Zagotowanym mlekiem zalewamy jajka z mąką, mieszamy, ponownie wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Masę studzimy i zalewamy ciasto. Dekorujemy plasterkami bananów, truskawkami drobnymi kwiatkami.

Biszkopt bananowy

Andrzej Polan

Ciasteczka czekoladowe marmurkowe

Składniki:

  • 280 g mąka pszenna
  • 120 g kakao
  • 100 ml olej rzepakowy
  • 240 g cukier trzcinowy
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania ciastek
  • świeże truskawki
  • świeża mięta 

Przygotowanie: 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszankę mąki i kakao dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy, powstaje nam gęste ciasto, które odstawiamy do lodówki. Dzięki temu będzie lepsze do porcjowania na ciasteczka. Ciasto dzielimy na małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na pergaminie. Pieczemy w piekarniku, temp. 170 stopni czas około 15 minut. Truskawki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, dodajemy miętę. Ciasteczka podajemy z truskawkami. 

Ciasteczka czekoladowe

Andrzej Polan

Zobacz też:

Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości 

Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0