Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

Zdrowe i słodkie śniadania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być zatem zdrowe i dodawać energii na cały poranek. Nie może być też nudne. Z pewnością nie będzie takie, gdy wypróbujesz przepisy, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha.

Trenerka kulinarna przygotowała grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem malinowej słodyczy, banany w mleku kokosowym z orzechami, z nutą pomarańczy z imbirem, a także warstwową, kokosową owsiankę w słoiku, z orzechami i konfiturą o smaku mango z marakują oraz poranną tartę z mascarpone i konfiturą jeżynową. Wszystkie propozycje śniadaniowe, w których wyraźnie wyczuwalna jest słodka, owocowa nuta, zawierają pyszne konfitury w różnych smakach.

Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem

Składniki:

  • 2 ciabatty,
    • kozi ser w roladzie,
      • 200 g rukoli,
        • konfitura "Malina z granatem",
          • 2 łyżki czerwonego pesto,
            • 50 g orzechów piniowych, podprażonych na suchej patelni,
              • łyżka oliwy z oliwek.
                Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
                Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
                Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
                Źródło: Ola Skowron/East News

                Przygotowanie:

                Ciabatty przekrój na pół, posmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej. Każdą połówkę posmaruj cienko pesto. Dodaj rukolę oraz plasterki koziego sera. Następnie dodaj kleksa z konfitury i posyp na wierzchu orzechami piniowymi.

                Banany w mleku kokosowym z orzechami i nutą pomarańczy z imbirem

                Składniki:

                • 2 szklanki mleka kokosowego,
                  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
                    • szczypta soli,
                      • 2 banany (obrane, pokrojone wzdłuż, a następnie na 3 części),
                        • 2 łyżeczki solonych prażonych orzeszków ziemnych, rozgniecionych w moździerzu,
                          • szczypta cynamonu,
                            • 2 łyżki konfitury "Pomarańcza z imbirem",
                              • starta skórka z 1/2 limonki.

                                Przygotowanie:

                                Do rondelka wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, a gdy zacznie wrzeć, dodaj kawałki bananów i gotuj przez dwie minuty. Jeszcze gorący deser przełóż do pucharków, dodaj łyżkę konfitury pomarańczowej z imbirem, posyp orzeszkami, cynamonem i skórką z limonki.

                                Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"

                                Składniki:

                                • 4 słoiki na owsiankę,
                                  • 200 g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
                                    • 400 ml mleka kokosowego,
                                      • 2 łyżki orzechów włoskich,
                                        • 2 łyżki orzechów laskowych bez skórki,
                                          • 2 łyżki migdałów,
                                            • 2 łyżki migdałów w płatkach,
                                              • 4 banany,
                                                • szczypta cynamonu,
                                                  • 200 g borówek amerykańskich dużych,
                                                    • 4 łyżki konfitury "Mango z marakują".

                                                      Przygotowanie:

                                                      W rondelku zagotuj mleko kokosowe z cynamonem i dodaj płatki owsiane. Gotuj, aż płatki będą miękkie i wsiąknie w nie mleko. Pozostaw do ostygnięcia. Na dno słoików wsyp pierwszą warstwę orzechów, a następnie dodaj warstwę owsianki. Później dodaj pokrojone banany i znowu przełóż owsianką. Dodaj orzechy, borówki i kolejny raz przełóż owsianką. Na koniec dodaj płatki migdałowe i łyżkę konfitury.

                                                      Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
                                                      Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
                                                      Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 

                                                      Składniki:

                                                      • ciasto francuskie,
                                                        • 500 g mascarpone,
                                                          • 5 jajek,
                                                            • żółtko,
                                                              • gruszka pokrojona na cienkie plastry,
                                                                • 100 g gorgonzoli,
                                                                  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                    • łyżeczka soli,
                                                                      • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
                                                                        • świeży tymianek,
                                                                          • konfitura z jeżynami.
                                                                            Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
                                                                            Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
                                                                            Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            W misce wymieszaj jajka z żółtkiem, dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i ubij mikserem. Naczynie do tarty wyłóż ciastem francuskim. Zrób w nim dziurki widelcem, a następnie wysmaruj konfiturą jeżynową. Dodaj cienko pokrojone gruszki i na to wylej masę jajeczno-serową. Dodaj na wierzch porwany ser gorgonzola. Tartę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem dodaj świeży tymianek oraz dodatkowo kleksa konfitury. 

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Julia Wieniawa podbija Cannes
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Julia Wieniawa podbija Cannes