Trenerka kulinarna przygotowała grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem malinowej słodyczy, banany w mleku kokosowym z orzechami, z nutą pomarańczy z imbirem, a także warstwową, kokosową owsiankę w słoiku, z orzechami i konfiturą o smaku mango z marakują oraz poranną tartę z mascarpone i konfiturą jeżynową. Wszystkie propozycje śniadaniowe, w których wyraźnie wyczuwalna jest słodka, owocowa nuta, zawierają pyszne konfitury w różnych smakach.
Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
Składniki:
- 2 ciabatty,
- kozi ser w roladzie,
- 200 g rukoli,
- konfitura "Malina z granatem",
- 2 łyżki czerwonego pesto,
- 50 g orzechów piniowych, podprażonych na suchej patelni,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ciabatty przekrój na pół, posmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej. Każdą połówkę posmaruj cienko pesto. Dodaj rukolę oraz plasterki koziego sera. Następnie dodaj kleksa z konfitury i posyp na wierzchu orzechami piniowymi.
Banany w mleku kokosowym z orzechami i nutą pomarańczy z imbirem
Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 2 banany (obrane, pokrojone wzdłuż, a następnie na 3 części),
- 2 łyżeczki solonych prażonych orzeszków ziemnych, rozgniecionych w moździerzu,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki konfitury "Pomarańcza z imbirem",
- starta skórka z 1/2 limonki.
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, a gdy zacznie wrzeć, dodaj kawałki bananów i gotuj przez dwie minuty. Jeszcze gorący deser przełóż do pucharków, dodaj łyżkę konfitury pomarańczowej z imbirem, posyp orzeszkami, cynamonem i skórką z limonki.
Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
Składniki:
- 4 słoiki na owsiankę,
- 200 g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki orzechów laskowych bez skórki,
- 2 łyżki migdałów,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- 4 banany,
- szczypta cynamonu,
- 200 g borówek amerykańskich dużych,
- 4 łyżki konfitury "Mango z marakują".
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko kokosowe z cynamonem i dodaj płatki owsiane. Gotuj, aż płatki będą miękkie i wsiąknie w nie mleko. Pozostaw do ostygnięcia. Na dno słoików wsyp pierwszą warstwę orzechów, a następnie dodaj warstwę owsianki. Później dodaj pokrojone banany i znowu przełóż owsianką. Dodaj orzechy, borówki i kolejny raz przełóż owsianką. Na koniec dodaj płatki migdałowe i łyżkę konfitury.
Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 500 g mascarpone,
- 5 jajek,
- żółtko,
- gruszka pokrojona na cienkie plastry,
- 100 g gorgonzoli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- świeży tymianek,
- konfitura z jeżynami.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jajka z żółtkiem, dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i ubij mikserem. Naczynie do tarty wyłóż ciastem francuskim. Zrób w nim dziurki widelcem, a następnie wysmaruj konfiturą jeżynową. Dodaj cienko pokrojone gruszki i na to wylej masę jajeczno-serową. Dodaj na wierzch porwany ser gorgonzola. Tartę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem dodaj świeży tymianek oraz dodatkowo kleksa konfitury.
Zobacz także:
- Przepis na słodkie śniadanie wg Beaty Kartowicz
- Tosty francuskie na słono i słodko. Proste przepisy
- Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis Lorentyny Mikulskiej
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN