Materiał promocyjny

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
Zdrowe i słodkie śniadania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być zatem zdrowe i dodawać energii na cały poranek. Nie może być też nudne. Z pewnością nie będzie takie, gdy wypróbujesz przepisy, które w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała Daria Ładocha.

Trenerka kulinarna przygotowała grzanki z kozim serem i rukolą, z dodatkiem malinowej słodyczy, banany w mleku kokosowym z orzechami, z nutą pomarańczy z imbirem, a także warstwową, kokosową owsiankę w słoiku, z orzechami i konfiturą o smaku mango z marakują oraz poranną tartę z mascarpone i konfiturą jeżynową. Wszystkie propozycje śniadaniowe, w których wyraźnie wyczuwalna jest słodka, owocowa nuta, zawierają pyszne konfitury w różnych smakach.

Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem

Składniki:

  • 2 ciabatty,
  • kozi ser w roladzie,
  • 200 g rukoli,
  • konfitura "Malina z granatem",
  • 2 łyżki czerwonego pesto,
  • 50 g orzechów piniowych, podprażonych na suchej patelni,
  • łyżka oliwy z oliwek.
Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
Grzanki z kozim serem i rukolą z dodatkiem malinowej słodyczy z granatem
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Ciabatty przekrój na pół, posmaruj oliwą i grilluj na patelni grillowej. Każdą połówkę posmaruj cienko pesto. Dodaj rukolę oraz plasterki koziego sera. Następnie dodaj kleksa z konfitury i posyp na wierzchu orzechami piniowymi.

Banany w mleku kokosowym z orzechami i nutą pomarańczy z imbirem

Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 2 banany (obrane, pokrojone wzdłuż, a następnie na 3 części),
  • 2 łyżeczki solonych prażonych orzeszków ziemnych, rozgniecionych w moździerzu,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki konfitury "Pomarańcza z imbirem",
  • starta skórka z 1/2 limonki.

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko kokosowe, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, a gdy zacznie wrzeć, dodaj kawałki bananów i gotuj przez dwie minuty. Jeszcze gorący deser przełóż do pucharków, dodaj łyżkę konfitury pomarańczowej z imbirem, posyp orzeszkami, cynamonem i skórką z limonki.

Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"

Składniki:

  • 4 słoiki na owsiankę,
  • 200 g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki orzechów laskowych bez skórki,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 2 łyżki migdałów w płatkach,
  • 4 banany,
  • szczypta cynamonu,
  • 200 g borówek amerykańskich dużych,
  • 4 łyżki konfitury "Mango z marakują".

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj mleko kokosowe z cynamonem i dodaj płatki owsiane. Gotuj, aż płatki będą miękkie i wsiąknie w nie mleko. Pozostaw do ostygnięcia. Na dno słoików wsyp pierwszą warstwę orzechów, a następnie dodaj warstwę owsianki. Później dodaj pokrojone banany i znowu przełóż owsianką. Dodaj orzechy, borówki i kolejny raz przełóż owsianką. Na koniec dodaj płatki migdałowe i łyżkę konfitury.

Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
Warstwowa, kokosowa owsianka w słoiku z orzechami i konfiturą "Mango z marakują"
Źródło: Ola Skowron/East News

Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 500 g mascarpone,
  • 5 jajek,
  • żółtko,
  • gruszka pokrojona na cienkie plastry,
  • 100 g gorgonzoli,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • świeży tymianek,
  • konfitura z jeżynami.
Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
Poranna tarta z mascarpone i konfiturą jeżynową 
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajka z żółtkiem, dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i ubij mikserem. Naczynie do tarty wyłóż ciastem francuskim. Zrób w nim dziurki widelcem, a następnie wysmaruj konfiturą jeżynową. Dodaj cienko pokrojone gruszki i na to wylej masę jajeczno-serową. Dodaj na wierzch porwany ser gorgonzola. Tartę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem dodaj świeży tymianek oraz dodatkowo kleksa konfitury. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: