Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy Darii Ładochy
Frittata z chorizo i rukolą
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 g chorizo pokrojonego w plasterki,
- 100 g tartego cheddaru,
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 2 garści rukoli,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do dużej miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Dodaj resztę składników, odkładając odrobinę rukoli do dekoracji. Przygotowaną masę przełóż na patelnię z metalową rączką lub do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (do ścięcia jajek).
Szakszuka z porem, gorgonzolą, pieczarkami i kiełkami słonecznika
Składniki:
- 2 jajka,
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki,
- biała część pora pokrojona w cienkie plasterki,
- 50 g sera gorgonzola,
- garść kiełków słonecznika,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj pora i smaż, aż będzie zeszklony. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser gorgonzola. Smaż bez mieszania do całkowitego ścięcia białek, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj kiełki słonecznika. Serwuj na patelni.
Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, orzechami i szczypiorkiem
Składniki:
- szklanka ryżu jaśminowego,
- 1,2 szklanki wody,
- filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę,
- jajko,
- 3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanych, uprażonych,
- pęczek szczypiorku, posiekanego,
- 2 plastry ananasa,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sok z ½ limonki,
- 1,2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki,
- ¼ żółtej papryki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- ząbek czosnku posiekany,
- szalotka posiekana.
Sposób przygotowania:
Do rondelka z przykrywką wsyp ryż, zalej wodą. Wstaw na duży ogień i od razu po zagotowaniu, zmniejsz płomień na minimum. Nie odkrywaj przykrywki, nie mieszaj, gotuj przez 13 minut. Odstaw do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę oraz czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj kurczaka, marchewkę oraz paprykę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj ryż i jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż do ścięcia białka. Na koniec dodaj orzechy i szczypiorek.
Omlet z łososiem wędzonym i kaparami
Składniki:
- 3 jajka,
- łyżeczka pokrojonych kaparów,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- szalotka pokrojona w drobną kostkę,
- 4 plasterki wędzonego łososia,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 kromki chleba wieloziarnistego.
Sposób przygotowania:
W misce rozbełtaj jajka, dodaj szalotkę, koperek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylej całą masę, smaż z dwóch stron po 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu złóż omleta na pół, a do środka włóż plasterki łososia. Podawaj z kromką chleba z masłem.
Jajka na miękko i talerz rozmaitości
Składniki:
- 2 jajka,
- garść winogron,
- małe krakersy,
- hummus gotowy,
- kiełki słonecznika,
- garść migdałów,
- garść malin,
- 4 plasterki szynki długodojrzewającej,
- 2 ogórki kiszone,
- garść pomidorków cherry,
- konfitura dowolna,
- ½ sera feta.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na miękko i podawaj na desce rozmaitości z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
- Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
- Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie
- Jajka przepiórcze – co warto o nich wiedzieć?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News