Jajka są dobre na każdą porę roku. Co z nich przyrządzić? Poznajcie propozycje Darii Ładochy

Jajka są dobre na każdą porę roku. Co z nich przyrządzić? Poznajcie propozycje Darii Ładochy
Jajka w wydaniu Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jajka to półprodukt, który niemal każdy ma w swojej lodówce. Najczęściej jemy je smażone, sadzone lub gotowane. Ale nie tylko, bo można z nich wyczarować przepyszne, pełnowartościowe posiłki. Poznajcie przepisy Darii Ładochy z kuchni Dzień Dobry TVN na różne jajeczne dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy Darii Ładochy

PRZERYWNIK_DARIA_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Frittata z chorizo i rukolą

Frittata z chorizo i rukolą
Frittata z chorizo i rukolą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g chorizo pokrojonego w plasterki,
  • 100 g tartego cheddaru,
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 2 garści rukoli,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do dużej miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Dodaj resztę składników, odkładając odrobinę rukoli do dekoracji. Przygotowaną masę przełóż na patelnię z metalową rączką lub do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (do ścięcia jajek).

Szakszuka z porem, gorgonzolą, pieczarkami i kiełkami słonecznika

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • biała część pora pokrojona w cienkie plasterki,
  • 50 g sera gorgonzola,
  • garść kiełków słonecznika,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło, dodaj pora i smaż, aż będzie zeszklony. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser gorgonzola. Smaż bez mieszania do całkowitego ścięcia białek, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj kiełki słonecznika. Serwuj na patelni.

Ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, orzechami i szczypiorkiem

Składniki:

  • szklanka ryżu jaśminowego,
  • 1,2 szklanki wody,
  • filet z piersi kurczaka, pokrojony w kostkę,
  • jajko,
  • 3 łyżki orzechów ziemnych, posiekanych, uprażonych,
  • pęczek szczypiorku, posiekanego,
  • 2 plastry ananasa,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok z ½ limonki,
  • 1,2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki,
  • ¼ żółtej papryki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ząbek czosnku posiekany,
  • szalotka posiekana.

Sposób przygotowania:

Do rondelka z przykrywką wsyp ryż, zalej wodą. Wstaw na duży ogień i od razu po zagotowaniu, zmniejsz płomień na minimum. Nie odkrywaj przykrywki, nie mieszaj, gotuj przez 13 minut. Odstaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę oraz czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj kurczaka, marchewkę oraz paprykę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj ryż i jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż do ścięcia białka. Na koniec dodaj orzechy i szczypiorek.

Omlet z łososiem wędzonym i kaparami

Omlet z łososiem wędzonym i kaparami
Omlet z łososiem wędzonym i kaparami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 jajka,
  • łyżeczka pokrojonych kaparów,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę,
  • 4 plasterki wędzonego łososia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 kromki chleba wieloziarnistego.

Sposób przygotowania:

W misce rozbełtaj jajka, dodaj szalotkę, koperek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylej całą masę, smaż z dwóch stron po 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu złóż omleta na pół, a do środka włóż plasterki łososia. Podawaj z kromką chleba z masłem.

Jajka na miękko i talerz rozmaitości

Jajka na miękko i talerz rozmaitości
Jajka na miękko i talerz rozmaitości
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 jajka,
  • garść winogron,
  • małe krakersy,
  • hummus gotowy,
  • kiełki słonecznika,
  • garść migdałów,
  • garść malin,
  • 4 plasterki szynki długodojrzewającej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść pomidorków cherry,
  • konfitura dowolna,
  • ½ sera feta.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na miękko i podawaj na desce rozmaitości z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości