Polędwica z dorsza smażona na maśle w sosie rakowym
Dorsz to jedna z ryb, która często króluje na polskich stołach. Wszystko za sprawą delikatnego, a zarazem wyrazistego mięsa. Michał Podulski i Karolina Grzelak zdecydowali się na podanie wspomnianej ryby w towarzystwie sosu rakowego. Czy udało się im zachwycić jurorów? Sprawdź najnowszy odcinek dostępny na Player.pl.
Autorzy receptury: Michał Podulski i Karolina Grzelak
Składniki:
- jedna polędwica z dorsza,
- pół białej i czerwonej cebuli,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie łyżki masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 200 g szyjek rakowych,
- 150 ml białego wina,
- crème fraîche 30%,
- świeża kolendra i skórka z cytryny,
- łyżeczka soku z cytryny,
- garść pistacji,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Doprawiamy rybę solą i kroimy w medaliony. Oliwę z masłem wrzucamy na patelnię i podgrzewamy, a następnie dodajemy czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażamy i zalewamy winem. Redukujemy ogień. Na suchej patelni smażymy pistacje. Kiedy są już gotowe – blendujemy. Orzechy mieszamy wraz z garścią kolendry i skórką z cytryny. Mieszankę odstawiamy na bok.
Wracamy do zredukowanego wywaru na patelni. Wrzucamy szyjki rakowe i blanszujemy. Do całości dodajemy sól, pieprz, crème fraîche oraz sok z cytryny z posiekaną kolendrą. Wszystko gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję, możemy dodać niewielką ilość masła.
Na rozgrzanym oleju smażymy dorsza przez ok. 3 minuty. Dorzucamy łyżkę masła i kilka gałązek kolendry. Polewamy rybę otrzymanym wywarem. Mięso jest gotowe, kiedy płaty rybne zaczną się rozdzielać.
Podanie:
Na talerzu tworzymy ring za pomocą sosu. Na nim układamy dorsza i wszystko posypujemy przygotowaną kruszonką.
Stek z polędwicy wołowej z purée z pietruszki w sosie borówkowym
Polędwica wołowa w odmienionej wersji? Czemu nie! Duet Macieja Pisarczyka i Joanny Szymanowskiej podał mięso z aksamitnym purée z pietruszki oraz sosem borówkowym. Czy ta pozycja przypadnie do gustu Twoim domownikom? Wypróbuj przepis i sprawdź.
Autorzy receptury: Maciej Pisarczyk i Joanna Szymanowska.
Polędwica wołowa
Składniki:
- stek z polędwicy o wadzę 250 g,
- dwie łyżki masła,
- cztery ząbki czosnku,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- estragon.
Sposób wykonania:
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju do momentu lekkiego dymienia. Wrzucamy stek, a następnie obsmażamy każdą ze stron przez ok. 2 minuty. Całość polewamy masłem i dodajemy czosnek oraz estragon.
Purée z pietruszki
Składniki:
- 500 g pietruszki,
- 100 ml śmietany,
- główka czosnku,
- łyżka oleju,
- pół cytryny,
- sól.
Sposób wykonania:
Czosnek skrapiamy olejem, a następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min. Siekamy drobno pietruszkę i podsmażamy, dodając do niej śmietankę oraz wodę. Całość gotujemy przez 30 min. Do mieszanki dodajemy czosnek i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Sos z borówek
Składniki:
- 200 g borówek,
- 30 g cukru,
- 50 g masła,
- 80 ml octu winnego,
- liść laurowy (i inne ulubione zioła).
Sposób wykonania:
Gotujemy borówki z cukrem i octem. Do mieszanki dodajemy wybrane zioła, a po ok. 20 minutach odcedzamy i redukujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Pod koniec dodajemy masło. Wszystko doprawiamy solą do smaku.
Podanie:
Mięso podajemy z purée, sosem borówkowym i zielonym groszkiem/ Całość przyozdabiamy mikroliściami.
Kolejny odcinek "MasterChefa" już 12 listopada na antenie TVN
Emisja 10 odcinka programu "MasterChef" odbędzie się już w 12 listopada, o godzinie 20:00 na antenie TVN oraz platformie Player.pl. Tym razem uczestnicy odwiedzą słynne Dijon. Co pojawi się na ich talerzach? Niebawem się przekonamy! Więcej sprawdzonych receptur znajdziecie w Książce Przepisów.
Czytaj również:
- Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem
- "Masterchef": Przepisy prosto z amerykańskiego street foodu
- "MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: x-news