Noga z gęsi z pieczonym jabłkiem, kapustą czerwoną i sosem własnym
Delikatne mięso w towarzystwie pieczonego jabłka z wyrazistą kapustą, to coś, co szczególnie urzeknie wielbicieli gęsiny. Danie wykonała Karolina Grzelak, która zaserwowała je tuż przed wymagającym jury. Jaka była ich reakcja? Sprawdź najnowszy odcinek "MasterChefa" na platformie Player.pl.
Autorka przepisu: Karolina Grzelak
Noga gęsia
Składniki:
- jedna noga gęsia,
- kilka gałązek tymianku,
- pół pomarańczy,
- dwa jabłka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Doprawiamy nogę gęsią pieprzem i solą, a następnie smażymy na tłuszczu gęsim z dwóch stron, aż do zarumienienia. Mięso umieszczamy w rękawie i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni w towarzystwie – kawałków pomarańczy, jabłek oraz kilku gałązek tymianku. Mięso pieczemy do kruchości, aż będzie delikatne i soczyste. Pod koniec całość wyciągamy z rękawa.
Szatkowana, gotowana kapusta czerwona
Składniki:
- pół główki kapusty czerwonej,
- 250 ml wina czerwonego,
- 50 ml wody,
- 60 g cukru,
- trzy kulki ziela angielskiego,
- dwa liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Szatkujemy kapustę, a następnie przekładamy ją do rondelka z winem, liśćmi laurowymi, wodą, zielem, a także cukrem. Gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu doprawiamy ją pieprzem oraz solą. W ostatnim kroku rozdrabniamy kapustę na drobne kawałki w malakserze.
Sos własny z gęsiny
Składniki:
- 150 ml wody,
- skrzydło gęsie,
- 60 g podrobów gęsich,
- skrawki mięsa gęsiego,
- pół marchewki,
- kawałek pora,
- łodyga selera naciowego,
- pietruszka,
- szalotka.
Sposób wykonania:
Nad palnikiem opalamy skrzydło gęsie do momentu zarumienienia. Następnie podsmażamy w rondelku obrane i pokrojone warzywa na tłuszczu gęsim. Dodajemy do rondla mięso, wodę i całość gotujemy przez ok. godzinę. Tak przygotowany sos doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy go i blendujemy na gładko.
Na koniec wykładamy na talerz nogę gęsią, a tuż obok wykładamy upieczone kawałki jabłek. Ugotowaną kapustę również nakładamy, jednocześnie pozostawiając równe kształty ringiem. Kropką nad "i" jest łyżka aksamitnego sosu z gęsiny. Smacznego!
Faszerowane gęsie udo z karmelizowaną cebulką
Była noga z gęsi, to teraz czas na smakowite udo faszerowane górką cielęcą. Oczywiście nie mogło zabraknąć wyrazistego akcentu, a jest nim karmelizowana cebulka. Kto wykonał ten przepis? Nie kto inny, jak Joanna Szymanowska. Koniecznie wypróbuj recepturę w zaciszu własnej kuchni.
Autorka przepisu: Joanna Szymanowska
Składniki:
- udko gęsie,
- 150 g górki cielęcej,
- 15 g białka,
- dwie łyżki śmietanki 30%,
- dwie białe cebule,
- pięć suszonych moreli,
- garść suszonej żurawiny,
- trzy suszone figi,
- trzy łyżki octu jabłkowego,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- liść laurowy i majeranek,
- trzy ziarnka ziela angielskiego,
- szczypta soli, pieprzu i cukru.
Sposób wykonania:
Faszerowane gęsie udo
Gęsie udo czyścimy ze wszelkich kości. Oczyszczoną i pokrojoną górkę cielęcą wkładamy do blendera, nie zapominając o dodaniu śmietanki 30%, białka oraz przypraw w postaci soli i pieprzu. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec doprawiamy majerankiem do smaku. Udko faszerujemy przygotowanym nadzieniem i wiążemy mocno nitką. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 140 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe mięso bastujemy tymiankiem i odstawiamy, a po ok. 5 minutach kroimy na plastry.
Karmelizowana biała cebulka
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego dodajemy suszone owoce, a następnie zalewamy całość wodą oraz octem jabłkowym. W dalszej części doprawiamy wszystko tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem. Karmelizujemy tak cebulę przez 20 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Przygotowane mięso układamy na talerzu, a zaraz obok układamy karmelizowaną cebulkę. Całość ozdabiamy tymiankiem.
Oglądaj kolejne wyzwania "MasterChefa" w TVN
Zastanawiasz się, kiedy kolejny odcinek programu "MasterChef"? Już w nadchodzącą niedzielę, o godzinie 20:00 poznamy dalsze zmagania kucharzy-amatorów. Zapraszamy przed telewizory wszystkich wielbicieli nowości kulinarnych! Wszystkie odcinki można obejrzeć również na platformie Player.pl. Więcej receptur w Książce Przepisów na oficjalnej stronie TVN.
Czytaj również:
- Przepisy z programu "MasterChef". Jesienne cinamon rolls, bezy i tiramisu
- "MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?
- Ewa Chodakowska uwielbia duże śniadania? Oto, co ląduje na jej talerzu. "Pewnie jem z 800 kalorii"
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ ClarkandCompany