Dania inspirowane polską gęsią – prosto z programu "MasterChef"

MasterChef - odcinek 8, sezon 12
MasterChef - odcinek 8, sezon 12
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Zwycięzca Masterchefa prywatnie
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Finalistki MasterChef Junior wspominają program
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
Poznaliśmy zwyciężczynię „MasterChef Junior”
„MasterChef” od kuchni
„MasterChef” od kuchni
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Popisowe dania finalistów 11. edycji MasterChefa
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Zwycięzca MasterChefa prywatnie
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Nowy juror w „MasterChef Junior”
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Ewa Drzyzga podczas specjalnego odcinka "MasterChef"
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Basia Ritz - co u niej słychać po 10 latach od pierwszej edycji "MasterChefa"?
Każdy odcinek programu "MasterChef" to kolejne przepisy, które warto wypróbować w swojej kuchni. Przed uczestnikami zostały postawione złote skrzynie, w których kryło się zadanie dotyczące potraw inspirowanych… gęsią. Wyzwanie nie jest proste, ponieważ każdy z kucharzy-amatorów musi wykazać się niezwykłym kunsztem kulinarnym. Sprawdźmy, co tym razem pojawiło się na małym ekranie!

Noga z gęsi z pieczonym jabłkiem, kapustą czerwoną i sosem własnym

Delikatne mięso w towarzystwie pieczonego jabłka z wyrazistą kapustą, to coś, co szczególnie urzeknie wielbicieli gęsiny. Danie wykonała Karolina Grzelak, która zaserwowała je tuż przed wymagającym jury. Jaka była ich reakcja? Sprawdź najnowszy odcinek "MasterChefa" na platformie Player.pl.

Autorka przepisu: Karolina Grzelak

Noga gęsia

Składniki:

  • jedna noga gęsia,
    • kilka gałązek tymianku,
      • pół pomarańczy,
        • dwa jabłka,
          • sól i pieprz do smaku.

            Sposób wykonania:

            Doprawiamy nogę gęsią pieprzem i solą, a następnie smażymy na tłuszczu gęsim z dwóch stron, aż do zarumienienia. Mięso umieszczamy w rękawie i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni w towarzystwie – kawałków pomarańczy, jabłek oraz kilku gałązek tymianku. Mięso pieczemy do kruchości, aż będzie delikatne i soczyste. Pod koniec całość wyciągamy z rękawa.

            Szatkowana, gotowana kapusta czerwona

            Składniki:

            • pół główki kapusty czerwonej,
              • 250 ml wina czerwonego,
                • 50 ml wody,
                  • 60 g cukru,
                    • trzy kulki ziela angielskiego,
                      • dwa liście laurowe,
                        • sól i pieprz do smaku.

                          Sposób wykonania:

                          Szatkujemy kapustę, a następnie przekładamy ją do rondelka z winem, liśćmi laurowymi, wodą, zielem, a także cukrem. Gotujemy ją do miękkości. Po ugotowaniu doprawiamy ją pieprzem oraz solą. W ostatnim kroku rozdrabniamy kapustę na drobne kawałki w malakserze.

                          Sos własny z gęsiny

                          Składniki:

                          • 150 ml wody,
                            • skrzydło gęsie,
                              • 60 g podrobów gęsich,
                                • skrawki mięsa gęsiego,
                                  • pół marchewki,
                                    • kawałek pora,
                                      • łodyga selera naciowego,
                                        • pietruszka,
                                          • szalotka.

                                            Sposób wykonania:

                                            Nad palnikiem opalamy skrzydło gęsie do momentu zarumienienia. Następnie podsmażamy w rondelku obrane i pokrojone warzywa na tłuszczu gęsim. Dodajemy do rondla mięso, wodę i całość gotujemy przez ok. godzinę. Tak przygotowany sos doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy go i blendujemy na gładko.

                                            Na koniec wykładamy na talerz nogę gęsią, a tuż obok wykładamy upieczone kawałki jabłek. Ugotowaną kapustę również nakładamy, jednocześnie pozostawiając równe kształty ringiem. Kropką nad "i" jest łyżka aksamitnego sosu z gęsiny. Smacznego!

                                            Faszerowane gęsie udo z karmelizowaną cebulką

                                            Była noga z gęsi, to teraz czas na smakowite udo faszerowane górką cielęcą. Oczywiście nie mogło zabraknąć wyrazistego akcentu, a jest nim karmelizowana cebulka. Kto wykonał ten przepis? Nie kto inny, jak Joanna Szymanowska. Koniecznie wypróbuj recepturę w zaciszu własnej kuchni.

                                            Autorka przepisu: Joanna Szymanowska

                                            Składniki:

                                            • udko gęsie,
                                              • 150 g górki cielęcej,
                                                • 15 g białka,
                                                  • dwie łyżki śmietanki 30%,
                                                    • dwie białe cebule,
                                                      • pięć suszonych moreli,
                                                        • garść suszonej żurawiny,
                                                          • trzy suszone figi,
                                                            • trzy łyżki octu jabłkowego,
                                                              • łyżeczka suszonego tymianku,
                                                                • liść laurowy i majeranek,
                                                                  • trzy ziarnka ziela angielskiego,
                                                                    • szczypta soli, pieprzu i cukru.

                                                                      Sposób wykonania:

                                                                      Faszerowane gęsie udo

                                                                      Gęsie udo czyścimy ze wszelkich kości. Oczyszczoną i pokrojoną górkę cielęcą wkładamy do blendera, nie zapominając o dodaniu śmietanki 30%, białka oraz przypraw w postaci soli i pieprzu. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec doprawiamy majerankiem do smaku. Udko faszerujemy przygotowanym nadzieniem i wiążemy mocno nitką. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 140 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe mięso bastujemy tymiankiem i odstawiamy, a po ok. 5 minutach kroimy na plastry.

                                                                      Karmelizowana biała cebulka

                                                                      Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego dodajemy suszone owoce, a następnie zalewamy całość wodą oraz octem jabłkowym. W dalszej części doprawiamy wszystko tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem. Karmelizujemy tak cebulę przez 20 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Przygotowane mięso układamy na talerzu, a zaraz obok układamy karmelizowaną cebulkę. Całość ozdabiamy tymiankiem.

                                                                      Oglądaj kolejne wyzwania "MasterChefa" w TVN

                                                                      Zastanawiasz się, kiedy kolejny odcinek programu "MasterChef"? Już w nadchodzącą niedzielę, o godzinie 20:00 poznamy dalsze zmagania kucharzy-amatorów. Zapraszamy przed telewizory wszystkich wielbicieli nowości kulinarnych! Wszystkie odcinki można obejrzeć również na platformie Player.pl. Więcej receptur w Książce Przepisów na oficjalnej stronie TVN.

                                                                      Czytaj również:

                                                                      Autor: Kinga Banasik

                                                                      Źródło: Materiały wewnętrzne

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ ClarkandCompany

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana