Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami
Wielbiciele słodkich dań będą zachwyceni. Puszyste pancakes z kleksem masła orzechowego w towarzystwie owoców, to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów oraz osób, które uwielbiają odmienną wersję naszych polskich naleśników.
Autorzy przepisu: Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska oraz Wiktoria Nowicka.
Składniki:
- ● ¼ szklanka mąki,
- ● ¼ szklanki cukru pudru,
- ● ¼ szklanki maślanki,
- ● ¼ szklanki oleju,
- ● jajko,
- ● łyżeczka proszku do pieczenia,
- ● masło orzechowe,
- ● świeże borówki amerykańskie i maliny,
- ● mięta,
- ● cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, maślankę, olej, jajko i proszek do pieczenia łączymy, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Masa nie powinna zawierać żadnych grudek. Po przygotowaniu odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy osiem placków na niewielkiej ilości tłuszczu.
Sposób podania:
Wykładamy przygotowane pancakes, a następnie podajemy z masłem orzechowym oraz świeżymi owocami. Całość możemy polać sosem czekoladowym. Na koniec placuszki posypujemy cukrem pudrem i kładziemy listek mięty. Smacznego!
Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą
Czas na propozycję mięsną, która niekoniecznie nada się dla osób będących na diecie, ale… aż grzech nie spróbować. Hamburger z bekonem i cebulą to danie, które nieraz towarzyszy nam podczas spotkania na mieście z przyjaciółmi lub w trakcie oglądania ważnego meczu. Co powiecie na burgera w wykonaniu uczestników programu “Masterchef”?
Ponownie autorami jest drużyna: Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska oraz Wiktoria Nowicka.
Bułka (cztery sztuki)
Składniki:
- ● 20-25 g drożdży,
- ● 50 g cukru,
- ● 170 g masła,
- ● 400 g mąki,
- ● 100 ml mleka,
- ● cztery jajka.
Mięso
Składniki:
- ● 900 g antrykotu,
- ● 180 g słoniny,
- ● jedna lub dwie łyżki pieprzu,
- ● ok. dwie łyżki soli i sosu worcestershire,
- ● 1 cm imbiru.
Sos
Składniki:
- ● 200 ml oleju,
- ● dwa żółtka,
- ● łyżeczka musztardy dijon, octu i soli,
- ● szczypta cukru,
- ● dwie łyżki koncentratu pomidorowego, musztardy francuskiej i soku z kiszonych ogórków.
Karmelizowana cebula
Składniki:
- ● 40 ml wody,
- ● trzy czerwone cebule,
- ● łyżka octu winnego,
- ● dwie łyżki cukru,
- ● trzy łyżki octu balsamicznego,
- ● szczypta soli i pieprzu,
- ● trzy liście laurowe.
Burger
Składniki:
- ● pięć łyżek oleju,
- ● sałata lollo bianco,
- ● pięć ogórków kiszonych,
- ● sześć plasterków sera cheddar,
- ● 15 plastrów bekonu.
Wykonanie:
Bułka
Podgrzewamy mleko z cukrem do temperatury 36 stopni, a następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn i miksujemy. W trakcie wrzucamy po jednym jajku, a masło roztapiamy i wlewamy cienkim strumieniem do miski. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kulki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Przygotowane bułki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Karmelizowana cebula
Cebule siekamy w piórka. Plastry wkładamy do garnka razem z resztą składników i gotujemy do momentu karmelizacji cebuli. Czas to ok. 25 minut.
Mięso
Słoninę i mięso mielimy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire oraz imbirem. Całość dokładnie mieszamy, ugniatamy i formujemy cztery hamburgery. Przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej, posmarowanej niewielką ilością oleju, po pięć minut z każdej strony. Na hamburgera kładziemy plaster sera, aby się rozpuścił, a także dodajemy usmażony na chrupiąco boczek.
Sos
Do naczynia wrzucamy dwa żółtka, musztardę Dijon, ocet, sól i szczyptę cukru. Mieszankę ubijamy rózgą, powoli dolewając oleju, aż powstanie majonez. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę francuską i sok z kiszonych ogórków. Całość mieszamy.
Sposób podania:
Przygotowane pieczywo podpiekamy na suchej patelni i smarujemy spód bułki sosem. Na to kładziemy sałatę, usmażone mięso z serem i przekładamy karmelizowaną cebulą, ogórkiem oraz bekonem. Na górę bułki również dajemy sos, a następnie składamy w hamburgera.
Gdzie znajdę więcej przepisów z “MasterChefa”?
Najnowszy odcinek już w następny weekend na antenie TVN oraz platformie player.pl. Zachęcamy do śledzenia kolejnych kulinarnych wyzwań, które czekają na naszych kucharzy-amatorów. Jeśli chcecie poznać więcej smakowitych receptur, koniecznie odwiedźcie Książkę Przepisów na oficjalnej stronie TVN.
Zobacz także:
- Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy.
- Idealne przystawki na elegancki obiad i spotkanie z przyjaciółmi.
- Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kultowe smaki znad morza.
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: TVN/x-news