"Masterchef": Przepisy prosto z amerykańskiego street foodu

"MasterChef": Przepisy prosto z amerykańskiego street foodu
Źródło: TVN
"Masterchef" sezon 12 - zwiastun
"Masterchef" sezon 12 - zwiastun
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czwarty odcinek programu "Masterchef" był twardym orzechem do zgryzienia dla uczestników. Na placu pod Wawelem w Krakowie czekały trzy charakterystyczne food trucki: amerykański, azjatycki i polski. Każda z drużyn miała do wydania 100 porcji mięsnych i 100 wegetariańskich, aby wykarmić… 100 osób. Przypominamy, jak przygotować pancakes i soczystego hamburgera, zgodnie z recepturą bohaterów ostatniej edycji programu.

Pancakes z masłem orzechowym i świeżymi owocami

Wielbiciele słodkich dań będą zachwyceni. Puszyste pancakes z kleksem masła orzechowego w towarzystwie owoców, to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów oraz osób, które uwielbiają odmienną wersję naszych polskich naleśników.

Autorzy przepisu: Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska oraz Wiktoria Nowicka.

Składniki:

  • ● ¼ szklanka mąki,
  • ● ¼ szklanki cukru pudru,
  • ● ¼ szklanki maślanki,
  • ● ¼ szklanki oleju,
  • ● jajko,
  • ● łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ● masło orzechowe,
  • ● świeże borówki amerykańskie i maliny,
  • ● mięta,
  • ● cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder, maślankę, olej, jajko i proszek do pieczenia łączymy, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Masa nie powinna zawierać żadnych grudek. Po przygotowaniu odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy osiem placków na niewielkiej ilości tłuszczu.

Sposób podania:

Wykładamy przygotowane pancakes, a następnie podajemy z masłem orzechowym oraz świeżymi owocami. Całość możemy polać sosem czekoladowym. Na koniec placuszki posypujemy cukrem pudrem i kładziemy listek mięty. Smacznego!

Hamburger z bekonem i karmelizowaną cebulą

Czas na propozycję mięsną, która niekoniecznie nada się dla osób będących na diecie, ale… aż grzech nie spróbować. Hamburger z bekonem i cebulą to danie, które nieraz towarzyszy nam podczas spotkania na mieście z przyjaciółmi lub w trakcie oglądania ważnego meczu. Co powiecie na burgera w wykonaniu uczestników programu “Masterchef”?

Ponownie autorami jest drużyna: Mauro Amarante, Dariusz Lisowski, Joanna Szymanowska oraz Wiktoria Nowicka.

Bułka (cztery sztuki)

Składniki:

  • ● 20-25 g drożdży,
  • ● 50 g cukru,
  • ● 170 g masła,
  • ● 400 g mąki,
  • ● 100 ml mleka,
  • ● cztery jajka.

Mięso

Składniki:

  • ● 900 g antrykotu,
  • ● 180 g słoniny,
  • ● jedna lub dwie łyżki pieprzu,
  • ● ok. dwie łyżki soli i sosu worcestershire,
  • ● 1 cm imbiru.

Sos

Składniki:

  • ● 200 ml oleju,
  • ● dwa żółtka,
  • ● łyżeczka musztardy dijon, octu i soli,
  • ● szczypta cukru,
  • ● dwie łyżki koncentratu pomidorowego, musztardy francuskiej i soku z kiszonych ogórków.

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • ● 40 ml wody,
  • ● trzy czerwone cebule,
  • ● łyżka octu winnego,
  • ● dwie łyżki cukru,
  • ● trzy łyżki octu balsamicznego,
  • ● szczypta soli i pieprzu,
  • ● trzy liście laurowe.

Burger

Składniki:

  • ● pięć łyżek oleju,
  • ● sałata lollo bianco,
  • ● pięć ogórków kiszonych,
  • ● sześć plasterków sera cheddar,
  • ● 15 plastrów bekonu.

Wykonanie:

Bułka

Podgrzewamy mleko z cukrem do temperatury 36 stopni, a następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn i miksujemy. W trakcie wrzucamy po jednym jajku, a masło roztapiamy i wlewamy cienkim strumieniem do miski. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kulki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Przygotowane bułki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Karmelizowana cebula

Cebule siekamy w piórka. Plastry wkładamy do garnka razem z resztą składników i gotujemy do momentu karmelizacji cebuli. Czas to ok. 25 minut.

Mięso

Słoninę i mięso mielimy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire oraz imbirem. Całość dokładnie mieszamy, ugniatamy i formujemy cztery hamburgery. Przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej, posmarowanej niewielką ilością oleju, po pięć minut z każdej strony. Na hamburgera kładziemy plaster sera, aby się rozpuścił, a także dodajemy usmażony na chrupiąco boczek.

Sos

Do naczynia wrzucamy dwa żółtka, musztardę Dijon, ocet, sól i szczyptę cukru. Mieszankę ubijamy rózgą, powoli dolewając oleju, aż powstanie majonez. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę francuską i sok z kiszonych ogórków. Całość mieszamy.

Sposób podania:

Przygotowane pieczywo podpiekamy na suchej patelni i smarujemy spód bułki sosem. Na to kładziemy sałatę, usmażone mięso z serem i przekładamy karmelizowaną cebulą, ogórkiem oraz bekonem. Na górę bułki również dajemy sos, a następnie składamy w hamburgera.

Gdzie znajdę więcej przepisów z “MasterChefa”? 

Najnowszy odcinek już w następny weekend na antenie TVN oraz platformie player.pl. Zachęcamy do śledzenia kolejnych kulinarnych wyzwań, które czekają na naszych kucharzy-amatorów. Jeśli chcecie poznać więcej smakowitych receptur, koniecznie odwiedźcie Książkę Przepisów na oficjalnej stronie TVN. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości