Materiał promocyjny

Dania z łososiem na kolację. Zachwycą twoich gości zarówno w święta, jak i zwykły dzień

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: East News/Paweł Wodzyński
Łosoś to kulinarny klasyk, który świetnie sprawdza się na kolację - zarówno tę codzienną, jak i świąteczną. Dzięki swojej wszechstronności doskonale nadaje się do przygotowania przystawek, dań głównych, a nawet śniadaniowych potraw. Oto przepisy Piotra Kucharskiego na potrawy z łososiem, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przyrządził sałatkę z buraków, grzybów i łososia, łososia z azjatycką surówką i puree z czerwonej kapusty, a także pyrki z łososiem. Do przygotowania dań wykorzystane zostały produkty MOWI. Wybierając ryby hodowane odpowiedzialnie, zyskujemy doskonały smak, a także dbamy o planetę.

Sałatka z buraków, grzybów i łososia

Składniki:

  • 500 g ugotowanych małych buraków,
  • czerwona cebula,
  • ocet jabłkowy,
  • 600 g grzybów: shitake, pieczarki i boczniaki,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 200 g wędzonego łososia Mowi.

Składniki na sos:

  • 20 g suszonych podgrzybków,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • kiszony ogórek,
  • szalotka,
  • sól i pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

Buraki pokroić na mandolinie na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z burakami i dobrze skropić octem jabłkowym. Grzyby pokroić na kawałki i usmażyć na maśle z oliwą. W trakcie dobrze przyprawić solą i pieprzem. Suszone podgrzybki ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i dobrze posiekać. Potem wymieszać z majonezem, śmietaną oraz pokrojonym kiszonym ogórkiem i szalotką. Ułożyć na talerzykach połowę buraczków z cebulą, na nich ułożyć smażone grzyby, a na górze resztę buraków. Polać sosem, posypać posiekanym koperkiem i na koniec ułożyć kawałki wędzonego łososia.

Łosoś z azjatycką surówką i puree z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 4 kawałki świeżego łososia Mowi,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku.

Składniki na surówkę:

  • ogórek,
  • czerwona papryka,
  • marchewka,
  • kawałek kapusty,
  • świeża kolendra,
  • olej,
  • ocet jabłkowy,
  • 50 g makaronu ryżowego - nitki.

Składniki na puree:

  • czerwona cebula,
  • masło,
  • 500 g czerwonej kapusty,
  • 2 ziemniaki.

Przygotowanie:

Puree: Czerwoną cebulę pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Potem dodać poszatkowaną, czerwoną kapustę i dusić na wolnym ogniu. Dodać pokrojone ziemniaki. Często podlewać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, a potem zmiksować na puree z dodatkiem masła.

Sałatka: Makaron zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Paprykę i marchewkę pokroić na zapałki, a kapustę bardzo drobno poszatkować. Ogórka przekroić wzdłuż, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Warzywa wymieszać z makaronem. Na koniec dodać pokrojona kolendrę, skropić olejem i octem. Przyprawić solą i pieprzem.

Łosoś: Rozgrzać patelnie z olejem. Rybę ułożyć skórą do dołu i smażyć, delikatnie dociskając ją do patelni. W trakcie smażenia zmniejszyć temperaturę. Dodać na patelnię masło, czosnek i zioła. Ciepłym tłuszczem polewać każdy kawałek ryby tak, aby usmażyła się bez obracania na patelni. W trakcie kilka razy przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z puree i surówką.

Pyrki z łososiem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (około 250 g/szt.),
  • 100 g sera feta,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek koperku,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • mały słoiczek kaparów,
  • olej,
  • 2 opakowania plasterków wędzonego łososia Mowi,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wyszorować, każdego ułożyć na kawałku foli aluminiowej, a potem przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 30-40 minut. W tym czasie zmiksować fetę z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz oliwy z oliwek. Kapary podsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Koperek posiekać i wymieszać z musztardą. Potem opieczone ziemniaki przekroić na połowę, a następnie wypełnić fetą. Na fecie ułożyć plasterki łososia, posypać koperkiem i kaparami.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości