Pyszne i tanie gotowanie. Co przyrządzić na obiad i deser z produktów w promocji?

Pyszne i tanie gotowanie. Co przyrządzić na obiad i deser z produktów w promocji?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzieńdobrowe promki tygodnia
Dzieńdobrowe promki tygodnia
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy da się z kilku produktów z promocji wyczarować pełnowartościowy obiad i deser? Patryk Kwieciński udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że tak. Wystarczy odrobina pomysłowości, by przeceny z gazetek zamienić w wyjątkowe, domowe dania - smaczne, proste i przyjazne dla portfela.

Kucharz przyrządził aromatyczny krem z marchwi i pomarańczy, podany z placuszkami z cukinii i imbiru, oliwą ziołową i słodką śmietanką, tortillę z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podaną z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem, pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną, smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie, humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami, a także panierowana eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki. Przepisy poniżej.

Aromatyczny krem z marchwi i pomarańczy, podany z placuszkami z cukinii i imbiru, oliwą ziołową i słodką śmietanką

Składniki:

  • 400 g świeżej marchwi,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • kostka masła,
  • 40 g imbiru,
  • 3 sztuki pomarańczy,
  • główka czosnku,
  • 2 sztuki cukinii,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Marchew myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Kroimy w plastry, lecz nie obieramy. Przekładamy do garnka i obsmażamy z odrobiną soli, pieprzu, siekanego czosnku i miodu. Gdy wszystko się połączy dodajemy imbir i wywar warzywny. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a potem dokładamy wyciśnięte połówki pomarańczy w taki sposób, by tylko oddały swój smak. Gdy wszystko się zacznie gotować, dodajemy śmietankę kremówkę i blendujemy krem na gładką masę.

Cukinie kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce, a potem obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Do blendera wkładamy ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy, by powstała zielona oliwa.

Tortilla z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podana z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem 

Tortilla z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podana z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem 
Tortilla z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podana z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem 
Tortilla z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podana z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem 
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • porcja rosołowa,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 5 sztuk tortilli pszennej,
  • 10 świeżych śliwek,
  • cukier brązowy,
  • miód,
  • przyprawa korzenna,
  • 140 g sera cheddar,
  • sałata rzymska,
  • czosnek świeży,
  • natka pietruszki.
  • masło,
  • litr jogurtu naturalnego,
  • 3 gałązki tymianku,
  • doniczka mięty.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i suszymy w misce z ręcznikiem papierowym. Doprawiamy przyprawami i dokładnie marynujemy. Na końcu zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Porcję rosołową wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gdy mięso ostygnie, obieramy je ręcznie od kości i przekładamy do osobnej miski.

W osobnym garnku umyte wcześniej śliwki zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawę korzenną, miód i masło, a następnie dokładnie smażymy, tak, by owce zmiękły i się zredukowały. Całość blendujemy na gładką masę i zalewamy nią nasze poszarpane mięso. Do tortilli wkładamy ser cheddar, a na nim układamy liście sałaty, pomidora, ogórka i inne warzywa, a następnie szarpane mięso i zawijamy w równą rolkę. Wkładamy do opiekacza i czekamy, aż tortilla z farszem się zarumieni.

Pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną

Pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną
Pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną
Pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • schab bez kości,
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 400 g pieczarek,
  • gałązki rozmarynu,
  • cytryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • 2 łyżki kurkumy,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • 5 słodkich jabłek,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 3 gałązki tymianku.

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy nożem poprzez ściągnięcie białych błon i nacieramy przyprawami. Dodajemy oliwę z oliwek, świeżo siekany czosnek i rozmaryn. Całość odstawiamy do zmagazynowania na 45 minut. Kiedy mięso mamy gotowe, nacinamy je w poprzek i wkładamy plastry podsmażonych jabłek z gałązkami tymianku.

Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem i masłem, a potem dodajemy świeżo ugotowaną kaszę. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy słodką śmietankę. Czekamy, aż wszystko odparuje i wypełniamy naszym kaszotto z pieczarkami nacięcia w schabie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 1,5 godziny.

Smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie 

Smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie 
Smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie 
Smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie 
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • kiść świeżych bananów,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • łyżka miodu,
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 herbatników/biszkoptów,
  • łyżka masła,
  • parę listków mięty.

Przygotowanie:

Banany myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż, tak, aby powstały równe części(ćwiartki). Na patelni rozsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy go na małym ogniu. Układamy banany i delikatnie podsmażamy w naszym rozpuszczonym karmelu. Kiedy banany zrobią się złote, wykładamy je na talerz.

Do rozpuszczonego cukru dodajemy słodką śmietankę, porwane liście mięty i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstał z tego aksamitny sos. W osobnej misce ubijamy słodką śmietankę z odrobiną cukru pudru na sztywno. Herbatniki maczamy w kawie i obsypujemy kakao. Banany polewamy karmelowym sosem, na wierz dajemy bitą śmietanę i dekorujemy liśćmi mięty.

Humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami

Humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami
Humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami
Humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • czerwona papryka,
  • złota papryka,
  • zielona papryka,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • słoik ciecierzycy,
  • słoik soczewicy,
  • słoik czarnych oliwek,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • opakowanie słonecznika,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w kostkę i obsmażamy z solą oraz pieprzem na oliwie z oliwek. Do pojemnika przesypujemy wcześniej odsączoną soczewicę i ciecierzycę. Dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki, słonecznik i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy papryka wystygnie, dodajemy ją do naszego przecieru i blendujemy po raz kolejny. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przekładamy pastę na pokrojoną bagietkę ziołową i dekorujemy plastrami czarnych oliwek.

Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki

Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka papryki wędzonej,
  • łyżka czerwonej papryki,
  • łyżka mielonego imbiru,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • 250 g kurek,
  • 200 ml słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 białe cebule,
  • 100 g bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki.

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy i dokładnie czyścimy nożem, tak, by na mięsie nie zostały żadne białe błony. Marynujemy w przyprawach i odstawiamy na kilka klika minut, by mięso się przegryzło. Kroimy je w równe plastry i rozklepujemy na nie za cienkie medaliony. Plastry obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor.

Na osobnej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy oczyszczone kurki i zalewamy słodką śmietanką z masłem. Gdy płyn nam odparuje, dodajemy nasze eskalopki tak, aby się do końca nie zanurzyły tylko podgrzały. Wszystko przekładamy na talerz, dekorując kwiatami natki pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości