Kucharz przyrządził aromatyczny krem z marchwi i pomarańczy, podany z placuszkami z cukinii i imbiru, oliwą ziołową i słodką śmietanką, tortillę z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podaną z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem, pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną, smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie, humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami, a także panierowana eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki. Przepisy poniżej.
Aromatyczny krem z marchwi i pomarańczy, podany z placuszkami z cukinii i imbiru, oliwą ziołową i słodką śmietanką
Składniki:
- 400 g świeżej marchwi,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- kostka masła,
- 40 g imbiru,
- 3 sztuki pomarańczy,
- główka czosnku,
- 2 sztuki cukinii,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 2 l wywaru warzywnego,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Marchew myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Kroimy w plastry, lecz nie obieramy. Przekładamy do garnka i obsmażamy z odrobiną soli, pieprzu, siekanego czosnku i miodu. Gdy wszystko się połączy dodajemy imbir i wywar warzywny. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a potem dokładamy wyciśnięte połówki pomarańczy w taki sposób, by tylko oddały swój smak. Gdy wszystko się zacznie gotować, dodajemy śmietankę kremówkę i blendujemy krem na gładką masę.
Cukinie kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce, a potem obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Do blendera wkładamy ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz i dokładnie miksujemy, by powstała zielona oliwa.
Tortilla z szarpanym mięsem z rosołowej porcji i śliwkowym BBQ, podana z dipem czosnkowo-miętowym i tymiankiem
Składniki:
- porcja rosołowa,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 5 sztuk tortilli pszennej,
- 10 świeżych śliwek,
- cukier brązowy,
- miód,
- przyprawa korzenna,
- 140 g sera cheddar,
- sałata rzymska,
- czosnek świeży,
- natka pietruszki.
- masło,
- litr jogurtu naturalnego,
- 3 gałązki tymianku,
- doniczka mięty.
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i suszymy w misce z ręcznikiem papierowym. Doprawiamy przyprawami i dokładnie marynujemy. Na końcu zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Porcję rosołową wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gdy mięso ostygnie, obieramy je ręcznie od kości i przekładamy do osobnej miski.
W osobnym garnku umyte wcześniej śliwki zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawę korzenną, miód i masło, a następnie dokładnie smażymy, tak, by owce zmiękły i się zredukowały. Całość blendujemy na gładką masę i zalewamy nią nasze poszarpane mięso. Do tortilli wkładamy ser cheddar, a na nim układamy liście sałaty, pomidora, ogórka i inne warzywa, a następnie szarpane mięso i zawijamy w równą rolkę. Wkładamy do opiekacza i czekamy, aż tortilla z farszem się zarumieni.
Pieczony schab z karmelizowanymi jabłkami i prażoną kaszą gryczaną, podany w sosie własnym z pieczarkami w całości, rozmarynem i tartą cytryną
Składniki:
- schab bez kości,
- 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 400 g pieczarek,
- gałązki rozmarynu,
- cytryna,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki papryki wędzonej,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- 2 łyżki kurkumy,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- łyżka masła,
- 5 słodkich jabłek,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 3 gałązki tymianku.
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy nożem poprzez ściągnięcie białych błon i nacieramy przyprawami. Dodajemy oliwę z oliwek, świeżo siekany czosnek i rozmaryn. Całość odstawiamy do zmagazynowania na 45 minut. Kiedy mięso mamy gotowe, nacinamy je w poprzek i wkładamy plastry podsmażonych jabłek z gałązkami tymianku.
Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem i masłem, a potem dodajemy świeżo ugotowaną kaszę. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy słodką śmietankę. Czekamy, aż wszystko odparuje i wypełniamy naszym kaszotto z pieczarkami nacięcia w schabie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 1,5 godziny.
Smażone banany w karmelu, podane z bitą śmietaną, mascarpone, kakao i herbatnikami w kawie
Składniki:
- kiść świeżych bananów,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- łyżka miodu,
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 2 łyżki kakao,
- 5 herbatników/biszkoptów,
- łyżka masła,
- parę listków mięty.
Przygotowanie:
Banany myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż, tak, aby powstały równe części(ćwiartki). Na patelni rozsypujemy brązowy cukier i karmelizujemy go na małym ogniu. Układamy banany i delikatnie podsmażamy w naszym rozpuszczonym karmelu. Kiedy banany zrobią się złote, wykładamy je na talerz.
Do rozpuszczonego cukru dodajemy słodką śmietankę, porwane liście mięty i masło. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstał z tego aksamitny sos. W osobnej misce ubijamy słodką śmietankę z odrobiną cukru pudru na sztywno. Herbatniki maczamy w kawie i obsypujemy kakao. Banany polewamy karmelowym sosem, na wierz dajemy bitą śmietanę i dekorujemy liśćmi mięty.
Humus z papryki, soczewicy i ciecierzycy, podany na ziołowej bagietce, z koprem i oliwkami
Składniki:
- czerwona papryka,
- złota papryka,
- zielona papryka,
- 2 łyżki miodu,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- słoik ciecierzycy,
- słoik soczewicy,
- słoik czarnych oliwek,
- 250 ml oliwy z oliwek,
- opakowanie słonecznika,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kostkę i obsmażamy z solą oraz pieprzem na oliwie z oliwek. Do pojemnika przesypujemy wcześniej odsączoną soczewicę i ciecierzycę. Dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki, słonecznik i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy papryka wystygnie, dodajemy ją do naszego przecieru i blendujemy po raz kolejny. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przekładamy pastę na pokrojoną bagietkę ziołową i dekorujemy plastrami czarnych oliwek.
Panierowane eskalopki z polędwiczki wieprzowej, podane ze smażonymi kurkami w maśle i śmietanie, z dodatkiem miodu, czosnku i natki pietruszki
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka suszonego czosnku,
- łyżka papryki wędzonej,
- łyżka czerwonej papryki,
- łyżka mielonego imbiru,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- 250 g kurek,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- 3 łyżki miodu,
- 2 białe cebule,
- 100 g bułki tartej,
- 3 jajka,
- 150 g mąki.
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy i dokładnie czyścimy nożem, tak, by na mięsie nie zostały żadne białe błony. Marynujemy w przyprawach i odstawiamy na kilka klika minut, by mięso się przegryzło. Kroimy je w równe plastry i rozklepujemy na nie za cienkie medaliony. Plastry obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor.
Na osobnej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy oczyszczone kurki i zalewamy słodką śmietanką z masłem. Gdy płyn nam odparuje, dodajemy nasze eskalopki tak, aby się do końca nie zanurzyły tylko podgrzały. Wszystko przekładamy na talerz, dekorując kwiatami natki pietruszki.
Zobacz także:
- Tanie gotowanie, czyli co przyrządzić na obiad z produktów na promocjach
- Obiad za 20 zł? To możliwe z przepisami zwyciężczyni MasterChefa - Aleksandry Juszkiewicz
- "Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Kwieciński
Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński