Gotuj jak prawdziwy MasterChef z Mają Koriat i Dawidem Wilkosem

Gotuj jak prawdziwy MasterChef z Mają Koriat i Dawidem Wilkosem
Przepisy z jabłkami: smaki, które zachwycają
Źródło: Dzień Dobry TVN
Za nami drugi odcinek kolejnej edycji programu MasterChef. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN pojawili się Dawid Wilkos i Maja Koriat. Pokazali, jak po mistrzowsku stosować jabłka w kuchni jako dodatek do dań i nie tylko. Poznajcie ich przepisy.

Piklowana cebulka Mai Koriat

Składniki:

  • dwie duże cebule czerwone
  • szklanka octu jabłkowego
  • szklanka octu winnego czerwonego
  • 1/4 szklanki wody
  • laska cynamonu
  • gałązka anyżu
  • 5 ziaren goździków
  • szczypta soli
  • 5 płaskich łyżek cyrku trzcinowego

Sposób przygotowania:

Cebulę należy obrać i pokroić w piórka. Zagotować wszystkie płyny, dodać przyprawy i gotować przez około 20-40 sekund. Ściągnąć z ognia i zostawić na około 15-20 minut w zalewie. Po tym czasie cebulka jest gotowa do spożycia.

Domowy majonez Mai Koriat

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego,
  • szklanka oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dajemy na blendera ręcznego, na końcu wlewamy olej. Trzymając blender maksymalnie u dołu, zaczynamy blendować, lekko podnosząc go ku górze.

Domowy mus jabłkowy Mai Koriat

Składniki:

  • 0,5 kg obranych jabłek (mieszanka różnych rodzajów jak najbardziej wskazana),
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • około 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do rondla razem z reszta składników. Pod przykryciem trzymaj na ogniu przez około 20 minut, następnie zdejmij przykrycie i gotuj kolejne 20 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem ręcznym.

Majonez z chrzanem i musem jabłkowym Mai Koriat

Składniki:

  • 2 czubate łyżki domowego majonezu,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka domowego musu jabłkowego,
  • pół łyżeczki chrzanu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Wszystko razem wymieszaj w misce do uzyskanie jednolitej konsystencji.

Wytrawna kruszonka z koperkiem Mai Koriat

Składniki:

  • pół szklanki maki krupczatki,
  • szczypta soli,
  • 1/4 kostki schłodzonego masła,
  • świeży koperek (posiekany),
  • pół ząbka czosnku,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Dodaj masło i jak zaczną powstawać grudki - dodaj śmietanę. Odstaw do lodówki na 15-20 minut, następnie piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.

Śledź pod kruszonką z dodatkami Mai Koriat

Śledź pod kruszonką z dodatkami
Śledź pod kruszonką z dodatkami
Śledź pod kruszonką z dodatkami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • powyżej przygotowane: piklowana cebulka, domowy majonez, domowy mus jabłkowy, wytrawna kruszonka z koperkiem,
  • śledź a’la Matijas pokrojony na mniejsze części,
  • koper włoski,
  • orzechy włoskie,
  • koperek,
  • musztarda francuska,
  • jabłko pokrojone w słupki.

Sposób przygotowania:

Majonez, jabłko, śledzie, koper włoski, orzechy, mieszamy w misie. Na górę sypiemy kruszonkę i wykładamy cebulkę piklowaną. Kruszymy orzechy włoskie i wykładamy kilka kropek musztardy francuskiej.

Kruszonka cynamonowa z kremem chantilly z białą czekoladą, jabłkami flambirowanymi w rumie i dekoracją z karmelu Mai Koriat

Kruszonka cynamonowa z kremem chantilly z białą czekoladą, jabłkami flambirowanymi w rumie i dekoracją z karmelu
Kruszonka cynamonowa z kremem chantilly z białą czekoladą, jabłkami flambirowanymi w rumie i dekoracją z karmelu
Kruszonka cynamonowa z kremem chantilly z białą czekoladą, jabłkami flambirowanymi w rumie i dekoracją z karmelu
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 80 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej),
  • 80 g białej czekolady,
  • laska wanilii (lub łyżeczka pasty waniliowej),
  • 200g mascarpone.

Składniki na flambirowane jabłka:

  • 3 jabłka (najlepiej kwaskowe, np. szara reneta),
  • 30 g masła,
  • 40 g cukru trzcinowego,
  • 50 ml rumu ciemnego (np. kraken),
  • szczypta cynamonu.

Dodatkowo 150 g cukru na dekorację karmelową.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Wsyp posiekane orzechy włoskie i lekko wmieszaj. Rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C, 12–15 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Odstaw do wystygnięcia, połam na kawałki.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubij na półsztywno. Ziarna wanilii wydrąż z laski i dodaj do śmietanki Dodaj mascarpone ubijaczką Wlej stopniowo przestudzoną czekoladę, delikatnie mieszając szpatułką. Schłodź w lodówce min. 30 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier, poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Dodaj jabłka, podsmażaj 2–3 minuty, aż zmiękną i pokryją się karmelem. Wlej rum, odczekaj chwilę i ostrożnie podpal. Gdy płomień zgaśnie, dopraw cynamonem.

W rondelku podgrzej cukier do jasnego karmelu (ok. 170°C). Na silikonowej macie lub papierze do pieczenia twórz cienkie paski karmelu (np. za pomocą widelca). Odstaw do stwardnienia. Opcjonalnie – zanurz kilka połówek orzechów włoskich w karmelu.

Do pucharka lub na talerz wsyp porcję kruszonki cynamonowej. Nałóż łyżkę kremu chantilly. Dodaj ciepłe jabłka flambirowane. Udekoruj paskami karmelowymi i kandyzowanymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu – kontrast ciepłych jabłek i zimnego kremu daje świetny efekt.

Ptysie z musem jabłkowym i kremem Dawida Wilkosa

Ptysie z musem jabłkowym i kremem
Ptysie z musem jabłkowym i kremem
Ptysie z musem jabłkowym i kremem
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na krem waniliowy:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 100 g białej czekolady (użyłam tej z Lidla),
  • 5 g żelatyny 180 bloom,
  • 15 g wody,
  • laska wanilii bądź ekstrakt waniliowy.

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej.

Składniki na ciasto parzone (około 10 ptysi):

  • 60 g wody,
  • 60 g mleka 3,2%,
  • 50 g masła,
  • 4 g cukru,
  • 2 g soli,
  • 75 g mąki pszennej 450,
  • 120 g rozkłóconych jaj.

Składniki na karmel:

  • 60 g cukru kryształu,
  • 85 g śmietanki 30%,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na prażone jabłka:

  • 660 g jabłek,
  • 200 g wody (1) + 50 g wody (2),
  • 8 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 g cynamonu,
  • 3 g gałki muszkatołowej,
  • 60 g miodu.

Przygotowanie:

Kruszonka: Masło, cukier oraz mąkę włóż do misy miksera i wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Gotową i rozwałkowaną kruszonkę włóż do lodówki.

Ciasto parzone: Wodę, mleko, masło, sól oraz cukier umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gotuj przez 3-4 minuty, pilnując, by mleko nie przypaliło się do garnka. Do wrzącego mleka wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Masa po jakimś czasie zacznie być szklista, a gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka i nie będzie się przyklejać do szpatuły, ściągnij je z kuchenki i od razu umieść w misie miksera. Poczekaj kilka minut, aż lekko przestygnie.

Z pomocą mieszadła typu K zacznij miksować masę, wlewając rozkłócone jajka w 3 częściach. Po dodaniu ostatniej, mieszaj całość, aż masa będzie jednolita. Gotowe ciasto powinno zachować swój kształt po wyszprycowaniu. Gotowe ciasto umieść w rękawie cukierniczym. Utnij końcówkę i wyszprycuj ptysie.

Wyciągnij kruszonkę z lodówki i za pomocą okrągłego ringa, wycinaj kółka i układaj ja na cieście parzonym. (Kółka muszą być tej samej wielkości co ptysie). Tak przygotowane ptysie włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20-25 minut. Gotowe wyciągnij i zostaw do przestygnięcia.

Ganasz z białą czekoladą: Do garnka wlej śmietankę kremówkę, dodaj laskę wanilii. Gotuj śmietankę przez kilka minut i uważaj, by jej nie przypalić. W tym samym czasie przygotuj masę żelatynową, by napęczniała. Gdy śmietanka będzie już mocno gorąca, ściągnij ją z palnika i dodaj do niej posiekaną białą czekoladę oraz żelatynę.

Całość bardzo dokładnie wymieszaj bądź użyj blendera. Gotową masę przelej do pojemnika, przykryj szczelnie folią spożywczą w kontakcie i odłóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij krem, umieść go w misie miksera i delikatnie przemieszaj.

Jabłka prażone: Jabłka pokrój w drobną kostkę. Umieść je w garnku, wlej wodę i dodaj miód. Duś pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać je szpatułką. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj wraz z wodą. Wlej do jabłek, cały czas mieszając. Masa szarlotkowa powinna mieć konsystencję kisielu. Gotową przełóż do pojemnika i odłóż do całkowitego wystygnięcia.

Karmel: Cukier umieść w metalowym garnku i skarmelizuj do uzyskania bursztynowego koloru. Gorącą śmietankę dodaj do cukru, gdy ten będzie całkowicie rozpuszczony. Mieszaj energicznie i gotuj przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj masło i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotowy karmel dopraw do smaku solą i przecedź przez sitko, by uniknąć grudek. Odłóż do całkowitego ostygnięcia.

Całkowicie wystudzone ptysie nadziej masą szarlotkową. Nadzianego ptysia udekoruj kremem z czekoladą. Za pomocą łyżeczki zrób w kremie zagłębienie i wykończ go karmelem.

Kaczka w cydrowym sosie z dodatkiem prażonych jabłek Dawida Wilkosa

Kaczka w cydrowym sosie z dodatkiem prażonych jabłek
Kaczka w cydrowym sosie z dodatkiem prażonych jabłek
Kaczka w cydrowym sosie z dodatkiem prażonych jabłek
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • fondant ziemniaczany,
  • 6 ziemniaków,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 g masła,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 3-4 piersi z kaczki.

Składniki na sos na bazie cydru:

  • cydr,
  • miód,
  • cukier,
  • agar-agar,
  • jabłka.

Przygotowanie:

Pierś z kaczki oczyść z błonek, skórę ponacinaj delikatnie nożem, uważając, żeby nie nacinać mięsa. Połóż na zimną patelnię i powoli wytapiaj tłuszcz ze skóry. Smaż pierś na niewielkim ogniu przez ok 20 minut, po tym czasie zdejmij ją z patelni i daj jej odpocząć ok 10-15 minut. Z patelni odlej nadmiar tłuszczu i wlej cydr, potem gotuj z dodatkiem tymianku. Gdy się zredukuje połowa, dodaj masło i przypraw solą do smaku.

Fondant: Ziemniaki obierz i wytnij odpowiednie kształty, można do tego użyć ringa bądź wyciąć kwadraty nożem. Ziemniaki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, do uzyskania pięknie rumianego koloru, a następnie dodaj masło, tymianek, rozmaryn oraz czosnek i bastuj przez chwilę. Po 2 minutach dodaj bulion i duś ziemniaki przez około 20 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie w środku, a płyn odparuje, delikatnie przesmaż je na patelni. Tak przygotowane ziemniaki są gotowe do podania.

Żel z cydru: Cydr i cukier wlej do garnka, zredukuj o połowę, wystudź i dodaj agar. Następnie ponownie wstaw na ogień i gotuj przez około 1-2 minuty. Po tym czasie mus włóż do lodówki, a gdy uzyska konsystencję galaretki, wyciągnij i miksuj na gładką masę. Tak przygotowany żel przełóż do buteleczki i wstaw do lodówki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości