- Orzechy to prawdziwa uczta dla mózgu.
- Trzeba jednak uważać, bo są kaloryczne.
- Jakie dania można przygotować z orzechami w roli głównej?
Zdrowy orzech do zgryzienia
Za oknem spadają nie tylko liście, ale i orzechy, a te warto włączyć do swojej diety. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk holistyczny, prowadząca profil "zacznijodzdrowia.pl" Paulina Gruszecka, opowiedziała widzom, jak i kiedy jeść orzechy oraz co możemy z nich zrobić, żeby zjeść je w ciekawszej formie.
- Orzechy włoskie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 i 6, które są wspaniałe dla mózgu. Trzeba jednak uważać, bo orzechy są bardzo kaloryczne, mimo że są bardzo zdrowe. Jeśli ktoś ma dietę redukcyjną, nie powinien traktować ich jako główny posiłek, tylko włączamy je do innych dań - tłumaczyła ekspertka.
Przepisy na granolę, krem i orzechy w miodzie
Jakie pyszności możemy przygotować z pomocą orzechów? Dietetyczka opowiedziała m.in. jak zrobić orzechy w miodzie. - Traktujemy to jako słodką przekąskę - zaznaczyła w Dzień Dobry TVN.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno i podprażamy na złoto na patelni. Musimy uważać, by się nie przypaliły. Podprażone orzechy lekko studzimy, a następnie przekładamy do słoika. Zalewamy miodem i zakręcamy. Jeśli orzechy planujemy zjeść na bieżąco, to nie musimy ich pasteryzować. Jednak, jeśli mają przetrwać miesiące, konieczna jest pasteryzacja.
Warto też przygotować sobie granolę.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub ewentualnie górskich
- 5 łyżek wyłuskanych pestek dyni
- 0,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, najlepiej cejlońskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- około 200g/ ok szklanka purée z dyni
- 0,5 szklanki miodu
- 0,5 szklanki rodzynek
- 10 suszonych daktyli bez pestek, pokrojonych dość drobno
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C góra/ dół. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki i przyprawy (poza rodzynkami i daktylami). Następnie dodajemy purée z dyni i miód. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę wykładamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut. Ważne, aby granola nie zbrązowiała, bo orzechy mogą być gorzkawe. Upieczoną granolę studzimy na blaszce, połamać, dodajemy rodzynki i posiekane daktyle, a następnie przekładamy do słoika.
Fanom słodkości do gustu przypadnie też krem orzechowy. Jakich składników potrzebujemy, by go przygotować?
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki miodu/ syropu z agawy/syropu klonowego
Orzechy należy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Następnie przekładamy je do blendera i mielimy na pył, dodajemy mleko, kakao i miód, miksujemy do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce. Można dodać dowolne przyprawy, by podkręcić smak: cynamon, kardamon, przyprawę do piernika.
Więcej propozycji znajdziesz w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Dlaczego nie mogę schudnąć? Przyczyny problemów ze zrzuceniem masy ciała
- Nawet 7 kostek cukru w szklance. Co jeszcze kryje się w popularnych napojach?
- Co to jest mindful eating i na czym polega? Poznaj zasady i zalety tej filozofii
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News