- Czym właściwie jest pleśń?
- Co zrobić ze spleśniałą żywnością?
- Czy spleśniały kawałek można odkroić?
- Co się stanie, kiedy zjemy spleśniałe jedzenie?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Czym właściwie jest pleśń?
Pleśń jest powszechnie spotykanym rodzajem grzybów strzępkowych, które żyją w ciepłych i wilgotnych miejscach, takich jak kuchnie, łazienki, pomieszczenia z niewystarczającą wentylacją, piwnice czy biblioteki. Zazwyczaj pokrywają powierzchnie ścian i żywności, zwłaszcza tych pochodzenia roślinnego, takich jak zboża, przetwory zbożowe, warzywa czy orzechy. Ich zarodniki łatwo rozsiewają się w powietrze, tworząc bioaerozole, które są wdychane przez ludzi i zwierzęta.
Niemniej jednak, nie wszystkie typy pleśni są szkodliwe. Niektóre z nich są użyteczne w medycynie (np. penicylina) czy przemyśle spożywczym (np. pleśń na serach). Niemniej jednak, część pleśni obecnej w naszym otoczeniu może być niebezpieczna, gdyż produkuje toksyny - mikotoksyny, które są szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt. Mikotoksyny to wtórne metabolity produkowane przez różne typy grzybów.
Co zrobić ze spleśniałą żywnością?
Przede wszystkim nie należy jeść produktów spleśniałych. W przypadku, gdy zauważymy, że produkt pokrył się pleśnią, Główny Inspektorat Sanitarny radzi:
- Nie wąchaj spleśniałego produktu – zarodniki mogą być szkodliwe dla zdrowia.
- Wyrzuć całość – do zamkniętego kosza.
- Wyczyść miejsce przechowywania.
- Sprawdź sąsiednie produkty – pleśń łatwo przenosi się na inne owoce i warzywa.
Czy spleśniały kawałek można odkroić?
Chociaż niektóre źródła podają, że można odkroić spleśniały fragment, to jest to co najmniej ryzykowne. Zarodniki pleśni mogą się bowiem znajdować w większości zepsutego pokarmu. Nawet poddanie go obróbce termicznej nie uchroni nas przed negatywnymi skutkami spożycia pleśni.
- Nie odkrawaj! Wyrzuć cały produkt - zaleca GIS.
Co się stanie, kiedy zjemy spleśniałe jedzenie?
Trujące substancje wydzielane przez grzyby mogą prowadzić do poważnych, nagłych lub długotrwałych problemów zdrowotnych. Aflatoksyny, które są produkowane przez Aspergillus flavus i parasiticus, są znane z tego, że powodują rozwój nowotworów. Ponadto, aflatoksyny mogą spowodować uszkodzenie wątroby, prowadzące nawet do jej zwłóknienia.
To jednak nie wszystko, po zjedzeniu spleśniałego jedzenia może dojść do zatrucia. W takim wypadku mogą pojawić się nudności, bóle brzucha, bóle głowy, ale również wiele innych objawów, w tym przewlekłe.
Zobacz także:
- Pleśń a grzyb - jaka jest między nimi różnica? Przyczyny powstawania oraz skuteczne zwalczanie
- Pleśń i grzyb w moim domu. Jak je skutecznie zwalczyć?
- Zniszczy nawet najlepiej przygotowane przetwory. "Szybko będą zepsute"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: GIS/diag.pl/smaker.pl
Źródło zdjęcia głównego: Peter Dazeley/Getty Images