Nawet wąchanie spleśniałej żywności może być niebezpieczne. Sprawdź zalecenia GIS

Spleśniałe truskawki
Co zrobić ze spleśniałą żywnością? Sprawdź zalecenia GIS
Źródło: Peter Dazeley/Getty Images
Latem, kiedy wilgotność powietrza jest wysoka, nietrudno o zapleśnienie owoców i warzyw. Co należy zrobić, kiedy zauważymy zepsute jedzenie? Czy można odkrawać kawałek i bezpiecznie je jeść? Poznajcie wskazówki Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W tym artykule znajdziesz:
  • Czym właściwie jest pleśń?
  • Co zrobić ze spleśniałą żywnością?
  • Czy spleśniały kawałek można odkroić?
  • Co się stanie, kiedy zjemy spleśniałe jedzenie?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Czym właściwie jest pleśń?

Pleśń jest powszechnie spotykanym rodzajem grzybów strzępkowych, które żyją w ciepłych i wilgotnych miejscach, takich jak kuchnie, łazienki, pomieszczenia z niewystarczającą wentylacją, piwnice czy biblioteki. Zazwyczaj pokrywają powierzchnie ścian i żywności, zwłaszcza tych pochodzenia roślinnego, takich jak zboża, przetwory zbożowe, warzywa czy orzechy. Ich zarodniki łatwo rozsiewają się w powietrze, tworząc bioaerozole, które są wdychane przez ludzi i zwierzęta.

Niemniej jednak, nie wszystkie typy pleśni są szkodliwe. Niektóre z nich są użyteczne w medycynie (np. penicylina) czy przemyśle spożywczym (np. pleśń na serach). Niemniej jednak, część pleśni obecnej w naszym otoczeniu może być niebezpieczna, gdyż produkuje toksyny - mikotoksyny, które są szkodliwe dla zdrowia ludzi i zwierząt. Mikotoksyny to wtórne metabolity produkowane przez różne typy grzybów.

Co zrobić ze spleśniałą żywnością?

Przede wszystkim nie należy jeść produktów spleśniałych. W przypadku, gdy zauważymy, że produkt pokrył się pleśnią, Główny Inspektorat Sanitarny radzi:

  • Nie wąchaj spleśniałego produktu – zarodniki mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  • Wyrzuć całość – do zamkniętego kosza.
  • Wyczyść miejsce przechowywania.
  • Sprawdź sąsiednie produkty – pleśń łatwo przenosi się na inne owoce i warzywa.

Czy spleśniały kawałek można odkroić?

Chociaż niektóre źródła podają, że można odkroić spleśniały fragment, to jest to co najmniej ryzykowne. Zarodniki pleśni mogą się bowiem znajdować w większości zepsutego pokarmu. Nawet poddanie go obróbce termicznej nie uchroni nas przed negatywnymi skutkami spożycia pleśni.

- Nie odkrawaj! Wyrzuć cały produkt - zaleca GIS.

Co się stanie, kiedy zjemy spleśniałe jedzenie?

Trujące substancje wydzielane przez grzyby mogą prowadzić do poważnych, nagłych lub długotrwałych problemów zdrowotnych. Aflatoksyny, które są produkowane przez Aspergillus flavus i parasiticus, są znane z tego, że powodują rozwój nowotworów. Ponadto, aflatoksyny mogą spowodować uszkodzenie wątroby, prowadzące nawet do jej zwłóknienia.

To jednak nie wszystko, po zjedzeniu spleśniałego jedzenia może dojść do zatrucia. W takim wypadku mogą pojawić się nudności, bóle brzucha, bóle głowy, ale również wiele innych objawów, w tym przewlekłe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości