Ostrzeżenie GIS. Groźna bakteria w truskawkach z popularnego dyskontu

Groźna bakteria w truskawkach
Groźna bakteria w truskawkach
Źródło: GettyImages/Westend61
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej z partii truskawek dostępnej w znanym dyskoncie. Wykryto w niej bakterie salmonelli. Spożycie może się wiązać z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jaki konkretnie produkt chodzi? Sprawdź.
Kluczowe fakty:
  • Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii mrożonych truskawek, dostępnej w jednej z sieci sklepów.
  • Zatrucie tą bakterią to realne zagrożenie dla zdrowia.
  • Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
DD_20240229_Targowisko_REP
Jak bezpiecznie robić zakupy na targu?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności czy wyrobów do kontaktu z żywnością. Jak podkreśla, ogłoszenia te służą podjęciu natychmiastowych działań - zwrotu produktu do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej konsumenci mogą szybko dowiedzieć się o potencjalnych zagrożeniach.

W nowym komunikacie GIS przekazano kolejny bardzo ważny komunikat. Wykryto bakterię salmonelli w partii mrożonych truskawek, dostępnej w jednej z sieci sklepów.

Szczegóły produktu:

  • Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek 450 g,
  • numer partii: 011/04/25,
  • kraj pochodzenia Egipt,
  • z datą - najlepiej spożyć przed końcem 03.2027,
  • producentem jest Handsman Food Sp. z o.o. (Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski),
  • wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Wykryto bakterię w truskawkach

Spożycie powyższej partii tego produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej. Może też prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.

Producent poinformował odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania tej partii. Wraz z dystrybutorem zbadał też dodatkowe próbki truskawek z tej samej partii, w których nie wykryto już bakterii.

- Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić - zaznaczył GIS.

Proces wycofania partii nadzorują organy urzędowej kontroli żywności. Nie należy jej spożywać, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia, trzeba skontaktować się z lekarzem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości