- Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii mrożonych truskawek, dostępnej w jednej z sieci sklepów.
- Zatrucie tą bakterią to realne zagrożenie dla zdrowia.
- Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności czy wyrobów do kontaktu z żywnością. Jak podkreśla, ogłoszenia te służą podjęciu natychmiastowych działań - zwrotu produktu do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej konsumenci mogą szybko dowiedzieć się o potencjalnych zagrożeniach.
W nowym komunikacie GIS przekazano kolejny bardzo ważny komunikat. Wykryto bakterię salmonelli w partii mrożonych truskawek, dostępnej w jednej z sieci sklepów.
Szczegóły produktu:
- Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek 450 g,
- numer partii: 011/04/25,
- kraj pochodzenia Egipt,
- z datą - najlepiej spożyć przed końcem 03.2027,
- producentem jest Handsman Food Sp. z o.o. (Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski),
- wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
Wykryto bakterię w truskawkach
Spożycie powyższej partii tego produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej. Może też prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
Producent poinformował odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania tej partii. Wraz z dystrybutorem zbadał też dodatkowe próbki truskawek z tej samej partii, w których nie wykryto już bakterii.
- Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić - zaznaczył GIS.
Proces wycofania partii nadzorują organy urzędowej kontroli żywności. Nie należy jej spożywać, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia, trzeba skontaktować się z lekarzem.
Zobacz także:
- Kontrowersyjna decyzja NFZ. Lekarka walczy o sprawiedliwość
- Lek przeciwalergiczny wycofany z aptek. Koniecznie sprawdź, czy nie masz go w domu
- GIS ostrzega przed mąką. Znaleziono w niej białko groźne dla niektórych alergików
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Westend61