- Sonia Turek-Dmitriev jest jedną z uczestniczek nowej edycji "MasterChefa". Pochodzi z rodziny cyrkowców i od dziecka występuje jako akrobatka.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Biszkoptowy burger z czekoladą i owocami
Sonia Turek-Dmitriev zamieściła na instagramowym profilu nagranie, na którym pokazuje, jak przygotowuje z synem ciasto przypominające wyglądem mięsnego burgera.
"Przygotuj się na... przyjemność. Różowa płynna czekolada, karmelowe ciasto kataifi, biszkopt i owoce. Czytaj: obłędny burger biszkoptowy" - napisała uczestniczka "MasterChefa".
Burger biszkoptowy - przepis Soni Turek-Dmitriev z "MasterChefa 14"
Składniki na ciasto kataifi:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g skrobi kukurydzianej,
- 250 ml wody,
- 15 ml oleju,
- spora szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, blendujemy na gładką masę i przecedzamy przez sitko, żeby nie było żadnych grudek. Przelewamy do rękawa cukierniczego i wylewamy małymi okrężnymi ruchami na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Czekamy kilka minut do momentu, aż zarumieni się ciasto. Odsączamy na papierze, kruszymy i gotowe! Karmel:
Cukier rozpuszczamy na patelni z masłem, do rozpuszczonej masy dolewamy śmietankę 30% i gotowe. Karmel mieszamy z ciastem kataifi. Składniki na biszkopt:
- 6 całych jajek (oddzielamy 6 białek i 6 żółtek),
- 180 g drobnego cukru,
- duża szczypta soli,
- 160 g mąki pszennej tortowej,
- 45 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dorzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i stopniowo zaczynamy dodawać. WAŻNE! Nie miksujemy już takiej masy, tylko delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy: 170 stopni około 30-40 minut. Różowa płynna czekolada: Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy różowy barwnik i śmietankę. Gotowe! Kroimy w drobną kosteczkę nektarynki, czerwoną porzeczkę rozgniatamy widelcem. Składanie:
- biały klasyczny biszkopt,
- nektarynka,
- ciemny biszkopt z dodatkiem kakao,
- karmelowe kataifi,
- zielony biszkopt,
- czerwona porzeczka,
- biały biszkopt klasyczny,
- polewa z różowej czekolady,
- płatki kwiatów.
"Pięknie to wygląda!", "przepięknie", "cudo", "obłęd" - ocenili wypiek internauci.
Zobacz także:
- Wielka niespodzianka w "MasterChefie". To ona wystąpi w 14. edycji
- "Kuchenne rewolucje" wracają na antenę. "Po raz pierwszy będą absolutnie dokumentem"
- Leniwe z matchą, jagodami i kruszonką wg finalisty "MasterChefa": "To nie jest deser, to styl życia"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: instagram.com/masterchef_tvn, Sonia Turek-Dmitriev
Źródło zdjęcia głównego: TVN/instagram.com/p/DOVM2XCiGu5