Burger biszkoptowy według uczestniczki "MasterChefa 14". "Pięknie to wygląda!"

Sonia Turek-Dmitriev
Burger biszkoptowy według uczestniczki "MasterChefa 14". "Pięknie to wygląda!"
Źródło: TVN/instagram.com/p/DOVM2XCiGu5
Sonia Turek-Dmitriev - artystka cyrkowa z Deszczna - jest uczestniczką 14. edycji "MasterChefa". W mediach społecznościowych podzieliła się z fanami programu swoim przepisem na obłędnego burgera biszkoptowego. - Przygotuj się na... przyjemność - zapowiedziała kucharka-amatorka.
Kluczowe fakty:
  • Sonia Turek-Dmitriev jest jedną z uczestniczek nowej edycji "MasterChefa". Pochodzi z rodziny cyrkowców i od dziecka występuje jako akrobatka.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Powraca najsmaczniejsze show!
Źródło: Dzień Dobry TVN

Biszkoptowy burger z czekoladą i owocami

Sonia Turek-Dmitriev zamieściła na instagramowym profilu nagranie, na którym pokazuje, jak przygotowuje z synem ciasto przypominające wyglądem mięsnego burgera.

"Przygotuj się na... przyjemność. Różowa płynna czekolada, karmelowe ciasto kataifi, biszkopt i owoce. Czytaj: obłędny burger biszkoptowy" - napisała uczestniczka "MasterChefa".

Burger biszkoptowy - przepis Soni Turek-Dmitriev z "MasterChefa 14"

Składniki na ciasto kataifi:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g skrobi kukurydzianej,
  • 250 ml wody,
  • 15 ml oleju,
  • spora szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, blendujemy na gładką masę i przecedzamy przez sitko, żeby nie było żadnych grudek. Przelewamy do rękawa cukierniczego i wylewamy małymi okrężnymi ruchami na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Czekamy kilka minut do momentu, aż zarumieni się ciasto. Odsączamy na papierze, kruszymy i gotowe! Karmel:

Cukier rozpuszczamy na patelni z masłem, do rozpuszczonej masy dolewamy śmietankę 30% i gotowe. Karmel mieszamy z ciastem kataifi. Składniki na biszkopt:

  • 6 całych jajek (oddzielamy 6 białek i 6 żółtek),
  • 180 g drobnego cukru,
  • duża szczypta soli,
  • 160 g mąki pszennej tortowej,
  • 45 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dorzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i stopniowo zaczynamy dodawać. WAŻNE! Nie miksujemy już takiej masy, tylko delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy: 170 stopni około 30-40 minut. Różowa płynna czekolada: Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy różowy barwnik i śmietankę. Gotowe! Kroimy w drobną kosteczkę nektarynki, czerwoną porzeczkę rozgniatamy widelcem. Składanie:

  • biały klasyczny biszkopt,
  • nektarynka,
  • ciemny biszkopt z dodatkiem kakao,
  • karmelowe kataifi,
  • zielony biszkopt,
  • czerwona porzeczka,
  • biały biszkopt klasyczny,
  • polewa z różowej czekolady,
  • płatki kwiatów.

"Pięknie to wygląda!", "przepięknie", "cudo", "obłęd" - ocenili wypiek internauci.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości