Obiad za 20 zł? To możliwe z przepisami zwyciężczyni MasterChefa - Aleksandry Juszkiewicz

Knedle z duszonymi gruszkami
Obiad za dwie dychy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tani obiad, a przy tym smaczny i zdrowy posiłek? W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu MasterChef udowadnia, że wystarczy 20 zł, aby osiągnąć ten cel. Poznajcie jej przepisy na zapiekankę, krupnik, knedle i kotlety ziemniaczane.

Zapiekanka z ciasta francuskiego z cukinią, pieczarkami i młodymi ziemniakami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • mała cukinia,
  • 8 pieczarek,
  • 6-7 młodych ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany,
  • koper pęczek.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj formę do tarty – posmaruj ją masłem, a następnie wyłóż ciastem francuskim, dokładnie pokrywając dno i boki.

Najpierw podpiecz sam spód: na wierzchu ciasta ułóż mniejszą formę (np. dno tortownicy) – możesz posmarować ją masłem, by uniknąć przywierania. Na nią wsyp obciążenie, np. suchą fasolę.

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i dodatkową blaszkę, a następnie piecz jeszcze 5–7 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Cukinię i pieczarki pokrój w cienkie plastry, ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cukinię i pieczarki zeszklij na odrobinie oliwy. W miseczce roztrzep jajka i wymieszaj je z kwaśną śmietaną, dodaj posiekany koper oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód wyłóż podsmażone pieczarki, cukinię oraz ugotowane, przekrojone na pół, ziemniaczki. Całość zalej przygotowaną wcześniej masą z jajek i śmietany. Wstaw na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Krupnik na skrzydełkach

Krupnik na skrzydełkach
Krupnik na skrzydełkach
Krupnik na skrzydełkach
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 kg skrzydełek,
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 4 listki laurowe,
  • około 7 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju,
  • natka pietruszki – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

W garnku umieść skrzydełka. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem przez około 60 minut. W trakcie gotowania dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól.

Marchew, pietruszkę i seler obierz, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż warzywa delikatnie na oleju, aż lekko zmiękną.

Do wywaru z mięsem wrzuć podsmażone warzywa, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę, wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać na koniec posiekaną nać pietruszki, a skrzydełka oskubać z mięsa i dodać je do zupy.

Knedle z duszonymi gruszkami

Knedle z duszonymi gruszkami
Knedle z duszonymi gruszkami
Knedle z duszonymi gruszkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • średnie jajko,
  • 4 twarde gruszki,
  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie, a potem odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do rozdrobnionych ziemniaków dodaj oba rodzaje mąki oraz jajko i zagnieć ciasto. Jeśli ziemniaki są zbyt wilgotne, dosyp trochę więcej mąki.

Obierz gruszki i pokrój na drobną kostkę, następnie duś je na maśle z cynamonem i cukrem, pilnując, żeby nie rozpadły się i zachowały kształt. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na kawałki i spłaszcz je rękami. Jeśli ciasto się klei, lekko oprósz je z zewnątrz mąką ziemniaczaną. Na każdy placuszek nałóż gruszki, dokładnie zlep, uformuj chwilę w dłoniach i odłóż na talerz.

Gotuj knedle partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, podsmaż całość do złotego koloru. Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną i chrupiącą bułką tartą z masłem.

Kotlety ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 700 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki bułki tartej + odrobinę do panierki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • 150 g sera gouda,
  • 500 g pieczarek,
  • cebulka,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe ziemniaki odcedź i od razu rozgnieć na purée. Kiedy ostygną, dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i zagnieć na ciasto. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaka – być może trzeba jej będzie dodać więcej (ciasto ziemniaczane po prostu musi być na tyle zwarte, by nie rozpadło się na patelni). Przygotuj sobie w jednej miseczce bułkę tartą do obtoczenia.

Ser zetrzyj na dużych oczkach. Połowę pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy ostygną, wymieszaj je ze startym serem.

Suche ręce zanurz w mące i nabierz porcję ciasta ziemniaczanego. Uformuj z niego kulkę, a następnie sakiewkę, do której włóż łyżkę farszu z sera i pieczarek. Następnie zamknij sakiewkę. Obtocz kotlecik w bułce. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, by przykrył kotlety do 1/2 wysokości. Kotlety ziemniaczane smaż na wolnym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Osobno zeszklij cebulkę z resztą pieczarek pokrojonych w plasterki. Kiedy składniki zmiękną, wylej na patelnię słodką śmietankę, gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości