Zapiekanka z ciasta francuskiego z cukinią, pieczarkami i młodymi ziemniakami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- mała cukinia,
- 8 pieczarek,
- 6-7 młodych ziemniaków,
- 3 jajka,
- małe opakowanie kwaśnej śmietany,
- koper pęczek.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj formę do tarty – posmaruj ją masłem, a następnie wyłóż ciastem francuskim, dokładnie pokrywając dno i boki.
Najpierw podpiecz sam spód: na wierzchu ciasta ułóż mniejszą formę (np. dno tortownicy) – możesz posmarować ją masłem, by uniknąć przywierania. Na nią wsyp obciążenie, np. suchą fasolę.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i dodatkową blaszkę, a następnie piecz jeszcze 5–7 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Cukinię i pieczarki pokrój w cienkie plastry, ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cukinię i pieczarki zeszklij na odrobinie oliwy. W miseczce roztrzep jajka i wymieszaj je z kwaśną śmietaną, dodaj posiekany koper oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód wyłóż podsmażone pieczarki, cukinię oraz ugotowane, przekrojone na pół, ziemniaczki. Całość zalej przygotowaną wcześniej masą z jajek i śmietany. Wstaw na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Krupnik na skrzydełkach
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- 1 kg skrzydełek,
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
- 2 cebule,
- 5 ziemniaków,
- 4 listki laurowe,
- około 7 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju,
- natka pietruszki – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
W garnku umieść skrzydełka. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem przez około 60 minut. W trakcie gotowania dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż warzywa delikatnie na oleju, aż lekko zmiękną.
Do wywaru z mięsem wrzuć podsmażone warzywa, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę, wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać na koniec posiekaną nać pietruszki, a skrzydełka oskubać z mięsa i dodać je do zupy.
Knedle z duszonymi gruszkami
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- średnie jajko,
- 4 twarde gruszki,
- 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka bułki tartej,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie, a potem odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do rozdrobnionych ziemniaków dodaj oba rodzaje mąki oraz jajko i zagnieć ciasto. Jeśli ziemniaki są zbyt wilgotne, dosyp trochę więcej mąki.
Obierz gruszki i pokrój na drobną kostkę, następnie duś je na maśle z cynamonem i cukrem, pilnując, żeby nie rozpadły się i zachowały kształt. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na kawałki i spłaszcz je rękami. Jeśli ciasto się klei, lekko oprósz je z zewnątrz mąką ziemniaczaną. Na każdy placuszek nałóż gruszki, dokładnie zlep, uformuj chwilę w dłoniach i odłóż na talerz.
Gotuj knedle partiami w osolonej, wrzącej wodzie przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, podsmaż całość do złotego koloru. Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną i chrupiącą bułką tartą z masłem.
Kotlety ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym
Składniki:
- 700 kg ziemniaków,
- 3 łyżki bułki tartej + odrobinę do panierki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- 150 g sera gouda,
- 500 g pieczarek,
- cebulka,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe ziemniaki odcedź i od razu rozgnieć na purée. Kiedy ostygną, dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i zagnieć na ciasto. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaka – być może trzeba jej będzie dodać więcej (ciasto ziemniaczane po prostu musi być na tyle zwarte, by nie rozpadło się na patelni). Przygotuj sobie w jednej miseczce bułkę tartą do obtoczenia.
Ser zetrzyj na dużych oczkach. Połowę pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Kiedy ostygną, wymieszaj je ze startym serem.
Suche ręce zanurz w mące i nabierz porcję ciasta ziemniaczanego. Uformuj z niego kulkę, a następnie sakiewkę, do której włóż łyżkę farszu z sera i pieczarek. Następnie zamknij sakiewkę. Obtocz kotlecik w bułce. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, by przykrył kotlety do 1/2 wysokości. Kotlety ziemniaczane smaż na wolnym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Osobno zeszklij cebulkę z resztą pieczarek pokrojonych w plasterki. Kiedy składniki zmiękną, wylej na patelnię słodką śmietankę, gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym.
Zobacz także:
- "Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie
- Tanie i ziołowe dania Kasi Bukowskiej, czyli gołąbki, zapiekanka cukiniowo-ziołowa, zupa jarzynowa i masło ziołowe
- Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News