Słodko-kwaśny smak wiosny. Przepisy na desery z rabarbarem

Słodko-kwaśny smak wiosny. Przepisy na desery z rabarbarem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pora na rabarbar
Pora na rabarbar
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
Czy wiesz, że rabarbar to warzywo, które najchętniej jemy… na słodko? Jako że sezon na niego trwa w najlepsze, siostry Pszczółki zaprezentowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pyszne, wiosenne desery z tym zdrowym i pełnym witamin składnikiem w roli głównej.

Kucharki przyrządziły ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką, tartę rabarbarową z bezą włoską, a także szybki mus z białej czekolady, z pieczonym rabarbarem i kruszonką migdałową. Przepisy poniżej.

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 
Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 
Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie),
  • 250 ml maślanki (o temperaturze pokojowej),
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej).

Składniki na kruszonkę:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 140 g cukru,
  • 100 g masła (zimnego).

Dodatkowo:

  • ok. 600 g rabarbaru,
  • łyżka brązowego cukru (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście i pokrój łodygi na ok. 1 cm kawałki. Przesyp do miski, dodaj cukier i wymieszaj.

Ciasto: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, funkcja grzania góra-dół (bez termoobiegu). Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dwie miski - w pierwszej wymieszaj rózgą kuchenną mokre składniki: maślankę, olej i jajka, a do drugiej miski przesiej składniki suche: mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Potem dodaj cukier i wymieszaj. Do składników suchych wlej mokre i mieszaj krótko do połączenia. Ciasto wyłóż na spód formy. Na wierzchu rozłóż równomiernie rabarbar i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45-50 minut do suchego patyczka.

Kruszonka: W misce umieść składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieraj palcami łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Kruszonkę możesz zrobić także w malakserze, miksując wszystko do momentu, aż powstaną okruchy.

Tarta rabarbarowa z bezą włoską

Tarta rabarbarowa z bezą włoską
Tarta rabarbarowa z bezą włoską
Tarta rabarbarowa z bezą włoską
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na ciasto kruche:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • żółtko.

Składniki na curd rabarbarowy:

  • 200 g rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki (czerwonych lub różowych łodyg),
  • 50 g cukru,
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
  • 3 żółtka, z dużych jajek,
  • duże jajko,
  • 30 g masła, pokrojonego w kawałki.

Składniki na bezę włoską:

  • 60 g białek,
  • 120 g cukru,
  • 60 ml wody.

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę, przesiany cukier puder, masło i sól umieść w misie miksera. Miksuj do uzyskania konsystencji drobnego piasku. Dodaj żółtko i zmiksuj do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną, oprószoną mąką prostokątną formę do tarty o długości 35 cm. W trakcie wałkowania możesz delikatnie podsypać ciasto mąką. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu). Na schłodzonym spodzie umieść arkusz papieru do pieczenia i wsyp obciążenie. Mogą to być specjalne kulki ceramiczne lub np. sucha fasola, ryż, kasza. Piecz przez 15 minut, a następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut na rumiany kolor. Wypieczony spód odstaw do wystudzenia.

Curd: W garnuszku umieść rabarbar, cukier i sok z cytryny. Gotuj, mieszając, do momentu całkowitego rozgotowania się rabarbaru, przez 10–15 minut. Zmiksuj blenderem, do momentu otrzymania gładkiego rabarbarowego puree. Puree rabarbarowe umieść z powrotem w garnuszku, dodaj żółtka, jajko i wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną. Postaw na palniku, mieszaj do momentu, aż całość zgęstnieje. Następnie zdejmij z palnika i przetrzyj przez sitko. Do przetartego gorącego puree dodaj masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj do roztopienia się masła. Następnie schładzaj w lodówce do zgęstnienia. Na wypieczony spód wyłóż słodzony curd, wierzch udekoruj bezą włoską.

Beza włoska: Do misy miksera wlej białka. W małym garnuszku umieść 100 g cukru, wodę i wymieszaj. Zagotuj (nie mieszaj!), kontrolując temperaturę termometrem cukierniczym. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118 stopni. Podczas, gdy syrop się gotuje i ma ok. 110 stopni, zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj łyżeczka po łyżeczce 20 g cukru. Po osiągnięciu przez syrop pożądanej temperatury, zdejmij garnuszek z palnika, zmniejsz obroty miksera i cienką strużką wlewaj syrop cukrowy. Miksuj przez kolejne 6-10 minut. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj tartę. Udekorowaną opal palnikiem do creme brulee. Alternatywnie możesz zapiec bezę w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200 stopni, do zbrązowienia, przez około 5-7 minut.

Szybki mus z białej czekolady, z pieczonym rabarbarem i kruszonką migdałową

Szybki mus z białej czekolady, z pieczonym rabarbarem i kruszonką migdałową
Szybki mus z białej czekolady, z pieczonym rabarbarem i kruszonką migdałową
Szybki mus z białej czekolady, z pieczonym rabarbarem i kruszonką migdałową
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki na mus:

  • 120 g śmietanki 36%,
  • 140 g białej czekolady 32%,
  • 230 g śmietanki 36%, schłodzonej,
  • 25 g masy żelatynowej.

Składniki na pieczony rabarbar:

  • 250 g świeżego rabarbaru,
  • 45 g cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 140 g marcepanu,
  • 65 g jasnego brązowego cukru,
  • 85 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
  • 35 g płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Mus: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę podgrzej niemal do wrzenia, ale jej nie gotuj. Zalej białą czekoladą. Dodaj odważoną masę żelatynową i odczekaj kilka sekund. Mieszaj całość rózgą kuchenną do momentu, aż czekolada i żelatyna się rozpuszczą. W razie potrzeby zblenduj. Baza do musu musi być aksamitnie gładka. Odstaw do wystudzenia do temperatury 30 stopni. Następnie połącz ze śmietanką ubitą na półpłynną konsystencję.

Rabarbar: Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki. Pokrojony rabarbar zasyp cukrem, przemieszaj i odstaw na 20 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz go w piekarniku w 180 stopniach, przez około 20 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas przemieszaj rabarbar. Do pucharków przełóż mus i wstaw do lodówki do stężenia na około godzinę. Po tym czasie udekoruj wystudzonym, pieczonym rabarbarem i migdałową kruszonką.

Kruszonka: W misie malaksera umieść mąkę pszenną, marcepan i cukier, a następnie dodaj masło i posiekaj do utworzenia kruszonki. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Całość wysyp na papier. Piecz przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Udekoruj schłodzony deser wystudzoną kruszonką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości