Truskawkowo-rabarbarowe wariacje finalistek "MasterChefa Nastolatki". Na słodko i słono

Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu 
Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawki i rabarbar w wydaniu Idy i Neli
Truskawki i rabarbar w wydaniu Idy i Neli
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy truskawki i rabarbar to tylko składniki deserów? Niekoniecznie! Choć świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach i lemonadach, potrafią też zaskoczyć w wytrawnej odsłonie, na przykład w towarzystwie soczystej kaczki. Oto wiosenne truskawkowo-rabarbarowe przepisy Idy Rojewskiej oraz Neli Szelestowskiej.

Finalistki "MasterChef Nastolatki" przyrządziły truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu, racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami, lemoniadę z rabarbarem i truskawkami, kaczkę na puree pietruszkowym z sosem rabarbarowo truskawkowym, a także smażone ciasto parzone, z sosem rabarbarowym i kremem mascarpone. Przepisy poniżej.

Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu 

Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu 
Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu 
Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 300 g rabarbaru,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sok z połowy pomarańczy.

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g masła (zimnego),
  • 120 g cukru,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • szczypta soli (najlepiej w płatkach),
  • szczypta kardamonu.

Dodatkowo: lody śmietankowe/waniliowe 

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój w kostkę. Truskawki też pokrój, ale na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj je razem z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kruszonka: Zimne masło pokrój na kawałki i zagnieć z cukrem, mąką, płatkami owsianymi, solą i kardamonem, aż powstanie grudkowata kruszonka.

Następnie posyp owoce kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30–40 minut, aż wierzch się zarumieni, a owoce będą bulgotać. Podawaj na ciepło lub na zimno, solo albo z lodami waniliowymi.

Racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami

Racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 200 g rabarbaru,
  • łyżka cukru (do rabarbaru),
  • 250 g mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g oleju,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Składniki na sos waniliowy:

  • 125 ml mleka,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka pasty waniliowej/nasiona wyłuskane z 1/2 laski wanilii/łyżka cukru wanilinowego,
  • 3-4 żółtka (w temp. pokojowej, ogrzane),
  • 2-3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój w kostkę, posyp łyżką cukru i skrop odrobiną octu. Odstaw. Następnie w osobnej misce zmiksuj mleko, jajka, cukier, olej, drożdże, mąkę i sól, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj rabarbar i delikatnie wymieszaj kopystką. Przykryj ciasto i odstaw na 25–30 minut, aż trochę urośnie. Potem na rozgrzanej patelni z olejem smaż racuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu możesz je odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Sos waniliowy: Zagotuj mleko ze śmietanką oraz wanilią, odstaw z ognia. Żółtka ubij razem z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek wlewaj stopniowo gorące mleko cały czas mieszając łyżką. Przelej do garnka i mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje (około 3 minuty), w międzyczasie mieszaj delikatnie rózgą.

Racuchy polej sosem i dodaj plasterki truskawek.

Lemoniada z rabarbarem i truskawkami 

Składniki:

  • 300 g rabarbaru (pokrojonego),
  • 200 g truskawek (pokrojonych),
  • 50 g cukru (lub do smaku),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 400 ml wody do bazy owocową,
  • litr zimnej wody do dzbanka (może być gazowana),
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • garść lodu,
  • plasterki cytryny lub truskawek (opcjonalnie, do dekoracji).

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć rabarbar, truskawki, cukier, sok z cytryny i 400 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Przelej przez sitko, dokładnie odciskając sok. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Do dużego dzbanka wrzuć lód, miętę i plasterki cytryny lub owoców. Wlej przecedzony sok owocowy i dolej ok. litra zimnej wody. Wymieszaj. Podawaj lemoniadę od razu, dobrze schłodzoną. Jeśli wolisz słodszą wersję, dodaj więcej cukru lub miodu.

Wskazówka: Możesz dodać trochę wody gazowanej na końcu, by uzyskać lekko musującą lemoniadę.

Kaczka na puree pietruszkowym, z sosem rabarbarowo-truskawkowym 

Składniki:

  • pierś kaczki,
  • pietruszka,
  • masło,
  • szklanka mleka,
  • 2 gałązki rabarbaru,
  • kilka truskawek,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • oliwa,
  • ocet balsamico,
  • miód.

Przygotowanie:

Do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, a także zalej ją mlekiem. Gotuj do miękkości. Całość zblenduj na gładkie puree i dopraw solą do smaku. Do drugiego garnka dodaj pokrojony rabarbar i truskawki, wraz z łyżką oliwy, łyżką octu balsamico i łyżką miodu. Gotuj do miękkości, a potem zblenduj i przecedź przez drobne sitko. Skórę kaczki nakrój w kratkę i z dwóch stron mięso posyp solą i pieprzem. Połóż stroną skóry na zimną patelnię i stopniowo wytapiaj tłuszcz. Obróć na drugą stronę, podsmaż i wykończ w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mięso podawaj na puree z sosem rabarbarowo-truskawkowym.

Smażone ciasto parzone, z sosem rabarbarowym i kremem mascarpone 

Składniki:

  • 140 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 3 jajka,
  • 250 ml wody,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g mascarpone,
  • 3 gałązki rabarbaru,
  • cukier.

Przygotowanie:

Do garnka dodaj mleko, masło, cukier i szczyptę soli, a potem podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj szpatułką dopóki ciasto nie odczepi się od ścianek. Przełóż do robota kuchennego i mieszaj do częściowego ostudzenia ciasta. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas mieszając, tak by ciasto było gładkie i świecące. Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw.

Pokrojony rabarbar dodaj do garnka, wraz z wodą i cukrem. Gotuj do miękkości rabarbaru, a następnie zblenduj i przesiej przez drobne sitko. Jeżeli będzie zbyt płynne, dodaj z powrotem do garnka i podgrzej do zgęstnienia.

Zimną śmietankę ubij do zgęstnienia, lecz nie do całkowitego ubicia, i dodaj mascarpone oraz cukier puder do smaku. Ubij na sztywno i odstaw do lodówki Rozgrzej olej. Na wycięty w kwadraty papier do pieczenia wyciśnij ciasto w kulki i wrzuć je do rozgrzanego oleju. Smaż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru. Odstaw na papier do odsączenia. "Pączki" naszprycuj kremem i rabarbarem, podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości