Finalistki "MasterChef Nastolatki" przyrządziły truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu, racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami, lemoniadę z rabarbarem i truskawkami, kaczkę na puree pietruszkowym z sosem rabarbarowo truskawkowym, a także smażone ciasto parzone, z sosem rabarbarowym i kremem mascarpone. Przepisy poniżej.
Truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- łyżka cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sok z połowy pomarańczy.
Składniki na kruszonkę:
- 120 g masła (zimnego),
- 120 g cukru,
- 140 g mąki pszennej,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- szczypta soli (najlepiej w płatkach),
- szczypta kardamonu.
Dodatkowo: lody śmietankowe/waniliowe
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój w kostkę. Truskawki też pokrój, ale na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj je razem z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Kruszonka: Zimne masło pokrój na kawałki i zagnieć z cukrem, mąką, płatkami owsianymi, solą i kardamonem, aż powstanie grudkowata kruszonka.
Następnie posyp owoce kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30–40 minut, aż wierzch się zarumieni, a owoce będą bulgotać. Podawaj na ciepło lub na zimno, solo albo z lodami waniliowymi.
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami
Składniki:
- 200 g rabarbaru,
- łyżka cukru (do rabarbaru),
- 250 g mleka,
- 2 jajka,
- 50 g cukru,
- 50 g oleju,
- 30 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Składniki na sos waniliowy:
- 125 ml mleka,
- 125 ml śmietanki 30%,
- łyżeczka pasty waniliowej/nasiona wyłuskane z 1/2 laski wanilii/łyżka cukru wanilinowego,
- 3-4 żółtka (w temp. pokojowej, ogrzane),
- 2-3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój w kostkę, posyp łyżką cukru i skrop odrobiną octu. Odstaw. Następnie w osobnej misce zmiksuj mleko, jajka, cukier, olej, drożdże, mąkę i sól, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj rabarbar i delikatnie wymieszaj kopystką. Przykryj ciasto i odstaw na 25–30 minut, aż trochę urośnie. Potem na rozgrzanej patelni z olejem smaż racuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu możesz je odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Sos waniliowy: Zagotuj mleko ze śmietanką oraz wanilią, odstaw z ognia. Żółtka ubij razem z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek wlewaj stopniowo gorące mleko cały czas mieszając łyżką. Przelej do garnka i mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje (około 3 minuty), w międzyczasie mieszaj delikatnie rózgą.
Racuchy polej sosem i dodaj plasterki truskawek.
Lemoniada z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 300 g rabarbaru (pokrojonego),
- 200 g truskawek (pokrojonych),
- 50 g cukru (lub do smaku),
- sok z 1/2 cytryny,
- 400 ml wody do bazy owocową,
- litr zimnej wody do dzbanka (może być gazowana),
- kilka gałązek świeżej mięty,
- garść lodu,
- plasterki cytryny lub truskawek (opcjonalnie, do dekoracji).
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć rabarbar, truskawki, cukier, sok z cytryny i 400 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Przelej przez sitko, dokładnie odciskając sok. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do dużego dzbanka wrzuć lód, miętę i plasterki cytryny lub owoców. Wlej przecedzony sok owocowy i dolej ok. litra zimnej wody. Wymieszaj. Podawaj lemoniadę od razu, dobrze schłodzoną. Jeśli wolisz słodszą wersję, dodaj więcej cukru lub miodu.
Wskazówka: Możesz dodać trochę wody gazowanej na końcu, by uzyskać lekko musującą lemoniadę.
Kaczka na puree pietruszkowym, z sosem rabarbarowo-truskawkowym
Składniki:
- pierś kaczki,
- pietruszka,
- masło,
- szklanka mleka,
- 2 gałązki rabarbaru,
- kilka truskawek,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- rozmaryn,
- oliwa,
- ocet balsamico,
- miód.
Przygotowanie:
Do garnka dodaj obraną i pokrojoną pietruszkę, a także zalej ją mlekiem. Gotuj do miękkości. Całość zblenduj na gładkie puree i dopraw solą do smaku. Do drugiego garnka dodaj pokrojony rabarbar i truskawki, wraz z łyżką oliwy, łyżką octu balsamico i łyżką miodu. Gotuj do miękkości, a potem zblenduj i przecedź przez drobne sitko. Skórę kaczki nakrój w kratkę i z dwóch stron mięso posyp solą i pieprzem. Połóż stroną skóry na zimną patelnię i stopniowo wytapiaj tłuszcz. Obróć na drugą stronę, podsmaż i wykończ w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mięso podawaj na puree z sosem rabarbarowo-truskawkowym.
Smażone ciasto parzone, z sosem rabarbarowym i kremem mascarpone
Składniki:
- 140 g mąki,
- 125 g masła,
- 3 jajka,
- 250 ml wody,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 g mascarpone,
- 3 gałązki rabarbaru,
- cukier.
Przygotowanie:
Do garnka dodaj mleko, masło, cukier i szczyptę soli, a potem podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj szpatułką dopóki ciasto nie odczepi się od ścianek. Przełóż do robota kuchennego i mieszaj do częściowego ostudzenia ciasta. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas mieszając, tak by ciasto było gładkie i świecące. Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw.
Pokrojony rabarbar dodaj do garnka, wraz z wodą i cukrem. Gotuj do miękkości rabarbaru, a następnie zblenduj i przesiej przez drobne sitko. Jeżeli będzie zbyt płynne, dodaj z powrotem do garnka i podgrzej do zgęstnienia.
Zimną śmietankę ubij do zgęstnienia, lecz nie do całkowitego ubicia, i dodaj mascarpone oraz cukier puder do smaku. Ubij na sztywno i odstaw do lodówki Rozgrzej olej. Na wycięty w kwadraty papier do pieczenia wyciśnij ciasto w kulki i wrzuć je do rozgrzanego oleju. Smaż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru. Odstaw na papier do odsączenia. "Pączki" naszprycuj kremem i rabarbarem, podawaj posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Rabarbar na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
- Słodka rozpusta. Truskawki, rabarbar i beza
- Rabarbarowe smakołyki z truskawkami
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Ida Rojewska, Neli Szelestowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News