Ciasto ucierane z rabarbarem i migdałową kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
150 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
Nadzienie:
700 g rabarbaru
100 g cukru
Kruszonka:
100 g mąki
100 g masła
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne. Rabarbar pokrój w plastry (około 2 cm), przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier. Smaż przez kilka minut, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozleciały. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencje mokrego piasku, schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta. Aby przygotować ciasto masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem o małych obrotach. Ciasto przelej do prostokątnej foremki, na ciasto wyłóż rabarbar, przykryj go kruszonką. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40-50 minut.
Tarta rustykalna z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
1-2 łyżki zimnej wody
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
Nadzienie:
300 g truskawek
300 g rabarbaru
100 g cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj ciasto, zlep je w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą ci już potrzebne. Rabarbar pokrój w grubą kostkę, przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier. Smaż przez około 2-3 minuty, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się. Ciasto rozwałkuj, powinno przyjąć formę okręgu. Na środku ciasto połoz truskawki (jeśli są duże pokrój je) i rabarbar. Brzeg ciast zawiń tak aby przykryły po bokach owoce. Ciasto piecz na blasze z papierem do pieczenia, w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 40 minut.
Lody rabarbarowo-truskawkowe
Składniki:
4 zamrożonych banany
100 g mrożonych truskawek
Sos:
200 g rabarbaru
100 g truskawek
50 g cukru
Przygotowanie:
W misie blendera umieść mrożone owoce, blenduj do uzyskania gładkiej masy. Lody przełóż do naczynia i schładzaj w zamrażarce. W miedzy czasie przygotuj sos rabarbarowy. Rabarbar pokrój w kostkę, przełóż go na patelnie lub do rondla, dodaj cukier, truskawki.Smaż przez około 5, nie chcemy aby kawałki rabarbaru całkowicie się rozpadły. Lody przełóż do miseczek, podawaj z sosem.
Tarta bez pieczenia z rabarbarem
Składniki:
Spód:
400 g ciasteczek (oreo (tylko ciastka, biały krem nie jest nam potrzebny))
100 g rozpuszczonego masła
Masa:
200 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
500 g rabarbaru
100 g cukru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiksuj w robicie kuchenny na „piasek”. Wymieszaj ze z masłem, wyłóż dno formy na ciasto, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut. Rabarbar potnij tak aby był tak długi jak foremka (polecam użycie podłużnej prostokątnej formy). Na patelnie wlej wodę i cukier, podgrzewaj ż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar, gotuj przez 2-3 minuty, nie pozwól na to aby łodygi straciły kształt i się „rozleciały”. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, wyłóż na cząsteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar, i udekoruj miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN