Truskawki zapiekane w koglu moglu
Składniki:
1 kg truskawek
8 żółtek
200 g cukru trzcinowego
2 cukry wanilinowe
Szczypta soli
Mięta
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i przekrawamy na połówki. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puch. Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wysypujemy truskawki i zalewamy puszystym koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 10-12 minut do momentu, aż wierzch delikatnie zacznie się podrumieniać. Posypujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.
Brzoskwinie z bezą na ciepło
Składniki:
10 brzoskwiń świeżych, dojrzałych lub z puszki
20 małych okrągłych ciasteczek biszkoptowych, migdałowych
100 ml likieru migdałowego
5 białek
150 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrawamy na połówki, wydrążamy pestki najlepiej za pomocą łyżeczki. Miejsca w brzoskwini wypełniamy ciasteczkiem nasączonym likierem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Bezę wyciskamy na połówki owoców i wstawiamy do zapieczenia w temp. 160 stopni na około 15 minut.
Szachownica z rabarbaru i ciasta francuskiego
Składniki:
10 lasek rabarbaru
4 opakowania ciasta francuskiego
2 jajka
4 łyżki mleka
2 cukru wanilinowego
200 g cukier kryształ
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na szerokość ciasta i takie paski układamy w pojemniku, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Ciasto francuskie kroimy w paski szerokości pasków rabarbaru. Pasek rabarbaru układamy na pokrojonym cieście i przekładamy, kolejny pasek rabarbaru i kolejna przekładanka. Powstaje nam coś w rodzaju szachownicy. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni, na około 25 minut.
Chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
200 g mąki
4 jajka
100 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 kg truskawek
4 laski rabarbaru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Sok z cytryny
500 g lodów waniliowych
Przygotowanie:
Z mąki, jajek, drożdży, mleka, cukru przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia i za pomocą worka cukierniczego szprycujemy na rozgrzany olej. Upieczone na złoty kolor ciasto wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem. Owoce przesmażamy na patelni z odrobiną wody pod koniec kiedy rabarbar będzie prawie miękki dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z sokiem. Na gorących owocach podajemy gniazdka z ciasta drożdżowego, wszystko posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN