Słodka rozpusta. Truskawki, rabarbar i beza

Bezy z truskawkami
Bezy z truskawkami
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Składniki:

1 kg truskawek

8 żółtek

200 g cukru trzcinowego

2 cukry wanilinowe

Szczypta soli

Mięta

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i przekrawamy na połówki. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puch. Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wysypujemy truskawki i zalewamy puszystym koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 10-12 minut do momentu, aż wierzch delikatnie zacznie się podrumieniać. Posypujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.

Brzoskwinie z bezą na ciepło

Składniki:

10 brzoskwiń świeżych, dojrzałych lub z puszki

20 małych okrągłych ciasteczek biszkoptowych, migdałowych

100 ml likieru migdałowego

5 białek

150 g drobnego cukru

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekrawamy na połówki, wydrążamy pestki najlepiej za pomocą łyżeczki. Miejsca w brzoskwini wypełniamy ciasteczkiem nasączonym likierem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Bezę wyciskamy na połówki owoców i wstawiamy do zapieczenia w temp. 160 stopni na około 15 minut.

Szachownica z rabarbaru i ciasta francuskiego

Składniki:

10 lasek rabarbaru

4 opakowania ciasta francuskiego

2 jajka

4 łyżki mleka

2 cukru wanilinowego

200 g cukier kryształ

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy na szerokość ciasta i takie paski układamy w pojemniku, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Ciasto francuskie kroimy w paski szerokości pasków rabarbaru. Pasek rabarbaru układamy na pokrojonym cieście i przekładamy, kolejny pasek rabarbaru i kolejna przekładanka. Powstaje nam coś w rodzaju szachownicy. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni, na około 25 minut.

Chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

200 g mąki

4 jajka

100 ml mleka

30 g drożdży

1 łyżka cukru

Szczypta soli

1 kg truskawek

4 laski rabarbaru

Łyżka mąki ziemniaczanej

Sok z cytryny

500 g lodów waniliowych

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, drożdży, mleka, cukru przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia i za pomocą worka cukierniczego szprycujemy na rozgrzany olej. Upieczone na złoty kolor ciasto wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem. Owoce przesmażamy na patelni z odrobiną wody pod koniec kiedy rabarbar będzie prawie miękki dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z sokiem. Na gorących owocach podajemy gniazdka z ciasta drożdżowego, wszystko posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości