Hiszpańska potrawka z pomidorami i szynką złotą JBB Bałdyga - pisto
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- cukinia,
- bakłażan,
- ½ papryki czerwonej,
- papryka zielona,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- łyżeczka mieszanki ziół np. prowansalskich,
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy szynkę pokrojoną w paski i podsmażamy. Cukinie, bakłażana i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę. Do cebuli dorzucamy papryki, krótko podsmażamy, następnie dodajemy bakłażana i smażymy dalej. Jak bakłażan zacznie robić się szklisty, dodajemy cukinię i obrane ze skórki i pokrojone drobniej pomidory (mogą być też pomidory z puszki, ale należy je pokroić). Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i paprykami. Przykrywamy garnek, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Następnie odkrywamy naczynie, zwiększamy gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Tarta pomidorowa z kiełbaskami mini JBB Bałdyga
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- opakowanie kiełbasek mini JBB Bałdyga,
- 6 ładnych, mięsistych pomidorów, koniecznie kolorowych (żółte, czerwone, czarne etc.),
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- około 150 g sera Manchego lub podobnego, twardego owczego,
- łyżeczka tymianku,
- białko jaja.
Sposób przygotowania:
Kiełbaski kroimy wzdłuż na ćwiartki, pomidory w grube plastry a ser w cieniutkie płatki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, w formie do tart albo w prostokątnej foremce rozkładamy ciasto francuskie, boki zwijając lekko do środka, tworząc rant. Smarujemy je białkiem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na ok. 5-8 minut. Powinno się lekko podpiec a białko ściąć. Wyciągamy ciasto z pieca, lekko studzimy i układamy na wierzchu pomidory, plasterki sera i kiełbaski, skrapiamy całość lekko oliwą, solimy, posypujemy plasterkami czosnku, tymiankiem i wstawiamy całość ponownie do pieca na ok. 20-25 minut aż pomidory ładnie odparują, lekko się skarmelizują.
Najprostszy sos pomidorowy z pieca z kiełbaskami
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: super łatwe
Składniki:
- opakowanie kiełbasek bez osłonki JBB Bałdyga,
- 500 g makaronu tagliatelle lub pappardelle,
- 800 g pomidorów koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu lub tymianku,
- ½ łyżki miodu,
- ok. 30 g-50 s sera pleśniowego typu gorgonzola,
- szczypta cynamonu,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- pęczek bazylii.
Sposób przygotowania:
Do żaroodpornego naczynia z pokrywką wrzucamy umyte pomidorki, dodajemy czosnek, zioła, cynamon, sól, pieprz i rozmaryn. Polewamy 2-3 łyżkami oliwy, miodem, dodajemy ser pokruszony lub w kawałkach. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 minut, jak pomidorki będą miękkie, zacznie z nich schodzić skórka, wyciągamy gałązki rozmarynu i blendujemy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. W czasie pieczenia sosu, kiełbaski kroimy w kostkę i przesmażamy na złoto, makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron przecedzamy i wkładamy do garnka z sosem, mieszamy i rozkładamy na talerzach. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy kiełbaską i listkami bazylii.
Zobacz także:
- Pyszne alternatywy dla chleba. Co podać na grillu zamiast pieczywa?
- Hot-dogi z kiełbaskami z grilla w trzech odsłonach. Poznaj smaki kuchni francuskiej, włoskiej i arabskiej
- Majówkowy grill z Marietą Marecką. Oto niezwykłe sposoby na podanie kiełbasek
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik