Lody o smaku majonezu i pyr z gzikiem. Jak powstają? "Niby deser, ale jednak obiad"

Lody o smaku majonezu i pyr z gzikiem. Jak powstają? "Niby deser, ale jednak obiad"
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Najdziwniejsze smaki lodów - napisy
Najdziwniejsze smaki lodów - napisy
Najdziwniejsze smaki lodów
Najdziwniejsze smaki lodów
Dawniej najpopularniejszymi smakami lodów były wanilia, czekolada czy truskawka. Teraz można spotkać o wiele bardziej oryginalne opcje, jak np. lody ze świerszczami, z majonezem, a nawet z ziemniakami. Czy klienci chętnie je kupują? Zobacz wideo.

Oryginalne smaki lodów

Lodziarnie w Polsce mają bogatą ofertę różnorodnych smaków. Na przykład w Kielcach można zjeść lody o smaku majonezu.

- Myślałam, że będzie to coś niedobrego. Coś mdłego, co kojarzy się z jakimś dodatkiem, ale do dań. Jest to smak niepowtarzalny - oceniła klientka.

- Nie odważyłam się kupić całej gałki tych lodów, tylko po prostu spróbowałam. Taki kremowy majonez, tak jak do sałatek, tylko troszeczkę słodszy. Jest to ciekawy smak, ale dla koneserów - stwierdziła inna klientka.

Właściciel lodziarni opowiedział o tym, jak stworzył majonezowe lody.

- Najwięcej problemów sprawił nam bilans cukru i majonezu, żeby tego smaku nie stracić. Towarzyszył nam oczywiście trochę stresik, kiedy ten smak pokazaliśmy ludziom. Myśleliśmy, że to będzie po prostu taka jednorazowa przygoda. Trochę dla żartów, bo wiemy, że trwa odwieczna wojna majonezów. Okazało się, że ludzie, ku naszemu zdziwieniu, zaczęli się upominać o ten smak - powiedział Sebastian Wach.

Nietypowe lody - jakie są smaki?

Z kolei w Poznaniu, jak przystało na królestwo ziemniaków, można kupić lody o smaku pyr z gzikiem, ale również lody boczkowe.

- Te pierwsze próby to była tragedia. Nie byliśmy w stanie zrobić z tego lodów, ponieważ daliśmy za dużo pyrów, więc maszyna nie dawała rady tego ukręcić. Było za gęsto. Potem z kolei daliśmy za mało, to w ogóle nie było tego czuć. Miksowałem, próbowałem, zanosiłem dziewczynie. Potem lecieliśmy z próbkami do sąsiadów tutaj wokół lodziarni. I dopiero mniej więcej po chyba pięciu dniach takich prób, wszyscy stwierdzili, że to jest to - tłumaczył Mateusz Taraszkiewicz, właściciel lodziarni w Poznaniu. - Niby deser, bo forma lodów, ale jednak smakowo, no ewidentnie obiad - dodał.

Czy poznaniacy pokochali lody na bazie ziemniaka? Tego dowiesz się z reportażu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości