Sanepid sprawdził lodziarnie w miejscach turystycznych. "Wyniki kontroli są niepokojące"

Lody z automatu
Sanepid sprawdził lodziarnie w miejscach turystycznych. "Wyniki kontroli są niepokojące"
Źródło: Mgstudyo/Getty Images
Pracownicy sanepidu wzięli pod lupę lody z automatu sprzedawane w kurortach turystycznych. Wyniki kontroli pozostawiają wiele do życzenia. - W 49 proc. próbek lodów pobranych w województwie zachodniopomorskim wykryli zbyt wysoki poziom enterobakterii – przekazano w komunikacie. Najwięcej uchybień stwierdzili w pasie nadmorskim.
Kluczowe fakty:
  • Pracownicy sanepidu wykryli zbyt wysoki poziom enterobakterii w 49 proc. próbek lodów pobranych w województwie zachodniopomorskim.
  • Spożycie produktów z ich obecnością, szczególnie przez osoby z obniżoną odpornością lub chorobami przewodu pokarmowego, może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
  • Do czasu uzyskania właściwych wyników produkcja i sprzedaż lodów z zakwestionowanych automatów pozostaje wstrzymana.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Magda Gessler: "Prawdziwe lody to cud"
Magda Gessler: "Prawdziwe lody to cud". Jak wybrać te dobre i nie dać się oszukać?
Źródło: Uwaga! TVN

Bakterie w lodach nad morzem. Mogą one prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych

Pracownicy sanepidu pobrali do badań kontrolnych próbki lodów w miejscach, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów. Łącznie to 205 próbek z 41 partii lodów. W żadnej z nich nie wykryto salmonelli ani listerii, ale 100 próbek przekraczało dopuszczalny poziom Enterobacteriaceae - mikroorganizmów niechorobotwórczych, ale uznawanych za wskaźniki złego stanu sanitarnego urządzeń.

Sanepid przekazał, że bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. Spożycie produktów z ich obecnością, szczególnie przez osoby z obniżoną odpornością lub chorobami przewodu pokarmowego, może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Wyniki kontroli są niepokojące, zwłaszcza że dotyczą produktu bardzo popularnego latem. Dlatego podjęliśmy szybkie działania administracyjne. Zależy nam na tym, by zarówno konsumenci, mieszkańcy, jak i turyści mogli korzystać z oferty gastronomicznej w sposób bezpieczny – przekazała zachodniopomorski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Małgorzata Domagała-Dobrzycka.

Niebezpieczne lody nad Bałtykiem. Sprzedaż wstrzymana

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności. Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów, przedstawienia wyników badań potwierdzających skuteczność podjętych działań, a w niektórych przypadkach także do ponownego przeszkolenia personelu.

Do czasu uzyskania właściwych wyników produkcja i sprzedaż lodów z zakwestionowanych automatów pozostaje wstrzymana. Koszty badań i kontroli poniosą przedsiębiorcy.

Najwięcej uchybień stwierdzono w pasie nadmorskim, w powiatach: gryfickim, kamieńskim, kołobrzeskim, koszalińskim, sławieńskim i w Świnoujściu. Z 90 próbek pobranych w tych lokalizacjach 50 zostało zakwestionowanych.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości