- Nowym trendem w aplikacji są cytrynowe possety.
- Sposobem na ich wykonanie podzieliła się z internautami tiktokerka @alessandrabrontsema.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Cytrynowy przepis hitem w sieci
TikTok to prawdziwa kopalnia kulinarnych inspiracji – znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na pyszne i proste dania. Co ciekawe, wiele z nich prezentuje się jak z najlepszych restauracji, choć w rzeczywistości są łatwe do przygotowania i nie wymagają dużych nakładów finansowych.
Nowym trendem w aplikacji są cytrynowe possety. Sposobem na ich wykonanie podzieliła się z internautami tiktokerka @alessandrabrontsema. - Moje drzewo cytrynowe kwitnie obecnie jak szalone, więc zamierzam przygotować mnóstwo różnych deserów cytrynowych. Pomyślałam, że zacznę od tych superpysznych i prostych lemon possets - tłumaczyła w udostępnionym w mediach społecznościowych nagraniu.
Jak wykonać cytrynowe possety?
Przepis można wykonać z wierzchem brulee lub bez. Jakich składników potrzebujesz?
- 8 cytryn przekrojonych wzdłuż na pół z wydrążonym miąższem,
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- 2/3 lub 3/4 szklanki cukru granulowanego (w zależności od tego, czy ma być bardziej lub mniej słodki),
- skórka z jednej cytryny,
- 8 łyżek soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
W małym rondelku zagotuj śmietanę na średnio-wysokim ogniu. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień do średniego, następnie gotuj 3 minuty, stale mieszając. Uważaj, by mieszanka nie wykipiała. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i skórkę, odstaw na pięć minut do ostygnięcia.
- Wlej mieszankę do przekrojonych na pół cytryn. Połóż je na desce do krojenia lub blaszce do babeczek i włóż do lodówki, aby się schłodziły, co najmniej na 3 godziny - tłumaczyła tiktokerka. Aby je zrumienić, dodaj łyżeczkę cukru na wierzch w równej warstwie. - Za pomocą palnika kuchennego skarmelizuj wierzch. Podawaj natychmiast - podsumowała autorka przepisu.
- "Cytrynowe possety są super, łatwe w przygotowaniu i pyszne", "Często robię takie z pomarańczy więc chętnie spróbuje cytrynowych", "Robię to zawsze jak przychodzą znajomi i zawsze jest to strzał w dziesiątkę", "To wygląda pysznie, dzięki za przepis" - czytamy w komentarzach pod filmem.
@alessandrabrontsema It’s officially spring so it’s lemon season in my book! 🍋 these Lemon Possets are so yummy and so easy to make. You can make them with or without a brûlée top! Recipe inspired by @adrianna + @agoodtable 🫶🏼 INGREDIENTS: - 8 lemons, halved long ways with pulp scooped out - 16 ounces heavy cream (2 cups) - 2/3 - 3/4 cup granulated sugar (depending on how sweet you want it) - Zest from 1 lemon - 8 tablespoons lemon juice DIRECTIONS: 1. In a small saucepan, bring cream and sugar to boil over a medium-high heat, stirring until sugar dissolves. Reduce heat to medium, and boil 3 minutes, stirring constantly, adjusting heat as needed to prevent mixture from boiling over. Remove from heat. 2. Stir in lemon juice and zest and let sit for 5 minutes to cool. 3. Pour the mixture into the halved lemons. Place them on a cutting board or a cupcake pan and place them in the fridge to chill, at least 3 hours. 4. To brûlée them, add a teaspoon of sugar to the top in an even layer. With a kitchen blow torch, caramelize the top. Serve immediately. #lemon #lemondessert #easydessert #fruit #italian #lemons #fyp #lemonposset
♬ Sounds of the Natural forest in the Morning - Saymon Cleiton & Sons da Natureza
Zobacz także:
- Kuchnia amerykańska według Adriana Owsianika. Przepisy na smash burger, gochujang mayo, buffalo wings i amerykańskie śniadanie
- Kuchnia amerykańska w wersji fit. Czy to możliwe?
- Co jedli słynni prezydenci Stanów Zjednoczonych? Smaki Białego Domu według Ewy Samej
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: TikTok
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Yagi Studio/TikTok/alessandrabrontsema