Content: Nietolerancje pokarmowe lub uczulenia na wybrane grupy produktów są coraz częściej spotykane. Ich objawy mogą być rozmaite i niekoniecznie wskazywać na problem dietozależny. Nietolerancja może przebiegać w bardziej skryty sposób. Wśród objawów nietolerancji możemy wyróżnić bóle brzucha, zmęczenie, wypryski lub wysypkę, a także nieżyt nosa. Z kolei alergia może objawiać się astmą, zmianami skórnymi, refluksem, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Lista objawów jest znacznie dłuższa niż przedstawiona powyżej. Do często uczulających produktów należą między innymi orzechy, nabiał (laktoza), cytrusy, skorupiaki i gluten. Chociaż niekiedy nietolerancję da się kontrolować np. za pomocą tabletek, to często trzeba wykluczyć niektóre produkty z diety, aby poradzić sobie z dolegliwościami,.
Dieta bezmleczna i bezglutenowa
Bywa, że nietolerancja czy alergia pokarmowa dotyczy więcej niż jednej grupy produktów. Dieta bezglutenowa i bezmleczna zakłada wykluczenie produktów mlecznych, czyli mleka, nabiału, ale również wielu innych produktów, w których może występować dodatek mleka w proszku. Z kolei na diecie bezglutenowej należy wyeliminować produkty bogate w to białko, np. przetwory z pszenicy. Jest to dieta zalecana u osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu, dla których jest jedynym ratunkiem. Dieta bezmleczna często może być wskazana z powodu nietolerancji laktozy, co wynika z niedostatecznej produkcji enzymu ją trawiącego – laktazy. W tym przypadku jednak nie musimy od razu zrezygnować z produktów mlecznych, możemy poradzić sobie z problemem w inny sposób. Na rynku dostępne są tabletki z laktazą, które mogą nam pomóc.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?
Co można jeść na diecie wykluczającej mleko i gluten? Istnieje bardzo dużo produktów, w których nie znajdziemy powyższych składników. Zaliczamy do nich między innymi kasze, owoce, warzywa, ryż, mięsa, ryby, rośliny strączkowe . Należy jednak uważać na dodatek mleka i glutenu w produktach, które teoretycznie dopuszcza dieta bezglutenowa i bezmleczna. Produkty, które nie powinny ich zawierać, czasami mają je w swoim składzie. Dlatego istotne jest, aby zwracać uwagę na oznaczenia produktów i dokładnie czytać ich skład – występujące w nich alergeny powinny być zaznaczone pogrubionym tekstem.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych
Tego typu dieta należy do bezpiecznych, dlatego nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Należy jednak uważać, aby wprowadzając tak duże zmiany w jadłospisie, nie doprowadzić do niedoborów. Wykluczając z diety produkty bogate w gluten i mleko, możemy narazić się na niedobory niektórych związków mineralnych i witamin , np. witamin z grupy B i wapnia, które są niezbędne dla dzieci i dorosłych. Warto mądrze je zastąpić. Na przykład zboża glutenowe można zastąpić bezglutenowymi, a nabiał bogatymi w wapń migdałami, soją czy fasolą.
Zdrowa i smaczna dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna
Jeśli dieta bezmleczna stosowana jest ze względu na poglądy, może występować również z innymi ograniczeniami. Przy diecie bezmlecznej niekiedy rezygnuje się także z jedzenia jajek, ryb i innych produktów zwierzęcych. W takim przypadku możemy już mówić o diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, która może być tak samo smaczna jak tradycyjna dieta.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna – efekty
Przechodząc na dietę, każdy spodziewa się spektakularnych rezultatów, mimo że czasem oczekiwania są bezpodstawne. Efekty działania diety bezglutenowej i bezmlecznej mogą zauważyć osoby nietolerujące tych składników lub wręcz na nie silnie uczulone. Wykluczenie ich z diety może ograniczyć bóle głowy, poprawić samopoczucie, dodać więcej energii albo ułatwić pozbycie się problemów gastrologicznych czy dermatologicznych . Osoby zdrowe, które nie mają problemów ze spożywaniem mleka czy glutenu, nie zauważą żadnej znaczącej różnicy. Popularna jest dieta bezglutenowa i bezmleczna przy chorobie Hashimoto . Jednak zdania ekspertów na temat jej stosowania są podzielone.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna – przepisy kulinarne
Dieta bezglutenowa i bezmleczna wcale nie jest dietą wymagającą. Aby odpowiednio zaplanować jadłospis, wystarczy znajomość produktów, których nie można spożywać. W zależności od tego, dla kogo ma być przygotowana dieta bezglutenowa i bezmleczna, przepisy powinny być odpowiednio skomponowane, a potrawy łatwe w przyrządzeniu, smaczne i atrakcyjne wizualnie.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna – jadłospis
Poniżej przedstawiamy przykładowe posiłki na jeden dzień. Ten jadłospis pokazuje, że dania nie muszą być nudne ani trudne w przygotowaniu.
- Dieta bezglutenowa i bezmleczna: śniadanie – bezglutenowe płatki owsiane na mleku ryżowym.
- Drugie śniadanie – sałatka z makaronu bezglutenowego i orzechów nerkowca.
- Obiad – gotowana pierś kurczaka z dodatkiem ziół, gotowane ziemniaki, sałatka z sałaty lodowej, pomidora i ogórka.
- Podwieczorek – pomidor faszerowany kurczakiem i warzywami.
- Kolacja – kanapki z chleba żytniego z bezglutenową szynką, sałatą i pomidorem; bez masła, ewentualnie można posmarować chleb odrobiną oliwy.
Diety bogate we fruktozę mogą powodować uszkodzenia układu odpornościowego
Zobacz także:
Gwyneth Paltrow leczy COVID-19 dietą i pobytem w saunie. Ostra reakcja eksperta
Dieta na mrozy, czyli co jeść zimą? Sprawdź, co radzi specjalista
Czy warto brać suplementy, by uzupełnić niedobór witamin? Lekarz: "Najważniejsza jest dieta"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Caiaimage