Zdrowy lunch do pracy. Pomysły i przepisy na lunch do pracy na zimno

Zdrowy lunch z kurczakiem i kaszą
fot. wmaster890/Getty Images
W pracy spędzamy większą część dnia, dlatego warto zabrać ze sobą smaczny posiłek, który dostarczy nam energii. Lunch do pracy możemy przygotować dzień wcześniej. Zdrowy lunch do pracy może występować pod postacią zupy lub dania na zimno, np. Sałatki.

Lunch, czyli drugie śniadanie, to bardzo ważny punkt dnia. Pozwala zregenerować siły, dostarcza energii i daje chwilę wytchnienia. Lunche do pracy nie muszą być nudne, a już na pewno – mało wartościowe. Jeśli rano nie mamy czasu, by zjeść nawet nasze pierwsze śniadanie, posiłek lepiej przygotujmy dzień wcześniej. Lunchbox do pracy pełen witamin i składników odżywczych może powstać w ciągu kilku lub kilkunastu minut.

Przepisy na lunch do pracy – bez mięsa

Nie każdy ma szansę zjeść ciepły posiłek w pracy, raz z braku czasu, innym razem z braku odpowiednich warunków. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z wartościowego drugiego śniadania. Torba na lunch do pracy powinna być przez nas uzupełniana każdego ranka. Wszyscy zabiegani powinni po prostu przygotować zdrowy lunch do pracy dzień wcześniej . Internet aż roi się od przepisów i pomysłów na smaczne i ciekawe posiłki, które możemy zabrać ze sobą w drogę. Prym wiodą sałatki różnego rodzaju – z kaszą, z makaronem, warzywami, ale także z mięsem czy rybami. Doskonały lunch do pracy na zimno to kompozycja wartościowych składników w odpowiednich proporcjach. Posiłek możemy przechować w lodówce, ciesząc się jego smakiem kolejnego dnia. Co na lunch do pracy? Pomysły zamieszczamy poniżej.

Prosty lunch do pracy – przepis:

  • ⅔ szklanki kaszy jaglanej lub orkiszowej (opcjonalnie może to być komosa ryżowa),
  • 1 jajko,
  • 1 awokado,
  • 1 cytrynę (wyciśnięty sok),
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • ½ papryczki chili,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • garść świeżej bazylii lub roszponki,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 2 łyżki oliwy, łyżeczka cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie – do przygotowania sosu.

Wybraną kaszę lub komosę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy zgodnie z zaleceniami. Po ugotowaniu studzimy i przekładamy do miseczki lub pojemniczka. Jajko gotujemy na twardo, awokado obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy pomidorki koktajlowe oraz cebulę i papryczkę chili. Na przygotowanej wcześniej kaszy układamy liście bazylii lub sałaty, dodajemy pokrojone warzywa (pomidorki, cebulę, papryczkę) oraz jajko i awokado. Całość posypujemy szczypiorkiem, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Sosu możemy użyć dopiero rano. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i połączyć. W ten sposób przygotujemy bardzo pożywny i bogaty w składniki lunch do pracy na zimno .

Pomysł na lunch do pracy – z mięsem

Jeśli preferujemy posiłki mięsne, możemy przygotować posiłek z dodatkiem delikatnego, drobiowego fileta. Będziemy potrzebować:

Lunch z kurczakiem – przepis:

  • 300 g fileta z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki kolendry, szczypta kminu rzymskiego, słodkiej papryki, imbiru, szafranu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 100 g kaszy bulgur,
  • natkę pietruszki,
  • 3 gałązki szczypiorku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 szklanki czerwonej kapusty (poszatkowanej),
  • 1 marchewkę,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • ½ jabłka.

Kurczaka kroimy na plasterki, rozbijamy delikatnie i nacieramy czosnkiem oraz przyprawami. Mieszamy dwie łyżki oliwy i jedną łyżkę soku z cytryny i moczymy filety w sosie przez pół godziny. Następnie smażymy z każdej strony przez 2–3 minuty. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do gotowej, zimnej kaszy dodajemy pietruszkę, szczypiorek, ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny i tyle samo oliwy z oliwek. Kaszę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Do kurczaka i kaszy przygotowujemy surówkę z czerwonej kapusty. W tym celu poszatkowane warzywo łączymy z marchewką i cebulą pokrojonymi w drobną kostkę oraz startym na tarce jabłkiem. Mieszamy z majonezem, łyżką soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy do pojemniczka, ozdabiamy liśćmi kolendry i plastrem cytryny. Danie z kurczakiem to idealny pomysł na lunch do pracy .

Szybki lunchbox do pracy – przepisy

Lunchbox do pracy to doskonałe rozwiązanie na każdy dzień. Posiłek zaplanowany i przygotowany dzień wcześniej pozwoli zaoszczędzić nam czas i siły. Proste pomysły na lunchbox do pracy to szybkie sałatki, np. sałatka z kaszą kuskus i czerwoną fasolą. Potrzebujemy 10 minut i niewielu składników, by przyrządzić naprawdę zdrowe lunche do pracy.

Lunchbox do pracy – przepis:

  • 3 łyżki kaszy kuskus,
  • 3 łyżki mrożonego groszku,
  • 3 łyżki czerwonej fasoli,
  • 3 oliwki czarne,
  •  ⅓ awokado,
  • ¼ papryki,
  • kilka ulubionych orzechów, pestki dyni,
  • oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Kaszę zalewamy wrzątkiem, gotujemy groszek i siekamy warzywa. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy sałatkę do smaku. To pomysł na lunchbox do pracy i szkoły, dzięki któremu przetrwamy bez problemu długie godziny do obiadu. A co, jeśli jesteśmy na diecie i szukamy koncepcji na dietetyczny lunch do pracy? Warto wypróbować witaminową sałatkę z owoców i orzechów. Sałatki na lunch do pracy to ulubione danie wielu z nas. Są lekkie, pożywne, a dostarczają składników, które odżywiają i wzmacniają nasz organizm od środka. Przykład sałatki na lunch do pracy ?

Sałatka do pracy – przepis:

  • kilka truskawek lub pomarańcza,
  •  pół jabłka,
  • pół papryki,
  • pół ogórka,
  • garść szpinaku,
  • kilka orzechów włoskich, nerkowca lub innych ulubionych,
  • łyżka octu balsamicznego i musztardy.

Z octu i musztardy przygotowujemy dressing, którym polewamy pokrojone składniki. Po kilku minutach sałatka na lunch do pracy jest gotowa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości