Rozpocznij sezon na dynię od zrobienia keto placków. Te trzy przepisy zdobędą twoje serce

Placki dyniowe
Jak zrobić dyniowe keto placki? Te trzy przepisy zdobędą twoje serce
Źródło: minadezhda/GettyImages
Wrzesień to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na dynię. To pyszne warzywo jest nie tylko symbolem Halloween, ale też składnikiem wielu dań. Jednym z nich są chrupiące placki, które można pałaszować z różnorodnymi dodatkami. Ponadto wpisują się doskonale w dietę ketogeniczną. Poznaj trzy proste przepisy na keto placki z dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20221031_Kuchnia_REP
Dynia – królowa jesieni i Halloween
Źródło: Dzień Dobry TVN

Keto placki dyniowe z różnymi rodzajami mąki

Keto placki dyniowe są nie tylko pyszne, ale też bardzo uniwersalne. Można je jeść same albo wykorzystać jako dodatek do obiadu lub kolacji. Ponadto świetnie wpisują się w jadłospis diety ketogenicznej. W 100 g dyni jest ok. 6 g węglowodanów i 1 gram białka. Do placków dodaje się też jajko i, tak jak w zaprezentowanych poniżej przepisach, jeden z rodzajów niskowęglowodanowej mąki. Zwykle jest to mąka migdałowa lub kokosowa, ale wśród naszych receptur znajdziesz również przepis na placki z jeszcze jednym, mniej typowym składnikiem, czyli mąką dyniową. Zachęcamy do wypróbowania każdego z nich.

Keto placki z dyni i mąki migdałowej

Składniki:

  • 250 g startej na grubych oczkach dyni hokkaido,
  • jajko,
  • 120 g sera cheddar,
  • 2 łyżki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • przyprawy: sól, ostra papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kumin, rozmaryn, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

W dużej misce starannie połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Później rozgrzej oliwę lub olej na patelni. Jeśli używasz patelni stalowej, najpierw porządnie ją rozgrzej, a dopiero potem dodaj tłuszcz i zmniejsz ogień. Nakładaj łyżką porcje ciasta z dyni, lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj z dodatkiem świeżej zieleniny.

Keto placki z dyni z mąką kokosową

Składniki:

  • 300 g startej na grubych oczkach dyni,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

W dużej misce połącz dynię z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a potem łyżką nakładaj ciasto, formując niezbyt grube, okrągłe placuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj placki z czosnkową śmietaną, przygotowaną z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.

Keto placki z mąki dyniowej

Składniki:

  • 350 g dyni bez skórki,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki mąki dyniowej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona.

Przygotowanie:

Pokrój dynię na kawałki i umieść w blenderze. Dodaj jajko, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Potem zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie odstaw na 5 minut. Po upływie tego czasu przemieszaj ciasto łyżką. Rozgrzej tłuszcz na patelni i nalewaj na nią porcje dyniowego ciasta za pomocą małej chochelki. Smaż keto racuchy na złoty kolor z obu stron.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości