Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto placki dyniowe z różnymi rodzajami mąki
Keto placki dyniowe są nie tylko pyszne, ale też bardzo uniwersalne. Można je jeść same albo wykorzystać jako dodatek do obiadu lub kolacji. Ponadto świetnie wpisują się w jadłospis diety ketogenicznej. W 100 g dyni jest ok. 6 g węglowodanów i 1 gram białka. Do placków dodaje się też jajko i, tak jak w zaprezentowanych poniżej przepisach, jeden z rodzajów niskowęglowodanowej mąki. Zwykle jest to mąka migdałowa lub kokosowa, ale wśród naszych receptur znajdziesz również przepis na placki z jeszcze jednym, mniej typowym składnikiem, czyli mąką dyniową. Zachęcamy do wypróbowania każdego z nich.
Keto placki z dyni i mąki migdałowej
Składniki:
- 250 g startej na grubych oczkach dyni hokkaido,
- jajko,
- 120 g sera cheddar,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
- łyżka posiekanej pietruszki,
- przyprawy: sól, ostra papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kumin, rozmaryn, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
W dużej misce starannie połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Później rozgrzej oliwę lub olej na patelni. Jeśli używasz patelni stalowej, najpierw porządnie ją rozgrzej, a dopiero potem dodaj tłuszcz i zmniejsz ogień. Nakładaj łyżką porcje ciasta z dyni, lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podawaj z dodatkiem świeżej zieleniny.
Keto placki z dyni z mąką kokosową
Składniki:
- 300 g startej na grubych oczkach dyni,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
W dużej misce połącz dynię z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a potem łyżką nakładaj ciasto, formując niezbyt grube, okrągłe placuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj placki z czosnkową śmietaną, przygotowaną z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.
Keto placki z mąki dyniowej
Składniki:
- 350 g dyni bez skórki,
- jajko,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 łyżki mąki dyniowej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona.
Przygotowanie:
Pokrój dynię na kawałki i umieść w blenderze. Dodaj jajko, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Potem zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie odstaw na 5 minut. Po upływie tego czasu przemieszaj ciasto łyżką. Rozgrzej tłuszcz na patelni i nalewaj na nią porcje dyniowego ciasta za pomocą małej chochelki. Smaż keto racuchy na złoty kolor z obu stron.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Placki z dyni z kozim serem i figami
- W taniej kuchni Darii Ładochy: placki dyniowo-owsiane
- Placki: ziemniaczane, drożdżowe i dyniowe
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: polki.pl
Źródło zdjęcia głównego: minadezhda/GettyImages