Placki z dyni z kozim serem i figami

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne, jesienne potrawy z sezonowych warzyw. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: faszerowane cukinie, gulasz warzywny i placuszki dyniowe z kozim serem.

Faszerowane cukinie

Składniki:

2 zielone cukinie

2 żółte cukinie

około 400 g mielonej wołowiny

200 g kuskusu

5 ząbków czosnku

3 pęczki natki pietruszki

sól i pieprz

Sos pomidorowy:

1 cebula

1 papryczka chilli

1 kg pomidorów odmiany lima

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos:

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać posiekane chilli i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć aż uzyskamy gęsty sos. Sos wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Cukinie pokroić na 5 cm kawałki. Wydrążyć środki. Składniki na farsz wymieszać. Natkę posiekać i dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić cukinie zostawiając około 1 cm miejsca u góry. Napełnione cukinie poukładać w naczyniu do zapiekania na sosie. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wstawić na czynie i zapiekać przez około 30 minut. Cukinie podawać z sosem pomidorowym.

Gulasz warzywny z chlebkiem kukurydzianym

Składniki:

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

50 g imbiru

oliwa z oliwek

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 cukinia

kawałek dyni Hokkaido

1 kolba kukurydzy

300 g fasoli tycznej mamut

500 ml piwa pszenicznego

5 pomidorów

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany czosnek i imbir. Paprykę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Dodać resztę warzyw pokrojonych na podobną wielkość z wyjątkiem pomidorów. Dusić warzywa podlewając piwem aż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory. Całość przyprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebkiem kukurydzianym.

Chlebek kukurydziany

Składniki:

350 ml maślanki

3 jajka

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

100 g rozpuszczonego masła

3 kolby kukurydzy

2 garście tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Formę do pieczenia (około 20x20 cm) posmarować masłem. Maślankę połączyć z roztrzepanymi jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Z kolb kukurydzy odciąć ziarna. Suche składniki wymuszacz z mokrymi a na końcu dodać ziarna kukurydzy. Wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie posypać wierzch serem i piec kolejne 20 minut. Można podawać jako dodatek do potraw lub jeść jako samodzielne danie.

Placuszki dyniowe z kozim serem i figami

Składniki:

250 g pieczonej dyni

1 pieczona papryka

1 jajko

100 ml jogurtu

150 ml mleka

2 łyżki posiekanego tymianku

30 g tartego parmezanu

oliwa z oliwek do smażenia

sól i pieprz

Do podania:

kremowy kozi sem

8 fig

miód

Przygotowanie:

Dynię, jajko, jogurt, mleko wymieszać ze sobą przy pomocy blendera. Dodać mąkę, drobno pokrojoną pieczoną paprykę, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać a następnie smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, naleśniki wielkości 5 cm. Podawać z kozim kremowym serkiem u góry, figami pokrojonymi na ćwiartki oraz miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości