Faszerowane cukinie
Składniki:
2 zielone cukinie
2 żółte cukinie
około 400 g mielonej wołowiny
200 g kuskusu
5 ząbków czosnku
3 pęczki natki pietruszki
sól i pieprz
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 papryczka chilli
1 kg pomidorów odmiany lima
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos:
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać posiekane chilli i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć aż uzyskamy gęsty sos. Sos wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Cukinie pokroić na 5 cm kawałki. Wydrążyć środki. Składniki na farsz wymieszać. Natkę posiekać i dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić cukinie zostawiając około 1 cm miejsca u góry. Napełnione cukinie poukładać w naczyniu do zapiekania na sosie. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wstawić na czynie i zapiekać przez około 30 minut. Cukinie podawać z sosem pomidorowym.
Gulasz warzywny z chlebkiem kukurydzianym
Składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g imbiru
oliwa z oliwek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cukinia
kawałek dyni Hokkaido
1 kolba kukurydzy
300 g fasoli tycznej mamut
500 ml piwa pszenicznego
5 pomidorów
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany czosnek i imbir. Paprykę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Dodać resztę warzyw pokrojonych na podobną wielkość z wyjątkiem pomidorów. Dusić warzywa podlewając piwem aż będą miękkie. Pod koniec dodać pomidory. Całość przyprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebkiem kukurydzianym.
Chlebek kukurydziany
Składniki:
350 ml maślanki
3 jajka
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
100 g rozpuszczonego masła
3 kolby kukurydzy
2 garście tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Formę do pieczenia (około 20x20 cm) posmarować masłem. Maślankę połączyć z roztrzepanymi jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Z kolb kukurydzy odciąć ziarna. Suche składniki wymuszacz z mokrymi a na końcu dodać ziarna kukurydzy. Wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie posypać wierzch serem i piec kolejne 20 minut. Można podawać jako dodatek do potraw lub jeść jako samodzielne danie.
Placuszki dyniowe z kozim serem i figami
Składniki:
250 g pieczonej dyni
1 pieczona papryka
1 jajko
100 ml jogurtu
150 ml mleka
2 łyżki posiekanego tymianku
30 g tartego parmezanu
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz
Do podania:
kremowy kozi sem
8 fig
miód
Przygotowanie:
Dynię, jajko, jogurt, mleko wymieszać ze sobą przy pomocy blendera. Dodać mąkę, drobno pokrojoną pieczoną paprykę, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać a następnie smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, naleśniki wielkości 5 cm. Podawać z kozim kremowym serkiem u góry, figami pokrojonymi na ćwiartki oraz miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN