Placki dyniowo-owsiane z miodem
Składniki:
1/2 szklanki musu z dyni (zmiksowana dynia)
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta cynamonu
1 jajko
1 czubata łyżki mąki
olej do smażenia
do podania: łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto w formie małych placuszków z obu stron na złoty kolor. Podawaj z łyżką miodu.
Zupa fasolowa z porem i ziemniakami
Składniki:
300 g ugotowanej fasoli "Biały Jaś"
300 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
200 g pora pokrojonego w talarki
200 g boczku wędzonego pokrojonego w paseczki
3 ząbki czosnku
2 l wywaru
100 g śmietany
garść drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku podsmaż boczek. Dodaj pora i czosnek, i wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, zalej wywarem i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj fasolę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, i udekoruj pietruszką.
Kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga
Składniki:
2 bułki
1 makrela
1 cebula
2 łyżki oliwy lub masła
2 ogórki kiszone
sól
pieprz
drobno posiekany koperek
3 łyżki serka białego
Przygotowanie:
Bułki przekrój na połówki i połóż na rozgrzaną patelnię. Podgrzej z obu stron. Makrelę obierz z ości i wymieszaj z drobno posiekanym ogórkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj biały serek i koperek, i wymieszaj. Podawaj na podgrzanych bułkach.
Kanapki na ciepło z ziołowym serkiem
Składniki:
2 bułki
2 opakowania serka białego do smarowania
3 ząbki czosnku rozgniecione
sól
pieprz
szczypta oregano
drobno posiekany szczypiorek
drobno posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Bułki przekrój na połówki i połóż na rozgrzaną patelnię. Podgrzej z obu stron. W miseczce wymieszaj serek z czosnkiem, ziołami i przyprawami, dopraw solą i pieprzem, i wymieszaj. Podawaj na podgrzanych bułkach.
Pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią
Składniki:
1 szkl. ugotowanego pęczaku
1 kiełbasa pokrojona w plastry
1 cebula pokrojona w piórka
1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
szczypta oregano
sól
pieprz
pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka oleju
1 jajko
Przygotowanie:
Kiełbasę podsmaż na oleju z dodatkiem cebuli. Dodaj cukinię oraz przyprawy. Usmaż jajko sadzone. Na talerzu wyłóż gorący pęczak, na wierzchu udekoruj kiełbasą z cukinią. Do tego dodaj jajko i posyp całość zieloną pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN