Placki ziemniaczane z gruszkami i domowym twarogiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
Natka pietruszki, koperek, szczypiorek
1 l mleka
50 ml maślanki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy ale nie gotujemy.
Do mleka gorącego dodajemy maślankę, szczyptę soli, ewentualnie kilka kropek soku z cytryny.
Mieszamy, podgrzewamy i kiedy utworzy się skrzep, przekładamy wszystko na durszlak, wyłożony lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy do odsączenia.
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajka, posiekane zioła, startą cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i gałką muszkatołową.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać niedużą ilość mąki pszennej.
Placki drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
1 kg śliwki węgierki
2 tabl. białej czekolady
100 ml śmietanki 36%
500 g mąki
2 jajka
Ok. 250 ml mleka
50 g cukru
Cukier wanilinowy
30 g drożdży
Szczypta soli
Olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Z pogrzanego mleka, jajek, mąki, cukru, cukru wanilinowego, drożdży wyrabiamy gęste ciasto o konsystencji wiejskiej śmietany, pod koniec dodając szczyptę soli.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte przekładamy porcjami do drugiej miski, dodajemy śliwki z niespodzianką w środku, czyli zamiast pestki do środka umieszczamy małą tabliczkę czekolady.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Racuchy podajemy z sosem i dodatkowo śliwkami przesmażonymi.
Placki dyniowe z mięsem
Placki
Składniki:
500 g dynia hokkaido po obraniu
3 jajka
1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej
Natka pietruszki
1 cebula
1 łyżka śmietany gęstej
Sól, pieprz
Kolendra mielona
Gałka muszkatołowa
Imbir
Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubszych oczkach, cebulę przesmażamy na złoty kolor, dodajemy do dyni, jeszcze jajka, kasza gotowana, natka pietruszki, śmietana i odważna ilość przypraw, w końcu dynia i kasza tego potrzebują.
Placki smażymy na maśle na złoty kolor tuż przed podaniem.
Sos
Składniki:
500 g mięso mielonego z indyka
6 pomidorów
1 słoik śliwki w occie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 papryki czerwone
1 marchew
2-3 łodygi selera naciowego
Oregano, bazylia świeża
Sól, pieprz
100 g ser dojrzewający np. bursztyn
Przygotowanie:
W rondlu przesmażamy pokrojoną cebulę, marchew, seler naciowy, paprykę.
Do warzyw dodajemy mięso mielone, przesmażamy chwilę i dodajemy pomidory pokrojone lub zmiksowane w malakserze, koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy sola, pieprzem, oregano.
Na koniec bazylia.
Sos podajemy na plackach, posypujemy serem tartym, połówki śliwek w occie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN