Co można przygotować wcześniej na Boże Narodzenie? Propozycje Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski, przepisy na święta, Boże Narodzenie, co przygotować przed świętami, placek miodowo-orzechowy
Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN
Zakwas na barszcz, krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, bigos i placek miodowo-orzechowy – te świąteczne dania można przygotować już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. To, jak je ugotować pokazał widzom Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.

Zakwas na barszcz

Składniki na zakwas na barszcz:

  • 500 g buraków
  • 1 l wody
  • płaska łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 8 ziela angielskie
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu

Jak przygotować zakwas na barszcz

  1. Buraki obieramy, kroimy w plastry lub dużą kostkę. W wodzie rozpuszczamy sól.
  2. Do dwóch dużych, wyparzonych i osuszonych słoików wkładamy buraki i pomiędzy warstwy dodajemy rozgnieciony czosnek z łupiną, papryczkę chili, zielę angielskie, liście laurowe i pieprz.
  3. Zalewamy wodą i zakręcamy szczelnie.
  4. Zakwas odstawiamy najlepiej w ciemne miejsce, na ściereczce, ponieważ ze słoików na początku będzie się pienić.
  5. Zakwas jest gotowy, gdy przestanie robić się piana.
  6. Gotowy zakwas przelewamy w szklane, wyparzone i osuszone naczynia i przechowujemy najlepiej w lodówce.
  7. Buraczki, czosnek i papryczkę można wykorzystać.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami

Składniki na krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami:

Ciasto naleśnikowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Farsz:

  • 30 g grzybów, suszonych (np.: borowiki, podgrzybki)
  • 200 g kapusty kiszonej, bez zalewy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g masła
  • cebula, obrana i drobno posiekana
  • mała marchewka, starta na tarce
  • 50 g pietruszki, startej na tarce

Jak przygotować krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami

  1. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie gotujemy kapustę kiszoną oraz kaszę gryczaną. Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, aż będą lekko brązowe, przesypujemy do miseczki.
  2. Na tej samej patelni na maśle szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Podduszamy całość, dodajemy grzyby, kapustę, ugotowaną kaszę gryczaną i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość przez kilkanaście minut, mieszając raz na jakiś czas. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą intensywnie mieszając. Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
  4. Naleśniki układamy jeden obok drugiego, aby na siebie nachodziły, przez całą długość nakładamy farsz i zawijamy. Kroimy na 6-7-centymetrowe kawałki. Zawijamy w folię i mrozimy.
  5. Po rozmrożeniu krokiety można panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na klarowanym maśle lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Smarujemy z wierzchu masłem i zapiekamy w piekarniku.

Bigos w wekach

Składniki na bigos:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 300 g antrykotu wołowego
  • 2 udka z kaczki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 3 listki laurowe
  • mały kieliszek czerwonego wina
  • 2-3 wędzone śliwki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • majeranek

Jak przygotować bigos

  1. Grzyby moczymy przez 2-3 godziny, odcedzamy, wypłukujemy, a następnie gotujemy do miękkości.
  2. W dużym garnku, na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę antrykot wołowy, gdy się obsmaży, dodajemy kacze udka, obsmażamy, podlewamy i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W tym czasie gotujemy kapustę z dodatkiem przypraw. Udka z kaczki wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obracamy mięso.
  3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę jałowcową, a na końcu cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy kiszoną kapustę z przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu. W trakcie dodajemy ugotowane grzyby i obrane mięso z kaczki. Dodajemy kieliszek wina i pokrojone na mniejsze kawałki wędzone śliwki. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy w garnku z wodą przez 25 minut.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Placek miodowo-orzechowy

Składniki na placek miodowo-orzechowy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 5 łyżek miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g kaszki manny
  • 2 opakowania cukru z naturalną wanilią
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

Jak przygotować placek miodowo-orzechowy:

  1. Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy mieszamy z masłem siekając wszystko nożem. Gdy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajka, żółtko i miód. Wszystko mieszamy i zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Wałkujemy i pieczemy ok. 15 min w 180 st. C w tortownicy cztery równe blaty.
  2. Kaszkę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru z wanilią, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste i ciągle ubijając, dodajemy porcjami kaszkę i cukier.
  3. Kremem przekładamy blaty umieszczone w tortownicy. Całość owijamy folią spożywczą, żeby nie nabrało zapachów lodówki i chowamy na 5-7 dni do lodówki.

Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Zupa chrzanowa, sałatka ziemniaczana i stir fry z kurczakiem. Sprawdź niebanalne przepisy Anety i Jana Kuroniów

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości