Dietetyk kliniczna przyrządziła keks z kaszy jaglanej z bakaliami, pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków oraz kapustę duszoną z grzybami i jarmużem.
Wykorzystała do tego urządzenie Cook4Me. Dzięki niemu można ugotować bardzo szybko między innymi bigos, barszcz, kapustę z grzybami i wiele innych świątecznych dań, a także przyrządzić sernik, a nawet szarlotkę - do zapiekania wystarczy wykorzystać pokrywę Extra Crisp. Wszystko to w zaledwie 30 minut!
Korzystając z Cook4Me można bardzo szybko ugotować pod ciśnieniem nawet te dania, których przyrządzanie zajmuje bardzo dużo czasu.
Przepisy poniżej.
Keks z kaszy jaglanej z bakaliami
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej (180 g),
- 2 szklanki wody,
- 150 g bakalii,
- tabliczna gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na proszek lub mąka owsiana,
- 2 średnie jabłka starte na grubych oczkach,
- łyżeczka cynamonu,
- papier do pieczenia.
Do przystrojenia:
- skórka z pomarańczy,
- płatki migdałowe,
- suszone jabłka.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować w urządzeniu pod lekkim ciśnieniem przez 5 minut (urządzenie podpowie proces).
Kaszę mieszamy z płatkami, bakaliami, startym jabłkiem i miodem/syropem. Następnie wykładamy misę do pieczenia lub, jeżeli jej nie mamy, koszyczek do gotowania na parze, papierem do pieczenia. Smarujemy go również olejem. Później przekładamy masę do misy i wyrównujemy.
Wkładamy do urządzenia, a potem nakładamy pokrywkę do pieczenia. Wybieramy ręcznie 190 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z urządzenia, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy. Przed krojeniem ciasto musi być bardzo schłodzone.
Pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków
Składniki:
- ok. 200 g ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (ok. 100 g suchej),
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy),
- 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w drobną, równą kostkę,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka suszonego koperku,
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/4 łyżeczki lubczyku,
- 1/4 łyżeczki cząbru,
- 1/8 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki sezamu.
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim dusimy na rozgrzanym oleju w misie urządzenia, aż cebulka się zeszkli. Potem usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki, poza ogórkami, dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami w razie potrzeby. Mieszamy masę z ogórkami, a potem przekładamy do misy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej lekko olejem. Po wyrównaniu masy posypujemy ją sezamem, nakładamy pokrywę do pieczenia i ustawiamy ręcznie na 190 stopni C i na 30 minut. Przed podaniem pasztet trzeba mocno schłodzić.
Duszona kapusta z jarmużem, grzybami i żurawiną
Składniki:
- główka kapusty,
- duża cebula,
- 200 g pokrojonego jarmużu,
- 2 garście suszonych grzybów,
- 3 łyżki oleju,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka ksylitolu,
- pieprz do smaku,
- kilka gałązek koperku,
- 2 garście suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w paski lub kostkę według uznania. Później obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. W misie urządzenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy pokrojoną kapustę, jarmuż, namoczone grzyby (razem z wodą), żurawinę, sól i ksylitol. Zamykamy pokrywę urządzenia i ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na średniej mocy na 7 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz pokrojony koperek, mieszamy.
Zobacz także:
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN. O tych daniach lepiej nie zapomnieć
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Makiełki na wigilię - przepis na tradycyjne, świąteczne danie!
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News