Materiał promocyjny

Świąteczne smakołyki według znanej dietetyczki. Te dania zrobisz bardzo łatwo i szybko

Świąteczne smakołyki według znanej dietetyczki. Te dania zrobisz bardzo łatwo i szybko
Ekspresowe przepisy na Święta
Źródło: Dzień Dobry TVN
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. Ale co, jeśli w ferworze przygotowań brakuje ci czasu na wielogodzinne gotowanie? Oto zestaw przepisów, które pozwolą stworzyć świąteczną ucztę w mgnieniu oka. Zaprezentowała je w kuchni Dzień Dobry TVN doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczna Hanna Stolińska.

Dietetyk kliniczna przyrządziła keks z kaszy jaglanej z bakaliami, pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków oraz kapustę duszoną z grzybami i jarmużem.

Wykorzystała do tego urządzenie Cook4Me. Dzięki niemu można ugotować bardzo szybko między innymi bigos, barszcz, kapustę z grzybami i wiele innych świątecznych dań, a także przyrządzić sernik, a nawet szarlotkę - do zapiekania wystarczy wykorzystać pokrywę Extra Crisp. Wszystko to w zaledwie 30 minut!

Korzystając z Cook4Me można bardzo szybko ugotować pod ciśnieniem nawet te dania, których przyrządzanie zajmuje bardzo dużo czasu.

Przepisy poniżej.

Keks z kaszy jaglanej z bakaliami 

Keks z kaszy jaglanej z bakaliami 
Keks z kaszy jaglanej z bakaliami 
Keks z kaszy jaglanej z bakaliami 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (180 g),
  • 2 szklanki wody,
  • 150 g bakalii,
  • tabliczna gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na proszek lub mąka owsiana,
  • 2 średnie jabłka starte na grubych oczkach,
  • łyżeczka cynamonu,
  • papier do pieczenia.

Do przystrojenia:

  • skórka z pomarańczy,
  • płatki migdałowe,
  • suszone jabłka.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować w urządzeniu pod lekkim ciśnieniem przez 5 minut (urządzenie podpowie proces). 

Kaszę mieszamy z płatkami, bakaliami, startym jabłkiem i miodem/syropem. Następnie wykładamy misę do pieczenia lub, jeżeli jej nie mamy, koszyczek do gotowania na parze, papierem do pieczenia. Smarujemy go również olejem. Później przekładamy masę do misy i wyrównujemy.

Wkładamy do urządzenia, a potem nakładamy pokrywkę do pieczenia. Wybieramy ręcznie 190 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z urządzenia, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy. Przed krojeniem ciasto musi być bardzo schłodzone.

Pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków 

Składniki:

  • ok. 200 g ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (ok. 100 g suchej),
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy),
  • 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w drobną, równą kostkę,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka suszonego koperku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/4 łyżeczki lubczyku,
  • 1/4 łyżeczki cząbru,
  • 1/8 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki sezamu.
Pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków 
Pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków 
Pasztet z soczewicy i kiszonych ogórków 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim dusimy na rozgrzanym oleju w misie urządzenia, aż cebulka się zeszkli. Potem usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystkie składniki, poza ogórkami, dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami w razie potrzeby. Mieszamy masę z ogórkami, a potem przekładamy do misy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej lekko olejem. Po wyrównaniu masy posypujemy ją sezamem, nakładamy pokrywę do pieczenia i ustawiamy ręcznie na 190 stopni C i na 30 minut. Przed podaniem pasztet trzeba mocno schłodzić. 

Duszona kapusta z jarmużem, grzybami i żurawiną

Duszona kapusta z jarmużem, grzybami i żurawiną
Duszona kapusta z jarmużem, grzybami i żurawiną
Duszona kapusta z jarmużem, grzybami i żurawiną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • główka kapusty,
  • duża cebula,
  • 200 g pokrojonego jarmużu,
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku,
  • 2 garście suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w paski lub kostkę według uznania. Później obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. W misie urządzenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy pokrojoną kapustę, jarmuż, namoczone grzyby (razem z wodą), żurawinę, sól i ksylitol. Zamykamy pokrywę urządzenia i ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na średniej mocy na 7 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz pokrojony koperek, mieszamy.  

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości