Świąteczne potrawy, które można przygotować wcześniej
Wiele osób decyduje się na świąteczne przygotowania na tzw. ostatnią chwilę. To może generować niepotrzebne napięcia pomiędzy domownikami i obawy niewyrobienia się na czas. Dodatkowo Wigilia nie jest dniem wolnym od pracy, w związku z czym większość osób tego dnia ma jeszcze do wykonania obowiązki zawodowe.
Jak więc pogodzić wszystko? Co zrobić, aby na świątecznym stole nie zabrakło niczego na czym nam zależy? Są dwie dobre opcje. Pierwszą jest zamówienie świątecznego cateringu, na co coraz częściej decydują się zapracowane osoby. Drugą – takie rozłożenie przygotowań w czasie, aby każdego dnia wykonywać jedno zadanie, a finalnie wszystko mieć gotowe. Poniżej lista dań, które warto zrobić wcześniej. Co ważne, wiele potraw typowych dla okresu świąt Bożego Narodzenia i samej Wigilii da się przygotować z dużym wyprzedzeniem – część można zamrozić, inne mają długi okres czasu do spożycia.
Przedświąteczne gotowanie - kiedy zrobić potrawy?
Teoretycznie na Wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Niektórzy jednak wliczają w to pieczywo, opłatek, uszka do barszczu, kiszonki, przyprawy czy napoje.
Pierniki
Potrawą, a właściwie deserem, który można przygotować najwcześniej, są różnego typu pierniki. Szczelnie zamknięte mogą czekać na święta nawet 2 tygodnie.
Zakwas na barszcz
Jego przygotowanie zajmuje co najwyżej kilka minut, ale później powinien odstać minimum tydzień. W lodówce nie zepsuje się zbyt szybko, więc można zrobić go nawet w listopadzie. W dniu Wigilii lub dzień wcześniej wystarczy przygotować lekki bulion, połączyć go z zakwasem, dodać uszka i gotowe
Świąteczna kapusta
W trakcie Wigilii i świąt kapusta pojawia się w kilku potrawach. Wypełnia uszka, pierogi, krokiety, paszteciki, łączy się z grochem, zamienia się w bigos. Proponujemy zrobić duży garnek świątecznego bigosu z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Odpowiednio przygotowany i doprawiony świetnie sprawdza się również w roli farszu. Nie ma potrzeby robić kolejnych. Dobrze znosi mrożenie, więc warto zrobić zapas np. na tydzień przed świętami. Jeśli następnego dnia zabieramy się za uszka i/lub pierogi, porcję farszu można przechować w lodówce, bez konieczności mrożenia.
Pierogi i uszka
Jeśli postępujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi w tym poradnikowym tekście, to wystarczy wyjąć z lodówki kapuściany farsz i zabrać się za ciasto. Do lepienia warto zaprosić domowych pomocników lub przyjaciół. To fajna forma wspólnego spędzenia czasu. Poza tym razem można zrobić więcej pierogów i uszek w krótszym czasie i odpowiedni zapas oczywiście zamrozić. Przed samą Wigilią wystarczy rozmrozić, następnie obgotować lub podsmażyć.
Dania z makiem
Kutia, makaron z makiem, a nawet makowiec – wszystkie bardzo dobrze znoszą mrożenie, więc warto zrobić je na kilka dni przed świętami.
Sałatki
Jarzynowa i wiele innych – dobrym patentem jest pokrojenie wszystkich składników i wrzucenie do miski na dzień przed Wigilią. Sosy i przyprawy najlepiej dodać i całość wymieszać w dniu, w którym sałatki będą podawane.
Zobacz także:
- Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem. Poznaj przepis Darii Ładochy
- Świąteczne pierniczki – pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
- Przepisy na pierogi z tradycyjnego ciasta. Niebo w gębie
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/GettyImages