Tradycyjne ciasto na pierogi
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej (250 ml)
- łyżeczka soli
- 1/4 kostki masła
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodajemy 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.
>>> Zobacz także:
- Pani Beata ustanowiła rekord Guinnessa. W ciągu godziny ulepiła 1066 pierogów ze śliwką!
- Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami!
- Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- półlitrowy słoik suszonych grzybów
- 2–3 cebule
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Farsz na pierogi z serem i szpinakiem
Składniki:
- 200 g szpinaku mrożonego
- 150–200 g białego sera
- 50–100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na tłuszczu (np. maśle) z czosnkiem. Lekko studzimy i mieszamy z białym serem.
Farsz na pierogi ze śliwkami
Składniki:
- 500 g średnich śliwek węgierek
- cynamon
- cukier
Przygotowanie:
Śliwki przekrawamy na połowę, obsypujemy cynamonem i cukrem. Do każdego pieroga wsadzamy śliwkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: