Przepisy na pierogi z tradycyjnego ciasta. Niebo w gębie

Mało kto nie lubi pierogów. W kuchni Dzień Dobry TVN autorka książek kulinarnych Jolanta Pacuta przygotowała pyszności dla fanów tego dania. Były więc u nas pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze szpinakiem i białym serem, a także pierogi ze śliwkami. Palce lizać!

Tradycyjne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej (250 ml)
  • łyżeczka soli
  • 1/4 kostki masła
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody

Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodajemy 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.

>>> Zobacz także:

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • półlitrowy słoik suszonych grzybów
  • 2–3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Farsz na pierogi z serem i szpinakiem

Składniki:

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 150–200 g białego sera
  • 50–100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na tłuszczu (np. maśle) z czosnkiem. Lekko studzimy i mieszamy z białym serem.

Farsz na pierogi ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g średnich śliwek węgierek
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy na połowę, obsypujemy cynamonem i cukrem. Do każdego pieroga wsadzamy śliwkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości