Jak dobrze przygotować ciasto na pierogi? Jak zrobić pierogi krok po kroku? W DzieńDObry TVN swoje przepisy na pierogi o smaku sernika z białą czekoladą i truskawkami, pierogi nowalijkowe z bobem i miętą i pierogi z rabarbarem i kaszą jaglaną przedstawiła Beata Śniechowska.
Mąkę z sola przesiać do miski. Dodać masło, ciepłą wodę, rozmącone jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przechowywać w misce przykrytej ściereczką.
mus waniliowy: 125 g mascarpone, 250 g śmietanki 36%, ziarenka z ½ laski wanilii, 1 łyżka cukru pudru
Przygotować mus waniliowy. Wszystkie składniki na mus przełożyć do misy miksera, ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić ze smietanką na kąpieli wodnej. Dodać do twarogu rozpuszczoną czekoladę, żółtka i zmikosować na jednolitą masę. Na środek kółek z ciasta na pierogi nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Następnie polać pierogi masłem, obsypać zmiksowanymi ciastkami owsianymi, dodać mus waniliowy i truskawki. Całość udekorować listkami pachnotki lub mięty.
Pierogi nowalijkowe z bobem i miętą
Składniki:
200 g groszku zielonego ugotowanego al dente
150 g bobu ugotowanego al dente i obranego
50 g pestek słonecznika
1 garść świeżego, siekanego szpinaku baby
2 posiekane ząbki czosnku
250 g ricotty
200 g posiekanej cebuli
Natka pietruszki
Świeża mięta
Olej
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo: suszone pomidory w zalewie, okrasa cebulowa, duszone rzodkiewki do dekoracji
Cebulę usmażyć na oleju, dodać czosnek i szpinak. Całość razem poddusić, dodać bób, groszek. Wystudzić, zmiksować przez krótki czas farsz widelcem. Farsz powinien mieć grudkowatą strukturę. Dodać ricottę, posiekaną natkę, miętę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na środek kółek z ciasta na pierogi nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Okrasić pokrojonymi suszonymi pomidorami i smażoną cebulą. Przystroić rzodkiewkami.
Jabłka i rabarbar obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym i listkami tymianku. Całość poddusić do momentu aż rabarbar zmięknie. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Dodać do rabarbaru i jabłek.
Na środek kółek z ciasta nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.