Przepis podstawowy na ciasto na pierogi:
- Ok. 300 g mąki pszennej + dodatkowo do posypania
- szczypta soli
- ok. ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Zobacz też: Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony >>>
Mąkę z sola przesiać do miski. Dodać masło, ciepłą wodę, rozmącone jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przechowywać w misce przykrytej ściereczką.
Pierogi o smaku sernika z białą czekoladą i truskawkami
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g białej czekolady
- 30 g śmietanki
- 2 żółtka
- Dodatki:
- zmiksowane ciastka owsiane
- roztopione masło
- truskawki lub inne sezonowe owoce
- pachnotka lub mięta do dekoracji
- 1 łyżka oleju
Zobacz też: Kurczę pieczone! David Gaboriaud i jego przepisy na kurczaka pieczonego, w potrawce i bulion drobiowo-wieprzowy >>>
mus waniliowy: 125 g mascarpone, 250 g śmietanki 36%, ziarenka z ½ laski wanilii, 1 łyżka cukru pudru
Przygotować mus waniliowy. Wszystkie składniki na mus przełożyć do misy miksera, ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić ze smietanką na kąpieli wodnej. Dodać do twarogu rozpuszczoną czekoladę, żółtka i zmikosować na jednolitą masę. Na środek kółek z ciasta na pierogi nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Następnie polać pierogi masłem, obsypać zmiksowanymi ciastkami owsianymi, dodać mus waniliowy i truskawki. Całość udekorować listkami pachnotki lub mięty.
Pierogi nowalijkowe z bobem i miętą
Składniki:
- 200 g groszku zielonego ugotowanego al dente
- 150 g bobu ugotowanego al dente i obranego
- 50 g pestek słonecznika
- 1 garść świeżego, siekanego szpinaku baby
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 250 g ricotty
- 200 g posiekanej cebuli
- Natka pietruszki
- Świeża mięta
- Olej
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo: suszone pomidory w zalewie, okrasa cebulowa, duszone rzodkiewki do dekoracji
Cebulę usmażyć na oleju, dodać czosnek i szpinak. Całość razem poddusić, dodać bób, groszek. Wystudzić, zmiksować przez krótki czas farsz widelcem. Farsz powinien mieć grudkowatą strukturę. Dodać ricottę, posiekaną natkę, miętę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na środek kółek z ciasta na pierogi nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Okrasić pokrojonymi suszonymi pomidorami i smażoną cebulą. Przystroić rzodkiewkami.
Zobacz też: Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruche ciasto z rabarbarem. Andrzej Polan piecze! >>>
Pierogi z rabarbarem i kaszą jaglaną
- 300 g rabarbaru
- 3 jabłka
- 50 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- Świeży tymianek
- Do dekoracji: crème fraiche, jadalne kwiaty
- 1 łyżka oleju
Jabłka i rabarbar obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym i listkami tymianku. Całość poddusić do momentu aż rabarbar zmięknie. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Dodać do rabarbaru i jabłek.
Na środek kółek z ciasta nakładać farsz, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1-2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN