Kurczak pieczony w całości / BULION DROBIOWY
składniki:
- 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 1 kurczak ekologiczny lub z wolnego wybiegu
- bukiet świeżych ziół: szałwia, natka pietruszki, tymianek
- 1/2 cytryny
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- dwie gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- dodatki:
- sałata dębowa
- sałata rzymska
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu białego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Kurczaka dopraw solą i pieprzem od środka i od zewnątrz, następnie posmaruj dwoma łyżkami bulionu drobiowego. Zioła zwiń ze sobą i nadziej nimi kurczaka. Na koniec włóż jeszcze do środka kurczaka połówkę cytryny.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlej 2 szklanki wody, włóż kurczaka (połóż go na lewym boku) i piecz 15 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po 15 minutach pieczenia podlej kurczaka wodą z pieczenia i odwróć go na prawy bok. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Po tym czasie, znów podlej kurczaka i połóż go na plecach. Ułóż dookoła ziemniaki, do-praw solą, pieprzem i dodaj całe ząbki czosnku (w koszulce). Piecz kurczaka i ziemniaki jeszcze przez 40-45 min. Pamiętaj, żeby podlewać kurczaka sokiem z pieczenia co 15 mi-nut. Po tym czasie sprawdź nakłuwając udka. Jeśli wypływa różowy sok zostaw danie w piekarniku jeszcze 10 min. Jeśli zaś sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy do wyjęcia.
Dodaj rozmaryn i wymieszaj go z ziemniakami. Sos pieczeniowy przefiltruj i przelej do miseczki.
W innej miseczce wymieszaj musztardę, ocet, miód, oliwę i posiekaną szalotkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj na jednolity sos. Przelej gotowy winegret do miski z liśćmi sałat i delikatnie wymieszaj.
Pieczonego kurczaka serwuj z sałatą.
Potrawka z kurczaka / BULION DROBIOWY
Składniki:
- 1 łyżka bulionu drobiowego Winiary
- 2 piersi kurczaka zagrodowego
- 1 cebula dymka (zielona część)
- natka pietruszki
- 8 pieczarek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- łyżka mleka
Przygotowanie:
Zobacz też: Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy >>>
Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki. Dymkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Na patelni na oleju podsmaż przez chwilę pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij z patelni. Następnie, podsmaż kawałki kurczaka (kilka minut). Dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj 1 łyżkę bulionu z 200 ml wody. Do patelni dodaj pieczarki, musztardę i wodę z bulionem. Wymieszaj i gotuj aż płyn się zredukuje do połowy. Dodaj natkę pietruszki i dymkę. Wymieszaj i podziel zawartość patelni na 4 małe żaroodporne miseczki.
Ciasto francuskie rozwiń, przy pomocy kubka wytnij okrągłe plastry i przełóż je do kubeczków, na wierzch potrawki. Każdy plaster ciasta francuskiego posmaruj ubitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Zrób małą dziurkę po środku plastrów i piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok 15-20 min lub do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.
Serwuj od razu!
Bulion z kołdunami / BULION DROBIOWY I BULION WOŁOWY
Składniki:
- 1,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 1,5 litra wody
- 1 włoszczyzna
- liść laurowy
- szczypiorek lub natka pietruszki
- pieprz
- łyżka masła klarowanego
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka bulionu wołowego Winiary
- łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
- sól
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
Zobacz też: Przepis na perliczkę – kilka propozycji >>>
Przygotowanie:
Ciasto: wymieszaj mąkę z jajkiem, dolej ciepłej wody i uformuj kulę. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 min.
Mięso wymieszaj z grubo mielonym pieprzem, siekaną kolendrą i chilli. Dodaj 2-3 łyżki wody oraz łyżkę bulionu wołowego. Dopraw solą do smaku.
Podziel ciasto na kilka kulek i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą małej szklanki wytnij małe kółeczka ciasta. Faszeruj każde kółeczko łyżeczką farszu mięsnego i zlep jak na pierogi.
Włoszczyznę pokrój na małe kawałki i podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 min. Po tym czasie, wyjmij warzywa, dodaj bulion drobiowy i wymieszaj. Wrzuć delikatnie kołduny do gotującego wywaru i gotuj aż wypłyną.
Serwuj kołduny w misce, zalane wywarem, w którym się gotowały (niech troszkę wystają poza wywar).
Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Serwuj od razu!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN