Materiał promocyjny

Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy

Wawrzyniec jest odpowiedzią na coraz wyraźniejsze trendy na rynku żywności i rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty naturalne, zdrowe, przygotowywane tak jak w domu i równie smaczne. Sprawdźcie co Daria Ładocha z córkami Laurą i Matyldą przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN.

Wawrzyniec to ciekawe kompozycje warzyw doprawionych naturalnymi przyprawami.

Pasty są produktami uniwersalnymi, przeznaczonymi do wielu zastosowań kulinarnych, codziennego przygotowania posiłków zarówno na ciepło jak i na zimno, można je dodać do niemal każdej potrawy. Z Wawrzyńcem w kuchni robi się ciekawie, to pomysł na szybką przekąskę dla tych, którzy nie mają czasu, ale chcą się odżywiać nie tylko smacznie, ale i zdrowo – w domu, w pracy, w przerwie.

Kotlety z kalarepki z pastą z suszonych pomidorów z pomidorkami cherry i ogórkiem małosolnym

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
    • 1 duże jajko lub dwa małe
      • 1 szklanka mąki
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
          • 1 łyżeczka soli
            • szczypta oregano
              • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
                • masło klarowane do smażenia
                  • pasta z cukinii WAWRZYNIEC

                    Dodatkowo: pomidorki cherry, rukola, ogórki małosolne, kiełki słonecznika

                    Przygotowanie:

                    Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie posmaruj każdy kotlecik pastą z cukinii WAWRZYNIEC, dodaj ogórek, pomidorki cherry, rukolę oraz kiełki słonecznika.

                    Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z salsą z mango

                    Składniki:

                    • 4 kawałki filetów z łososia bez skóry
                      • sól, pieprz
                        • sok z 1 limonki
                          • pasta z suszonych pomidorów WAWRZYNIEC
                            • 4 plastry ananasa
                              • Salsa z mango:
                                • 1 mango pokrojone w kostkę
                                  • sok z 1 pomarańczy
                                    • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych utłuczonych w moździerzu
                                      • kilka liści świeżej mięty
                                        • 2 łyżki sosu sojowego

                                          Przygotowanie:

                                          Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łososia posól i skrop sokiem z limonki. Wysmaruj pastą z pomidorów WAWRZYNIEC i ułóż na wierzchu plaster ananasa. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Przygotuj salsę: mango pokrój w drobną kostkę lub lekko zmiksuj blenderem. Sok pomarańczowy wymieszaj z sosem sojowym i polej nim mango. Dodaj orzechy i miętę. Łososia podawaj w towarzystwie salsy.

                                          Mini naleśniki z pastą z bakłażana z granatem, marchewką i mozzarellą

                                          Składniki na naleśniki:

                                          • 250 g mąki pszennej
                                            • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                                              • 250 ml mleka
                                                • 250 ml wody gazowanej
                                                  • 2 jajka
                                                    • 40 ml oleju
                                                      • szczypta soli
                                                        • do smażenia masło klarowane

                                                          Dodatkowo:

                                                          • pasta z bakłażana WAWRZYNIEC
                                                            • granat
                                                              • mini kulki z mozzarelli
                                                                • pomidorki cherry
                                                                  • 4 plasterki szynki parmeńskiej

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż je w wersji mini i wysmaruj pastą z bakłażana WAWRZYNIEC i dodaj ulubione dodatki.

                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości