W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował świąteczne dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.
Barszcz wigilijny na zakwasie - przepis Mikołaja Reya
Składniki na barszcz wigilijny:
- litrowy słoik zakwasu buraczanego wraz z burakami (ok. 0,5 l zakwasu i 0,5 kg kiszonych buraków)
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- laska selera naciowego
- 1/2 jabłka
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych przez kilka godzin) lub trochę świeżego chrzanu
- 2-3 suszone i wędzone śliwki lub suszona i wędzona gruszka
- 1 l gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 3-4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- mielony pieprz (do smaku)
Przygotowanie barszczu wigilijnego:
- 1Wszystkie warzywa i jabłko dokładnie umyj. Obierz marchewki, pietruszkę, selera, jabłko, i czosnek (jeśli masz warzywa z pewnego źródła, możesz je tylko porządnie wyszorować, najlepiej w wodzie z octem). Cebulę można opalić w mundurku nad płomieniem palnika (jak do rosołu), lub obierać z resztą warzyw. Buraki oddziel od reszty zakwasu, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
- 2W garnku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć twarde warzywa (marchewki, pietruszkę, selera) i podsmaż przez 2-3 minut. Zalej warzywa 1 l gorącej wody i gotuj ok. 20 min.
- 3Dodaj połowę pokrojonych buraków z zakwasu, laskę selera naciowego, cebulę, czosnek, 1/4 jabłka, kilka suszonych śliwek lub gruszkę, garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów lub chrzan i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem) aż warzywa będą miękkie.
- 4Wywar odcedź na sicie, warzywa dokładnie wyciśnij – buraki i grzyby możesz podawać razem z gotowym barszczem, resztę warzyw można wykorzystać do sałatki warzywnej.
- 5Do odcedzonego wywaru dodaj zakwas buraczany, pozostałe kiszone buraki i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu) i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 min.
- 6Ważne! Pilnuj, aby barszcz się nie zagotował. Spróbuj i dopraw do smaku solą, pieprzem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku lub innymi ulubionymi przyprawami (lubczyk, majeranek itd.).
Zobacz wideo, jak Mikołaj Rey odkrywa smak świąt:
>>> Zobacz także:
Łosoś marynowany w burakach
Składniki:
- 700 g filetu z łososia bez skóry (w jednym kawałku)
- 2 buraki upieczone w piecu lub w ogniu
- czerwona cebula (duża)
- pomarańcz (sok i skórka, najlepiej bio)
- wiązka koperku
- 5 cl wódki
- 1 łyżka nasion kopru
- 70 g cukru
- 70 g soli
Do podania:
- śmietana gęsta (30 proc.)
- śmietanka do ubijania (30 proc.), 1 cytryna
- trochę koperku
- plasterki kiszonego buraka
- trochę tartego chrzanu
- dla koneserów: kawior z jesiotra
Przygotowanie:
- 1Opłucz łososia i dokładnie osusz. Wyjmij wszystkie ości.
- 2Obierz i zetrzyj buraki oraz cebulę. Wymieszaj z łyżką stołową tartej skórki z pomarańczy i z sokiem pomarańczowym, wódką, koperkiem (wraz z łodygami) i nasionami kopru, solą i cukrem.
- 3Wlej do naczynia 1/3 marynaty, włóż łososia. Wlej resztę marynaty. Przykryj folią żywnościową, na wierzch połóż deskę i obciąż ciężarem. Przechowaj w lodówce przez 12 godzin.
- 4Po tym czasie pokrój łososia i podawaj przyozdobionym koperkiem i np. plasterkami z kiszonych buraków. Można też podać ze śmietaną chrzanową, lub cytrusowo-koperkową, lub cytrusowo-szczypiorkową (ubij śmietankę, dodaj skórki z cytryny, trochę soli, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny).
Przekładaniec z buraka i koziego sera
Składniki:
- duży burak lub 2 średnie (gotowany, upieczony, lub kiszony)
- 200 g świeżego sera koziego
- 100 g koziej ricotty (lub zwykłej, jeśli koziej nie będzie)
- 10 g świeżej mięty
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- kilka rozkruszonych pistacji
- czerwone owoce: maliny, jeżyny, poziomki, czerwone porzeczki
- glazura balsamiczna (krem z balsamico)
Przygotowanie:
- 1Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- 2Wymieszaj dokładnie pokruszony ser kozi z ricottą i miętą drobno posiekaną. Dopraw solą i pieprzem.
- 3Połóż plasterek buraka, połóż na nim warstwę masy serowej, połóż kolejny plaster i na nim kolejną warstwę masy, na końcu znowu połóż plasterek buraka. Można zrobić jeszcze kilka warstw do góry, pamiętaj jednak, aby liczba plasterków buraka była nieparzysta, przekładaniec będzie miał dużo bardziej elegancki wygląd.
- 4Udekoruj pokruszonymi pistacjami i glazurą balsamiczną. Podawaj bardzo świeże.
Panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie
Składniki:
- 3 gotowane i obrane buraki
- 150 g pleśniowego sera Roquefort
- 3 łyżki rozkruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- nać pietruszki
- pieprz
- gruszka w occie
- cukier
Przygotowanie:
- 1Gruszkę pokrój na cienkie plastry. Delikatnie obtocz je w cukrze.
- 2Pokrój buraki w duże kostki i wydrąż środek.
- 3Włącz w piekarniku opcję grilla.
- 4W misce zmiażdż ser Roquefort. Dodaj orzechy, pieprz i faszeruj nim kostki buraków. Posyp delikatnie panierką i piecz przez 2 min. pod rusztem piekarnika.
- 5Na talerzu poukładaj plasterki gruszki i kostki z buraka. Podawaj udekorowane natką pietruszki.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Mikołaj Rey