Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem
Składniki na ciasto do makowca:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
Przygotowania ciasta do makowca:
- Do szerokiej miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i powoli wlewaj ciepłe mleko o temperaturze 37st.
- Za pomocą łyżki wymieszaj składniki dodając połowę mąki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło.
- Następnie dodaj do ciasta resztę mąki, jajka i roztopione masło.
- Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą należy dokładnie owinąć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia do makowca:
- 850 g masy makowej
- 150 g rodzynek
- 2 pomarańcze
- 6 białej jajek
- łyżeczka soli
- 50 g brązowego cukru
Przygotowanie nadzienia do makowca:
- Białka ubij na sztywną masę dodając pod koniec ubijania sól i cukier.
- Ubite na sztywno białka dodaj do masy makowej, zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj rodzynki i wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sposób przygotowania makowca
Składniki na makowca
- przygotowane ciasto
- przygotowana masa makowa
- 100 g rodzynek
Przygotowanie makowca:
- Wyjmij ciasto z foli, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szerokość z długością 30x30 cm.
- Nałóż masę makową, równo rozsmaruj zostawiając na końcach po 3 cm wolnej przestrzeni i posyp rodzynkami.
- Zwiń ciasto i owiń w papier do pieczenia zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto podrosło do góry (można ciasto posmarować roztopionym masłem).
- Odstaw na 30 minut - dzięki czemu jeszcze bardziej wyrośnie przed pieczeniem.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 185 st. C. piecz makowca około 40 minut, wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem (zagotuj wodę z sokiem pomarańczowym 10ml i dodaj cukier puder 200g) posyp ciasto rodzynkami i orzechami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śląska makówka z rodzynkami, figami i orzechami
Składniki na śląską makówkę:
- 250 g niebieskiego maku
- 250 ml wody
- chałka maślana
- 1,5 l mleka
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków z migdałów
- 150 g suszonych fig
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g gorzkiej czekolada
Przygotowanie śląskiej makówki:
- W garnku zagotuj wodę (250 ml), dodaj mak i zagotuj mieszając cały czas.
- Następnie dodaj masło, cukier, rodzynki i figę suszoną. Podlewając mlekiem, gotuj mak na małym ogniu około 1h. Po tym czasie masa powinna zmięknąć i być "mokra". W razie potrzeby dodaj pod koniec gotowania więcej mleka.
- W wysokim szklanym naczyniu (naczynie nasmaruj oliwą z oliwek) na dnie ułóż porcje ugotowanego maku, następnie pokrojone cienkie plastry bułki, posyp orzechami, migdałami i gorzką czekoladę stratą na grubych oczkach.
- Takie ułożenie warstw powtórz jeszcze dwa razy, gotową makówkę wstaw do lodówki na jeden dzień.
- Następnego dnia masa powinna być tak zwarta że można ją kroić nożem po wyjęciu z naczynia.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kutia świąteczna z makiem i orzechami
Składniki na kutię świąteczną:
- 250 g komosy ryżowej
- woda do gotowania
- 250 g niebieskiego maku
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 200 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych prażonych
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej moreli
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 laski wanilii
Przygotowanie świątecznej kutii:
- Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie, następnie zalej raz taką samą ilością zimnej wody, lekko posól i wstaw do gotowania.
- Gdy komosa się zagotuj zmniejsz ogień, na mniejszym ogniu gotuj przez około 12-15 minut, aż nasiona komosy zaczną się otwierać. Przelej komosę przez sitko i odstaw, aby ostygła.
- W rondelku zagotuj mleko z odrobiną masła, wody (100ml) i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsyp mak. Doprowadź mleko z makiem do ponownego wrzenia cały czas mieszając, aby nie przywarł do rondla. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj folią lub talerzykiem i zostaw na 2-3 h, aby napęczniał.
- W metalowej misce sparz wrzącą wodą wszystkie suche owoce, dodaj posiekane orzechy i migdały. Następnie przełóż ugotowaną komosę, zaparzony mak i wlej miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do odpowiedniego naczynia i wstaw na noc do lodówki, aby nabrała kształtu.
- Następnego dnia wyjmij i pokrój na plastry lub podaj w całości.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
- Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
podziel się: