W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.

Tradycyjny makowiec w formie zawijanej rolandy z dodatkiem bakalii może niektórym ludziom wydawać się nieco za suchy. Alternatywą dla miłośników maku jest makowiec po japońsku. Przepis na to ciasto zawiera dodatek startych jabłek nadających ciastu wilgoci. Samo ciasto natomiast pozbawione jest tradycyjnej warstwy suchego ciasta. Najlepszym wyborem, co do odmiany owoców, będzie szara reneta, która doskonale sprawdza się jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Po starciu jabłek na tarce warto pamiętać o odsączeniu nadmiaru soku, przez który ciasto może być zbyt mokre i nie upiec się odpowiednio. Osoby chcące przyspieszyć swoją pracę nad wypiekami mogą przyrządzić makowiec po japońsku z gotowej masy makowej , aby uniknąć konieczności gotowania i mielenia maku. Takie ciasto można nieco urozmaicić, dodając bakalie, polewę czekoladową czy kajmakową, a nawet przekładając warstwy makowca masą cytrynową.

Prosty i pyszny makowiec po japońsku - przepis

Dla zapracowanych osób doskonały będzie przepis na makowiec po japońsku z gotowej masy makowej . Użycie gotowego półproduktu znacznie przyspieszy proces pieczenia ciasta. Do wykonania tego makowca potrzebne będzie:

· 850 g masy makowej z puszki,

· 8 łyżek kaszy manny,

· 5 jajek,

· 400 g jabłek,

· 2 łyżki soku z cytryny,

· orzechy włoskie i laskowe - do dekoracji ciasta.

Ciasto można ozdobić lukrem lub polewą, w naszym przepisie proponujemy polewę kajmakową. Do jej przygotowania potrzebne będą:

· 125 ml śmietanki kremowej 36%,

· 2 łyżki miodu.

Rozpocząć należy od zmieszania masy makowej z kaszą manną. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać je z masą makową z dodatkiem kaszy. W osobnym naczyniu należy oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na krem. Masę makową należy wymieszać łyżką z utartymi żółtkami oraz pianą z białek jaj. Całość przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 24 centymetrów. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 40 minut. Następnie należy przygotować polewę kajmakową, gotując przez około pół godziny w rondelku śmietankę z dodatkiem miodu. Ważne, żeby mieszać składniki, by nie przypaliły się. Masa z czasem nabierze złotego koloru i zgęstnieje. Należy ją wyłożyć na wierzch ciasta i ozdobić orzechami.

Makowiec po japońsku z masą cytrynową

Po kilkukrotnym wykonaniu tego samego przepisu wiele osób chciałoby go nieco urozmaicić. Najprostszym sposobem jest modyfikacja dodatków do potraw, również do ciast. Makowiec po japońsku z jabłkami doskonale komponuje się z dodatkiem cytryny, a dokładniej kremu cytrynowego, którym przełożyć można warstwy ciasta. Do sporządzenia tego przepisu potrzebne będzie:

· 9 jajek,

· 1 margaryna,

· 350 g cukru pudru,

· 300 g maku suchego,

· 600 g jabłek,

· 9 łyżek kaszy manny,

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

· kilka kropel aromatu migdałowego,

· 2 szklanki posiekanych na drobno bakalii.

Do przygotowania masy cytrynowej potrzeba:

· 200 g masła,

· 250 g cukru pudru,

· 4 żółtka,

· kilka kropel aromatu cytrynowego,

· pół cytryny.

Ciasto można udekorować samodzielnie przyrządzoną polewą czekoladową, do której potrzeba:

· 150 g czekolady gorzkiej,

· 200 ml śmietanki 30%,

Najpierw należy gotować przez około 10 minut mak. Następnie odsączyć go na sicie i dwa razy zmielić (można również użyć gotowego maku z puszki). W misce należy utrzeć 9 żółtek jaj, margarynę, cukier puder i dodać do tej mieszanki mak. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć obrane jabłka. Starte jabłka z odsączonym nadmiarem soku dodać do masy makowej, wsypać kaszę manną, dodać proszek do pieczenia, aromat migdałowy i 2 szklanki posiekanych bakalii. Z białek 9 jaj należy ubić sztywną pianę i dodać do całości. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem blachy do pieczenia o rozmiarach 25 cm x 37 cm. Makowiec powinien piec się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu ciasta należy przekroić je na dwa blaty.

Aby przygotować masę cytrynową, należy utrzeć na gładką masę masło, żółtka i cukier puder, następnie dodać aromat cytrynowy oraz sok z połowy cytryny i startą na najdrobniejszych oczkach tarki skórkę z cytryny. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Po schłodzeniu masy należy przełożyć nią dwa blaty ciasta. Ciasto można ozdobić polewą czekoladową powstałą w wyniku rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i zmieszania jej ze śmietanką. Polewę czekoladową można posypać również startą skórką cytrynową oraz posiekanymi drobno orzechami i owocami suszonymi.

Zobacz film: Makówki po nowoczesnemu.


Zobacz film: Makówki po nowoczesnemu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0