Sekretny składnik barszczu czerwonego. Dzięki niemu zupa będzie niepowtarzalna w smaku i kolorze

Sekretny składnik barszczu czerwonego. Dzięki niemu zupa będzie niepowtarzalna w smaku i kolorze
Sekretny składnik barszczu czerwonego. Dzięki niemu zupa będzie niepowtarzalna w smaku i kolorze
Źródło: Dar1930/Getty Images
Już za chwilę Wigilia, a to oznacza, że większość z nas zasiądzie do świątecznych stołów. Przy nich nie powinno zabraknąć tradycyjnego czerwonego barszczu. Pyszną zupą o głębokim odcieniu mogą pochwalić się najlepsze panie i panowie domu. Jak uzyskać charakterystyczną głębię i smak? Dzięki tym składnikom stanie się on niepowtarzalny.
Świąteczne zupy – barszcz, rybna i grzybowa
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dodatki do barszczu

Każdy, kto próbował w domu zrobić świąteczny barszcz czerwony wie, że jest to nieco większa sztuka niż przygotowanie zwykłej zupy na bazie buraków. To wigilijne danie ma charakterystyczny lekko pikantny i kwaśny smak, a przy tym niepowtarzalny burgundowy wręcz kolor. Jak zrobić to danie, aby było perfekcyjne?

Prawdziwej głębi barszczowi nadają dodatki - nie uszka czy paszteciki, a przyprawy, zakwas z buraka lub... sekretny składnik. Co warto dodać do zupy, aby wyszła idealna?

Sekretne składniki barszczu

Jednym z sekretnych składników barszczu czerwonego są jabłka, najlepiej kwaśne antonówki, szara lub złota reneta. Skórkę należy obrać grubo. Kiedy barszcz będzie ugotowany do miękkości - kładziemy obierki na wierzch, nie mieszamy i zostawiamy na noc. Zawarte w skórkach pektyny zagęszczą zupę i nadadzą jej słodyczy.

Goździki - wystarczy dwa do trzech sztuk, aby podbić smak zupy i nadać jej jeszcze więcej świątecznego aromatu.

Ostatnim z sekretnych składników są maliny. Aby dodać koloru i kwaskowatości - trzeba dodać przecier z tych owoców. Chociaż nie będzie to już konserwatywny barszcz wigilijny, to zdecydowanie wzbogaci smak zupy. Kolor malin sprawia, że wywar również nabierze głębi - będzie rubinowo - różowy.

Co zrobić, żeby barszcz był kwaśny i lekko pikantny?

W tym przypadku sekretnym składnikiem jest zakwas z buraków. Ale nie byle jaki, najlepszy jest ten domowy - tak radzi sama Magda Gessler. Jeśli jednak takiego nie mamy w domu, można sięgnąć po sklepowy. Jeśli to możliwe, wybierajmy produkty ekologiczne, dzięki temu mamy pewność, że jego smak będzie niepowtarzalny.

Jeśli nie mamy zakwasu buraczanego - dobrym zamiennikiem będzie ocet. To on zakonserwuje zupę i sprawi, że nie będzie mdła. Także przecier z malin może zastąpić nam zakwas buraczany lub ocet.

Jak uzyskać ciemnoczerwony barszcz?

Za krwistoczerwoną barwę barszczu odpowiadają oczywiście buraki. Im czerwieńsze, tym piękniejszy kolor zupy nam dadzą. Jakie zatem wybierać? Nieduże, jędrne i przede wszystkim okrągłe - gdyż to te odmiany mają w sobie najwięcej koloru. Kluczowy jest również zakwas, którego intensywna barwa również wpływa na wygląd barszczu.

Warto do zupy dodawać buraki nie tylko surowe, ale również pieczone. To one nadają zupie aromatu i przede wszystkim... niepowtarzalnego koloru. Ważne, aby bulwy w skórce zawinąć w folię i piec w 200 st. C, bez termoobiegu. Ze skórki obierzemy je później. 

Jakie przyprawy do barszczu

Każdy z pewnością ma swój zestaw przypraw, które najbardziej lubi dodawać do barszczu. Które jednak sprawią, że zupa nabierze głębi smaku i nieco więcej pikantności? Zdecydowanie warto postawić na majeranek - mocno aromatyczne zioło, które podbije smak barszczu, czosnek - zarówno surowy, jak i suszony, który nada zupie pikanterii, pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony. Z tym ostatnim lepiej nie przesadzać, bo barszcz może się zrobić za ostry.

Nie powinno także zabraknąć ziela angielskiego i liścia laurowego, czyli podstawowych ziół dodawanych do zup. A także podstawowej przyprawy - soli. Ważne, aby została ona dodana na sam koniec gotowania. Można również dodać odrobinę cukru, aby podbić słodycz, to również robimy na sam koniec.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: youtube.com/@MagdaGesslertv/przepisy.pl

Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana