Może się wydawać, że smak ryby ciężko jest odwzorować. Nic bardziej mylnego. Potrzeba jedynie selera... i płatów nori!
Seleryba a'la karp - przepis krok po kroku
Składniki:
- seler - 1 kg,
- bulion warzywny - 1,5 l
- nori - 7 liści,
- sos sojowy - 30 ml,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- kolendra,
- woda,
- mąka pszenna - 125 g,
- sól i pieprz,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Seler obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Bulion zagrzać z 2 arkuszami nori, liśmi laurowymi, zielem angielskim, sosem sojowym oraz kolendrą.
- Seler włożyć do gotującego się bulionu, gotować około 10-15 minut.
- Po tym czasie całość odcedzić, ostudzić i wysuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
- Nori pociąć na 4 części.
- Plaster selera przyprawić solą i pieprzem, owinąć nori, zanurzyć w wodzie i obtaczać w mące. Tak przygotowane smażyć do uzyskania złotego koloru na rozgrzanym oleju.
Seleryba po grecku - przepis krok po kroku
Składniki:
- seler - 1 szt.,
- majeranek - 2 łyżeczki,
- mąka pszenna - 250 g,
- kurkuma - 1 łyżeczka,
- marchew - 4 szt.,
- cebula - 2 szt.,
- ocet jabłkowy - 1 łyżka,
- przecier pomidorowy - 125 ml,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól i pieprz,
- woda,
- olej - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i otrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 4 minuty.
- Dodać marchew, przecier pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość dusić przez około 10 minut. Można doprawić odrobiną cukru do smaku.
- W czasie duszenia obrać selera i pokroić go na plastry około 1 cm grubości. Jeśli plastry są wybitnie duże można je pokroić na mniejsze części. Selera należy zblanszować we wrzątku z solą, aż delikatnie zmięknie. Wtedy odcedzić go i osuszyć papierem ręcznikowym.
- Mąkę wymieszac z wodą, aby uzyskała gęstą konsystencję podobną do śmietany. Dodać kurkumy.
- Majeranek wymieszać z solą i pieprzem, rybę obtaczać najpierw w przyprawach, a następnie w cieście i smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Selerybę układać w naczyniu i przykryć pierzynką z marchewki. Zostawić minimum na 12 godzin, żeby przeniknęła smakiem.
Zobacz także:
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
- Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
- Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: jadlonomia
Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images
podziel się: