Sernikowe cuda na święta. Z rodzynkami czy bez? SONDA

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Aleksandra Podedworna/ Dzień Dobry TVN
Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, zapachu pierników i... sernika na świątecznym stole. Klasyczny, z białą czekoladą, z bakaliami czy masłem orzechowym? Wszystkie są pyszne i aksamitne. Oto tradycyjne oraz nietypowe serniki, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Sernik z rodzynkami - tak czy nie? Weź udział w naszej sondzie.

Sernik velvet cake 

Składniki na spód:

  • opakowanie ciasteczek czekoladowych z nadzieniem,
  • 3 łyżki (45 gramów) masła, roztopionego i lekko schłodzonego.

Składniki na nadzienie:

  • 680 g serka śmietankowego,
  • szklanka (240 gramów) kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej,
  • 1 i 1⁄3 szklanki (270 gramów) cukru,
  • 3 łyżki (16 gramów) naturalnego, niesłodzonego kakao, przesianego,
  • butelka czerwonego, płynnego barwnika spożywczego,
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dodaj ciasteczka do blendera lub robota kuchennego i pokrusz, aż uzyskasz drobne okruchy. Przełóż je do miski do mieszania i dodaj roztopione masło. Mieszaj razem, aż wszystkie składniki się połączą. Wsyp mieszaninę do foremki 22 lub 24 cm i piecz przez ok. 10-15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do lekkiego ostygnięcia podczas wykonywania nadzienia.

Aby zrobić nadzienie do sernika: Zagotuj duży garnek z wodą do kąpieli wodnej. W misce miksera stojącego, wyposażonego w przystawkę łopatkową lub w dużej misce do mieszania za pomocą miksera ręcznego, ubij serek śmietankowy na niskich i średnich obrotach, aż będzie gładki. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż do całkowitego połączenia. Potem dodaj cukier i kakao w proszku, a następnie znów mieszaj, aż dobrze się połączą. Później wymieszaj czerwony barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy, aż do całkowitego połączenia, zatrzymując się, aby zeskrobać boki miski w razie potrzeby.

W osobnej małej misce do mieszania lekko ubij jajka. Dodaj roztrzepane jajka do miski z nadzieniem do sernika i mieszaj na niskich obrotach, aż się połączą. Użyj gumowej szpatułki, aby kilkakrotnie pomieszać nadzienie i upewnić się, że wszystko jest w pełni wymieszane. Odłóż na bok. Następnie wlej nadzienie sernika do formy i wygładź ją w jedną równomierną warstwę. Stuknij kilka razy foremką w blat. Ostrożnie umieść foremkę w piekarniku i powoli dodaj wrzącą wodę. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 60-65 minut lub do momentu, aż brzegi sernika będą zastygłe, a środek będzie nadal lekko chwiejny. Wyłącz piekarnik, lekko otwórz drzwiczki i pozwól sernikowi ostygnąć w ciepłym piekarniku przez godzinę.

Sernik krakowski z bakaliami

Składniki na suchy spód:

  • 380 g mąki pszennej,
  • 80 cukru pudru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • jajko.

Składniki na masę serową:

  • 1250 g twarogu, np. sernikowego z wiaderka (lub podwójnie zmielonego),
  • 220 g cukru białego np. drobnego,
  • 40 g cukru z prawdziwą wanilią ,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 6 jajek,
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 40 g rodzynek sułtańskich.

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Do miski dodaj mąkę pszenną (380 g), zimne masło pokrojone w kostkę (200 g), cukier puder (80 g), żółtka (2 szt.) oraz całe jajko. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na dwie części (jedna powinna być troszkę większa i nią będziemy wykładać spód blaszki). Owiń obie w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie foremkę (22×35cm) wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta włóż na spód foremki, nakłuj widelcem i piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni (góra dół, bez termoobiegu, środkowa półka).

Masa serowa: W misce miksuj przez około 2 minuty miękkie masło (80g) z twarogiem (1250 g), cukrem (220 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (40 g). Dodaj żółtka (6 szt.) i miksuj przez 30 sekund. Rodzynki sułtańskie najlepiej chwilę wcześniej zalej ciepłą wodą. Odstaw na 5 minut, a następnie odcedź i dodaj do masy serowej. Następnie dodaj skrobię (płaska łyżka) i rodzynki (40 g). Opcjonalnie można dodać także skórkę pomarańczową (około 50 g). Miksuj przez około 30 sekund na małych obrotach miksera. Potem w osobnej misce miksuj białka (6 sztuk) na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. To powinno zająć około 4 minuty - aż powstanie sztywna piana. Jeśli obrócisz miskę, to ubite białka nie powinny z niej wypaść. Dodaj je stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszaj za pomocą trzepaczki. Na gorący, podpieczony spód nałóż masę serową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowuj dość cienko na większy prostokąt (mniej więcej wielkości użytej blaszki). Za pomocą noża ukrój cienkie paski z ciasta. Jeśli będą zbyt grubo rozwałkowane (ciężkie), to mogą w trakcie pieczenia zatopić się w masie serowej. Nakłóż je delikatnie na masę serową, tworząc kratkę.

Potem piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Kiedy sernik krakowski jest już całkowicie przestygnięty, to można udekorować jego wierzch lukrem cytrynowym. W miseczce wystarczy wymieszać cukier puder (ok. 3/4 szklanki) z sokiem z cytryny (z ok. 1/4 cytryny). Sok trzeba dodawać stopniowo do momentu uzyskania konsystencji lukru.

Kremowy sernik z białą czekoladą 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g serka śmietankowego (Philadelfia),
  • 200 g białej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • laska wanilii.

Składniki na spód:

  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 187 g mąki pszennej.

Do dekoracji:

  • laski cynamonu,
  • goździki,
  • świeża żurawina,
  • maliny,
  • pierniczki,
  • ciastka,
  • krem korzenny.

Przygotowanie:

Masło, mąkę oraz cukier zagnieć na kruszonkę. Piecz na złoty kolor w piekarniku, w temperaturze 175 stopni. W misie robota kuchennego połącz serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier oraz wanilię. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj przestudzoną do masy serowej. Następnie pojedynczo dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników. Foremkę o średnicy 20 cm wyłóż obficie kruszonką, a następnie wylej masę serową i piecz przez 80 minut w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej tzn. na dno piekarnika daj blaszkę napełnioną wodą, nad którą będzie piekł się sernik. Dekoruj dowolnie.

Świąteczny sernik z masłem orzechowym i piernikiem 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • laska wanilii,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Składniki na spód:

  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 187 g mąki pszennej,
  • łyżka przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

Masło, mąkę, przyprawę do piernika oraz cukier zagnieć na kruszonkę. Piecz na złoty kolor w piekarniku w temperaturze 175 stopni. W misie robota kuchennego połącz serek mascarpone, serek śmietankowy, cukier, przeprawę do piernika oraz wanilię. Następnie pojedynczo dodawaj jajka i wymieszaj do połączenia składników. Foremkę o średnicy 18 cm wyłóż obficie kruszonką, a następnie wylej masę serową i piecz przez 80 minut w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości