Materiał promocyjny

Serowa uczta na każdą okazję. Te przepisy Bartka Boratyna roztopią twoje serce

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN.
Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN.
Źródło: Aleksandra Podedworna/ Dzień Dobry TVN
Kto z nas nie kocha pysznego, aromatycznego sera żółtego? To składnik, który potrafi odmienić każdą potrawę, dodając jej wyrazistości i aksamitności. Jego nietuzinkowy smak sprawi, że każde danie będzie kulinarnym arcydziełem. Doskonale nadaje się zarówno do tych wytrawnych, jak i słodkich. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował kilka prostych przepisów na dania z serem. Warto je wypróbować.

Kucharz przyrządził łososia w glazurze klonowej z serem, kurczaka w sosie serowym i sernik z migdałami. Do każdej z potraw dodał Ser Królewski z Sierpca.

Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim

Składniki:

  • 4 filety z łososia (6 uncji każdy),
  • łyżeczka soli i pieprzu,
  • pęczek brokuła, pocięty na małe różyczki,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 3 łyżki musztardy Dijon,
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego,
  • szklanka sera Królewskiego (drobno startego).

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie umieść łososia na natłuszczonej blasze do pieczenia, dopraw po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, a potem ułóż brokuły i pomidory wokół filetów. W misce ubij syrop klonowy, musztardę Dijon, czosnek i pozostałą sól oraz pieprz. Nałóż połowę mieszanki klonowej na łososia i warzywa, piecz przez 10 minut.

Po tym czasie nałóż pozostałą mieszankę klonową na łososia i piecz przez kolejne 5–7 minut lub do momentu, aż ryba będzie się łatwo rozpadała. Posyp łososia i warzywa serem Królewskim, a następnie grilluj w piekarniku przez 2–3 minuty lub do momentu, aż ser się rozpuści. Podawaj łososia z ryżem.

Kurczak w sosie serowym

Składniki:

  • 6 pasków grubego boczku (opcjonalnie),
  • 2 duże piersi kurczaka, bez kości i skóry,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżeczki włoskich przypraw lub ziół prowansalskich,
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 4 łyżki sera Królewskiego, drobno startego,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szklanka bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki: cebula posiekana, czosnek posiekany, musztarda.

Przygotowanie:

Połącz mąkę oraz starty ser i odstaw na bok. Odmierz pozostałe składniki zanim rozpoczniesz dalszą pracę. Później pokrój kurczaka na 2-3 cieńsze plasterki, w razie potrzeby rozbij tłuczkiem do mięsa. Osusz kurczaka całkowicie. Dopraw każdą stronę kurczaka soląi pieprzem, a także włoską przyprawą. Obtocz w mieszance mąki z serem i strzepnij nadmiar. Potem rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, na średnio-wysokim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka, pozostawiając wokół każdego trochę miejsca. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż powstanie złocistobrązowa skórka. Wyjmij i odstaw.

Przygotuj sos: Wytrzyj nadmiar oleju z patelni, ale zostaw resztki kurczaka. To nada sosowi więcej smaku. Rozpuść masło na średnim ogniu i użyj silikonowej szpatułki, aby "wyczyścić" dno patelni. Wymieszaj mąkę i gotuj przez 2 minuty. Dodawaj bulion z kurczaka małymi porcjami, ciągle mieszając. Rób to powoli, aby sos był gęsty. Później dodaj mleko w ten sam sposób. Na koniec dodaj przyprawy i brokuły. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zredukuj do delikatnego bulgotania. Gotuj przez 4-5 minut, aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień do niskiego. Następnie powoli wsypuj ser Królewski, ciągle mieszając, aż się połączy. Dodaj kurczaka z powrotem i polej sosem. Pozostaw kurczaka na 5 minut, bez przykrycia. Jeśli chcesz, udekoruj boczkiem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Sernik z żółtym serem i migdałami

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki maślanych ciasteczek lub krakersów,
  • 2 łyżki masła, roztopionego lub przygotowana wcześniej maślana kruszonka.

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka śmietankowego,
  • 1/2 szklanki sera Królewskiego, startego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/3 szklanki prażonych migdałów, posiekanych.

Przygotowanie:

Spód sernika: Pokrusz ciasteczka i połącz z roztopionym masłem. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka lub kruszonkę i piecz przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Włóż ser Królewski do miski i podgrzej na parze. Gdy ser zacznie się topić, dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż się połączą. Potem zdejmij miskę z pary i wmieszaj cukier oraz ekstrakt waniliowy. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut. Gdy mieszanka serowa ostygnie, wmieszaj jajka, aż się połączą. Wyłóż masę równomiernie na spód i piecz przez 60 minut. Pozostaw sernik do lekkiego ostygnięcia w foremce, a następnie przenieś go na kratkę, aby całkowicie ostygł.Schłódź sernik w lodówce przez co najmniej 120 minut przed podaniem.

Polewa: W foremce wymieszaj miód, sok z cytryny, skrobię kukurydzianą i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Wyłącz ogień i dodaj migdały. Pozostaw do ostygnięcia przed nałożeniem na sernik.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości