Materiał promocyjny

Serowa uczta na każdą okazję. Te przepisy Bartka Boratyna roztopią twoje serce

Serowa uczta na każdą okazję. Te przepisy Bartka Boratyna roztopią twoje serce

Serowa uczta na każdą okazję. Te przepisy Bartka Boratyna roztopią twoje serce
Serowe wariacje
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kto z nas nie kocha pysznego, aromatycznego sera żółtego? To składnik, który potrafi odmienić każdą potrawę, dodając jej wyrazistości i aksamitności. Jego nietuzinkowy smak sprawi, że każde danie będzie kulinarnym arcydziełem. Doskonale nadaje się zarówno do tych wytrawnych, jak i słodkich. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn zaprezentował kilka prostych przepisów na dania z serem. Warto je wypróbować.

Kucharz przyrządził łososia w glazurze klonowej z serem, kurczaka w sosie serowym i sernik z migdałami. Do każdej z potraw dodał Ser Królewski z Sierpca.

Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim

Składniki:

  • 4 filety z łososia (6 uncji każdy),
  • łyżeczka soli i pieprzu,
  • pęczek brokuła, pocięty na małe różyczki,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 3 łyżki musztardy Dijon,
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego,
  • szklanka sera Królewskiego (drobno startego).
Łosoś w glazurze klonowej
Łosoś w glazurze klonowej
Łosoś w glazurze klonowej
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie umieść łososia na natłuszczonej blasze do pieczenia, dopraw po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, a potem ułóż brokuły i pomidory wokół filetów. W misce ubij syrop klonowy, musztardę Dijon, czosnek i pozostałą sól oraz pieprz. Nałóż połowę mieszanki klonowej na łososia i warzywa, piecz przez 10 minut.

Po tym czasie nałóż pozostałą mieszankę klonową na łososia i piecz przez kolejne 5–7 minut lub do momentu, aż ryba będzie się łatwo rozpadała. Posyp łososia i warzywa serem Królewskim, a następnie grilluj w piekarniku przez 2–3 minuty lub do momentu, aż ser się rozpuści. Podawaj łososia z ryżem.

Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim
Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim
Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kurczak w sosie serowym

Składniki:

  • 6 pasków grubego boczku (opcjonalnie),
  • 2 duże piersi kurczaka, bez kości i skóry,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżeczki włoskich przypraw lub ziół prowansalskich,
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 4 łyżki sera Królewskiego, drobno startego,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • szklanka bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki: cebula posiekana, czosnek posiekany, musztarda.
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Połącz mąkę oraz starty ser i odstaw na bok. Odmierz pozostałe składniki zanim rozpoczniesz dalszą pracę. Później pokrój kurczaka na 2-3 cieńsze plasterki, w razie potrzeby rozbij tłuczkiem do mięsa. Osusz kurczaka całkowicie. Dopraw każdą stronę kurczaka soląi pieprzem, a także włoską przyprawą. Obtocz w mieszance mąki z serem i strzepnij nadmiar. Potem rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, na średnio-wysokim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka, pozostawiając wokół każdego trochę miejsca. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż powstanie złocistobrązowa skórka. Wyjmij i odstaw.

Przygotuj sos: Wytrzyj nadmiar oleju z patelni, ale zostaw resztki kurczaka. To nada sosowi więcej smaku. Rozpuść masło na średnim ogniu i użyj silikonowej szpatułki, aby "wyczyścić" dno patelni. Wymieszaj mąkę i gotuj przez 2 minuty. Dodawaj bulion z kurczaka małymi porcjami, ciągle mieszając. Rób to powoli, aby sos był gęsty. Później dodaj mleko w ten sam sposób. Na koniec dodaj przyprawy i brokuły. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zredukuj do delikatnego bulgotania. Gotuj przez 4-5 minut, aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień do niskiego. Następnie powoli wsypuj ser Królewski, ciągle mieszając, aż się połączy. Dodaj kurczaka z powrotem i polej sosem. Pozostaw kurczaka na 5 minut, bez przykrycia. Jeśli chcesz, udekoruj boczkiem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Sernik z żółtym serem i migdałami

Sernik z żółtym serem i migdałami
Sernik z żółtym serem i migdałami
Sernik z żółtym serem i migdałami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na spód:

  • 3/4 szklanki maślanych ciasteczek lub krakersów,
  • 2 łyżki masła, roztopionego lub przygotowana wcześniej maślana kruszonka.

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka śmietankowego,
  • 1/2 szklanki sera Królewskiego, startego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki miodu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/3 szklanki prażonych migdałów, posiekanych.

Przygotowanie:

Spód sernika: Pokrusz ciasteczka i połącz z roztopionym masłem. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka lub kruszonkę i piecz przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Włóż ser Królewski do miski i podgrzej na parze. Gdy ser zacznie się topić, dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż się połączą. Potem zdejmij miskę z pary i wmieszaj cukier oraz ekstrakt waniliowy. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut. Gdy mieszanka serowa ostygnie, wmieszaj jajka, aż się połączą. Wyłóż masę równomiernie na spód i piecz przez 60 minut. Pozostaw sernik do lekkiego ostygnięcia w foremce, a następnie przenieś go na kratkę, aby całkowicie ostygł.Schłódź sernik w lodówce przez co najmniej 120 minut przed podaniem.

Polewa: W foremce wymieszaj miód, sok z cytryny, skrobię kukurydzianą i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Wyłącz ogień i dodaj migdały. Pozostaw do ostygnięcia przed nałożeniem na sernik.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości