Kucharz przyrządził łososia w glazurze klonowej z serem, kurczaka w sosie serowym i sernik z migdałami. Do każdej z potraw dodał Ser Królewski z Sierpca.
Łosoś w glazurze klonowej z serem Królewskim
Składniki:
- 4 filety z łososia (6 uncji każdy),
- łyżeczka soli i pieprzu,
- pęczek brokuła, pocięty na małe różyczki,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1/2 szklanki syropu klonowego,
- 3 łyżki musztardy Dijon,
- 3 ząbki czosnku, posiekanego,
- szklanka sera Królewskiego (drobno startego).
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie umieść łososia na natłuszczonej blasze do pieczenia, dopraw po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, a potem ułóż brokuły i pomidory wokół filetów. W misce ubij syrop klonowy, musztardę Dijon, czosnek i pozostałą sól oraz pieprz. Nałóż połowę mieszanki klonowej na łososia i warzywa, piecz przez 10 minut.
Po tym czasie nałóż pozostałą mieszankę klonową na łososia i piecz przez kolejne 5–7 minut lub do momentu, aż ryba będzie się łatwo rozpadała. Posyp łososia i warzywa serem Królewskim, a następnie grilluj w piekarniku przez 2–3 minuty lub do momentu, aż ser się rozpuści. Podawaj łososia z ryżem.
Kurczak w sosie serowym
Składniki:
- 6 pasków grubego boczku (opcjonalnie),
- 2 duże piersi kurczaka, bez kości i skóry,
- sól i pieprz,
- 3 łyżeczki włoskich przypraw lub ziół prowansalskich,
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
- 4 łyżki sera Królewskiego, drobno startego,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki: cebula posiekana, czosnek posiekany, musztarda.
Przygotowanie:
Połącz mąkę oraz starty ser i odstaw na bok. Odmierz pozostałe składniki zanim rozpoczniesz dalszą pracę. Później pokrój kurczaka na 2-3 cieńsze plasterki, w razie potrzeby rozbij tłuczkiem do mięsa. Osusz kurczaka całkowicie. Dopraw każdą stronę kurczaka soląi pieprzem, a także włoską przyprawą. Obtocz w mieszance mąki z serem i strzepnij nadmiar. Potem rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, na średnio-wysokim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka, pozostawiając wokół każdego trochę miejsca. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż powstanie złocistobrązowa skórka. Wyjmij i odstaw.
Przygotuj sos: Wytrzyj nadmiar oleju z patelni, ale zostaw resztki kurczaka. To nada sosowi więcej smaku. Rozpuść masło na średnim ogniu i użyj silikonowej szpatułki, aby "wyczyścić" dno patelni. Wymieszaj mąkę i gotuj przez 2 minuty. Dodawaj bulion z kurczaka małymi porcjami, ciągle mieszając. Rób to powoli, aby sos był gęsty. Później dodaj mleko w ten sam sposób. Na koniec dodaj przyprawy i brokuły. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zredukuj do delikatnego bulgotania. Gotuj przez 4-5 minut, aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień do niskiego. Następnie powoli wsypuj ser Królewski, ciągle mieszając, aż się połączy. Dodaj kurczaka z powrotem i polej sosem. Pozostaw kurczaka na 5 minut, bez przykrycia. Jeśli chcesz, udekoruj boczkiem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Sernik z żółtym serem i migdałami
Składniki na spód:
- 3/4 szklanki maślanych ciasteczek lub krakersów,
- 2 łyżki masła, roztopionego lub przygotowana wcześniej maślana kruszonka.
Składniki na masę serową:
- 800 g serka śmietankowego,
- 1/2 szklanki sera Królewskiego, startego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 duże jajka,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę:
- 1/3 szklanki miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- szczypta cynamonu,
- 1/3 szklanki prażonych migdałów, posiekanych.
Przygotowanie:
Spód sernika: Pokrusz ciasteczka i połącz z roztopionym masłem. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka lub kruszonkę i piecz przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Włóż ser Królewski do miski i podgrzej na parze. Gdy ser zacznie się topić, dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż się połączą. Potem zdejmij miskę z pary i wmieszaj cukier oraz ekstrakt waniliowy. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut. Gdy mieszanka serowa ostygnie, wmieszaj jajka, aż się połączą. Wyłóż masę równomiernie na spód i piecz przez 60 minut. Pozostaw sernik do lekkiego ostygnięcia w foremce, a następnie przenieś go na kratkę, aby całkowicie ostygł.Schłódź sernik w lodówce przez co najmniej 120 minut przed podaniem.
Polewa: W foremce wymieszaj miód, sok z cytryny, skrobię kukurydzianą i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Wyłącz ogień i dodaj migdały. Pozostaw do ostygnięcia przed nałożeniem na sernik.
Zobacz także:
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Ziemniaczany placek z serem oraz szynką parmeńską, czyli cuda z ziemniaka w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy
- Schab z pieczarkami i serem – przepisy, porady
Źródło: Bartek Boratyn