French Toast na słodko z chałki
Składniki:
- 3 żółtka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki śmietanki 30%,
- 1/3 łyżeczki soli,
- łyżka cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- chałka.
Przygotowanie:
Do miski dodaj żółtka, mleko, śmietankę, sól, cukier i cynamon. Potem zetrzyj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
W drugim naczyniu zmieszaj cynamon z cukrem. Kromkę pieczywa namocz w zawartości miski z każdej strony, a następnie smaż na maśle i oleju, na małym/średnim ogniu. Przed obróceniem polecam delikatnie posypać tost cukrem - uzyskasz przyjemny crust.
Po usmażeniu obtocz go we wcześniej przygotowanej mieszance cukru i cynamonu. Dla urozmaicenia możesz przed smażeniem dodać krem czekoladowy do środka grubo pokrojonej kromki.
Klasyczny grilled cheese
Składniki:
- chleb na zakwasie,
- ser cheddar klasyczny (ważne, żeby był pomarańczowy, dla lepszego efektu wizualnego),
- ser cheddar topiony,
- ser Gruyere,
- masło,
- dodatkowo: ketchup.
Przygotowanie:
Kromki chleba równomiernie posmaruj masłem z jednej strony. Na nieposmarowaną stronę połóż sery, złóż tost i dociskaj łopatką lub prasą, by całość była równomiernie przypieczona. Odwróć na drugą stronę i powtarzaj.
Szukaj złotego środka pomiędzy mocnym a małym ogniem. Zbyt mały będzie za długo grzał kromkę, zbyt duży ją przypali. Poprzez ciągłe i równomierne dociskanie kromki do powierzchni grzejącej, uzyskasz idealne przyrumienienie. Podawaj tosty z ketchupem w miseczce obok.
Bacon Toast z syropem klonowym
Składniki:
- 2 jajka,
- plasterki bekonu,
- syrop klonowy,
- chleb tostowy,
- 100 g sera cheddar,
- masło,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Plastry bekonu upiecz w piekarniku. Do miski wbij jajka, dodaj trochę soli, pieprzu cayenne. Dokładnie wymieszaj (możesz do tego dodać odrobinę mleka lub śmietanki). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do oddzielnego naczynia. Kiedy boczek będzie już prawie gotowy, kromki chleba namocz dokładnie z każdej strony w misce z jajkami i tostuj je na maśle tylko z jednej strony.
Następnie przełóż je na bok i na jedną kromkę (na tę tostowaną stronę) ułóż upieczony boczek i starty cheddar. Przykryj drugą kromką i tostuj od tej jeszcze "surowej" strony. Przypiecz na złocisto-brązowy kolor. Przekrój na pół i polej syropem klonowym.
Croque Madame
Składniki:
- chleb typu Vermont,
- 200 g sera Gruyere,
- musztarda Dijon,
- szynka gotowana francuska,
- 2-3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 200 ml śmietanki,
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Potem w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, trochę soli i pieprzu dla smaku, a także szczyptę gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wlej śmietankę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj trochę startego sera. Ponownie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Dwie kromki chleba posmaruj musztardą i połóż na nie szynkę. Tostuj je od spodu, a na wierzch dodaj sos serowy. Na chwilę włóż je do rozgrzanego piekarnika (180-190 stopni, grill/broiler), żeby przypiec składniki od góry. Następnie złóż je w całość, a górę tosta posyp startym serem, polej sosem serowym i zapiecz w piekarniku. W tym czasie przygotuj jajko sadzone na maśle, dodaj sól i pieprz. Tost wyjmij z piekarnika i połóż na nim jajko.
Burrata toast z pomidorkami, bazylią oraz prosciutto di parma
Składniki:
- 4 kromki chleba typu Vermont,
- 7-8 pomidorków koktajlowych,
- kulka burraty,
- 3-4 łyżki oliwy,
- odrobina oregano,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- 5-6 listków bazylii,
- 2 łyżki redukcji balsamicznej,
- kilka plasterków prosciutto di parma,
- 2-3 łyżeczki dżemu z fig (lub z wiśni czy śliwki).
Przygotowanie:
Pomidorki wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę, sól i pieprz oraz oregano. Zapiekaj w 180 stopniach przez 10-15 minut. Chleb tostuj na reszcie oliwy. Na koniec pocieraj go przeciętym ząbkiem czosnku. Dodaj burratę, upieczone pomidorki oraz bazylię. Potem tostuj chleb na sucho i dodaj dżem, szynkę oraz redukcję balsamiczną. Opcjonalnie możesz też dodać parmezan lub inny słony ser na górę.
Zobacz także:
- Dzień Tosta możemy obchodzić codziennie - najlepsze przepisy na każdą okazję
- Tosty francuskie na słono i słodko. Proste przepisy
- Znudziły Ci się zwykłe tosty? Sprawdź przepis na grzanki z leśnymi grzybami
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Adrian Owsianik
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News