Mistrzowskie tosty Adriana "FOXXA" Owsianika. Zacznij z nimi pysznie dzień

Mistrzowskie tosty Adriana "FOXXA" Owsianika. Zacznij z nimi pysznie dzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Królewskie tosty spod ręki mistrza!
Królewskie tosty spod ręki mistrza!
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Tosty to szybki i prosty sposób na smaczne śniadanie, przekąskę lub kolację. Wystarczy kilka składników, by stworzyć pyszne kompozycje, które zadowolą każde podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje mistrzowskie przepisy na tosty zaprezentował Adrian "FOXX" Owsianik. Zachęcamy do ich wypróbowania.

French Toast na słodko z chałki

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • łyżka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • chałka.
French Toast na słodko z chałki
French Toast na słodko z chałki
French Toast na słodko z chałki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Do miski dodaj żółtka, mleko, śmietankę, sól, cukier i cynamon. Potem zetrzyj gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

W drugim naczyniu zmieszaj cynamon z cukrem. Kromkę pieczywa namocz w zawartości miski z każdej strony, a następnie smaż na maśle i oleju, na małym/średnim ogniu. Przed obróceniem polecam delikatnie posypać tost cukrem - uzyskasz przyjemny crust.

Po usmażeniu obtocz go we wcześniej przygotowanej mieszance cukru i cynamonu. Dla urozmaicenia możesz przed smażeniem dodać krem czekoladowy do środka grubo pokrojonej kromki.

Klasyczny grilled cheese 

Składniki:

  • chleb na zakwasie,
  • ser cheddar klasyczny (ważne, żeby był pomarańczowy, dla lepszego efektu wizualnego),
  • ser cheddar topiony,
  • ser Gruyere,
  • masło,
  • dodatkowo: ketchup.
Klasyczny grilled cheese 
Klasyczny grilled cheese 
Klasyczny grilled cheese 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Kromki chleba równomiernie posmaruj masłem z jednej strony. Na nieposmarowaną stronę połóż sery, złóż tost i dociskaj łopatką lub prasą, by całość była równomiernie przypieczona. Odwróć na drugą stronę i powtarzaj.

Szukaj złotego środka pomiędzy mocnym a małym ogniem. Zbyt mały będzie za długo grzał kromkę, zbyt duży ją przypali. Poprzez ciągłe i równomierne dociskanie kromki do powierzchni grzejącej, uzyskasz idealne przyrumienienie. Podawaj tosty z ketchupem w miseczce obok.

Bacon Toast z syropem klonowym

Składniki:

  • 2 jajka,
  • plasterki bekonu,
  • syrop klonowy,
  • chleb tostowy,
  • 100 g sera cheddar,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Przygotowanie:

Plastry bekonu upiecz w piekarniku. Do miski wbij jajka, dodaj trochę soli, pieprzu cayenne. Dokładnie wymieszaj (możesz do tego dodać odrobinę mleka lub śmietanki). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do oddzielnego naczynia. Kiedy boczek będzie już prawie gotowy, kromki chleba namocz dokładnie z każdej strony w misce z jajkami i tostuj je na maśle tylko z jednej strony.

Następnie przełóż je na bok i na jedną kromkę (na tę tostowaną stronę) ułóż upieczony boczek i starty cheddar. Przykryj drugą kromką i tostuj od tej jeszcze "surowej" strony. Przypiecz na złocisto-brązowy kolor. Przekrój na pół i polej syropem klonowym.

Bacon Toast
Bacon Toast
Bacon Toast
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Croque Madame

Składniki:

  • chleb typu Vermont,
  • 200 g sera Gruyere,
  • musztarda Dijon,
  • szynka gotowana francuska,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 200 ml śmietanki,
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Potem w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, trochę soli i pieprzu dla smaku, a także szczyptę gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wlej śmietankę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj trochę startego sera. Ponownie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Dwie kromki chleba posmaruj musztardą i połóż na nie szynkę. Tostuj je od spodu, a na wierzch dodaj sos serowy. Na chwilę włóż je do rozgrzanego piekarnika (180-190 stopni, grill/broiler), żeby przypiec składniki od góry. Następnie złóż je w całość, a górę tosta posyp startym serem, polej sosem serowym i zapiecz w piekarniku. W tym czasie przygotuj jajko sadzone na maśle, dodaj sól i pieprz. Tost wyjmij z piekarnika i połóż na nim jajko.

Croque Madame
Croque Madame
Croque Madame
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Burrata toast z pomidorkami, bazylią oraz prosciutto di parma

Składniki:

  • 4 kromki chleba typu Vermont,
  • 7-8 pomidorków koktajlowych,
  • kulka burraty,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • odrobina oregano,
  • sól i pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • 5-6 listków bazylii,
  • 2 łyżki redukcji balsamicznej,
  • kilka plasterków prosciutto di parma,
  • 2-3 łyżeczki dżemu z fig (lub z wiśni czy śliwki).
Burrata toast z pomidorkami, bazylią oraz prosciutto di parma
Burrata toast z pomidorkami, bazylią oraz prosciutto di parma
Burrata toast z pomidorkami, bazylią oraz prosciutto di parma
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Pomidorki wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę, sól i pieprz oraz oregano. Zapiekaj w 180 stopniach przez 10-15 minut. Chleb tostuj na reszcie oliwy. Na koniec pocieraj go przeciętym ząbkiem czosnku. Dodaj burratę, upieczone pomidorki oraz bazylię. Potem tostuj chleb na sucho i dodaj dżem, szynkę oraz redukcję balsamiczną. Opcjonalnie możesz też dodać parmezan lub inny słony ser na górę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości