Figolada (czekolada z fig)
Składniki:
Szklanka namoczonych w wodzie suszonych fig
1/2 szklanki kakao lub karobu
3-4 łyżeczki oleju nierafinowanego z kokosa
Przygotowanie:
Figi moczymy w gorącej wodzie 2-3 h. Wszystkie składniki miksujemy na masę w blenderze. Figoladę jemy z rozkoszą samą lub jako dodatek do deserów. Zamiast oleju nierafinowanego z kokosa można użyć oleju z orzechów włoskich lub laskowych.
Mleko migdałowe
Składniki:
1 szklanki migdałów bez skórki
2-2,5 szklanki wody
szczypta soli lub ksylitolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Namocz migdały na 2-3 h lub całą noc. Jeśli moczysz migdały ze skórką, namocz je i obierz. Wrzuć do blendera z wodą i szczyptą soli. Blenduj 15 minut. Odcedź na gazie lub sitku drobinki migdałów. Mleko przechowuj w lodówce.
Twarożek z nerkowców
Składniki:
1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
3 ogórki kiszone
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju nierafinowanego kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Twarożek można udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką. Jeść na kanapki lub używać jako farsz do naleśników.
Placuszki bezglutenowe
Składniki:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki jaglanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe, owsiane)
sól i ksylitol do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ubić trzepaczką lub w blenderze. Masę odstawić na pół godziny, aby spęczniała. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Placuszki mogą być podawane ze słodkimi i słonymi dodatkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN