Twarożek bez laktozy i mleko bez mleka

Na dobry początek dnia - zawsze dobre śniadanie. Tym razem wegańskie! W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa i laktozy przygotowała Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej.

Figolada (czekolada z fig)

Składniki:

Szklanka namoczonych w wodzie suszonych fig

1/2 szklanki kakao lub karobu

3-4 łyżeczki oleju nierafinowanego z kokosa

Przygotowanie:

Figi moczymy w gorącej wodzie 2-3 h. Wszystkie składniki miksujemy na masę w blenderze. Figoladę jemy z rozkoszą samą lub jako dodatek do deserów. Zamiast oleju nierafinowanego z kokosa można użyć oleju z orzechów włoskich lub laskowych.

Mleko migdałowe

Składniki:

1 szklanki migdałów bez skórki

2-2,5 szklanki wody

szczypta soli lub ksylitolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Namocz migdały na 2-3 h lub całą noc. Jeśli moczysz migdały ze skórką, namocz je i obierz. Wrzuć do blendera z wodą i szczyptą soli. Blenduj 15 minut. Odcedź na gazie lub sitku drobinki migdałów. Mleko przechowuj w lodówce.

Twarożek z nerkowców

Składniki:

1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców

3 ogórki kiszone

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oleju nierafinowanego kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Twarożek można udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką. Jeść na kanapki lub używać jako farsz do naleśników.

Placuszki bezglutenowe

Składniki:

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

0,5 szklanki mąki jaglanej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe, owsiane)

sól i ksylitol do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ubić trzepaczką lub w blenderze. Masę odstawić na pół godziny, aby spęczniała. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Placuszki mogą być podawane ze słodkimi i słonymi dodatkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości